Connect with us
Publicitate

BLAJ

Vecinii unui mecanic din Alba au cerut în instanță închiderea de urgență a atelierului auto. Zgomotul produs era ”insuportabil”

Publicat

Mai mulți localnici din Crăciunelu de Jos au mers în instanță și au cerut închiderea unui atelier auto, din cauza zgomotului produs. Mai exact, au cerut închiderea atelierului care funcționa lângă casele lor. 

Este vorba despre patru vecini care locuiesc în zonă și care au declarat că nu mai au liniște de când funcționează atelierul. Aceștia au cerut în instanță, la Judecătoria Blaj, ca patronul să nu mai lucreze la mașini până la soluționarea definitivă a unui alt dosar. 

În data de 19 decembrie 2023, magistrații au admis în regim de urgență cererea vecinilor. Mai pe scurt au obligat patronul să își închidă atelierul până când un alt dosar aflat pe rolul instanței se va definitiva.

Recent, motivarea instanței a devenit publică, fiind disponibilă pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, rejust.ro.

Cauza procesului

Potrivit motivării instanței, bărbatul a fost dat în judecată de Primăria Crăciunelu de Jos, care i-a cerut să intre în legalitate, însă acesta a refuzat. Drept urmare pe rolul Judecătoriei Blaj are loc un proces între primărie și mecanicul auto.

În paralel, vecinii bărbatului care are atelierul au mers în instanță și au cerut ca lucrările să fie oprite deoarece nu mai pot locui în case din cauza zgomotului.

Ce au spus vecinii în instanță

Vecinii au spus în instanță că zgomotul este insuportabil, zgomotul făcut de către utilajele folosite de mecanic. De asemenea au mai spus că strada este plină de mașini care poluează aerul și că ”începe să le fie afectată şi sănătatea, din cauza stresului la care sunt supuşi zilnic”.

Drept urmare au cerut ca atelierul să fie închis până când se va soluționa dosarul deschis de primărie.

Replica mecanicului auto

În motivarea instanței este scris și răspunsul mecanicului care a spus că a apelat la o firmă ce face măsurători audio și că zgomotul nu este peste limita legală. De asemenea a mai spus că dacă atelierul ar fi închis ar avea pagube materiale atât el, dar și angajații săi.

Decizia instanței

Magistrații din Blaj au analizat mai multe probe video în care erau surprinse momente din timpul lucrărilor în atelier și au auzit nivelul de zgomot. De asemenea au mai ascultat și declarațiile a doi martori, unul care a spus că nivelul de zgomot este foarte mare, iar altul care a spus că nu este deranjat de activitatea atelierului.

Judecătorii au precizat că este de notorietate că zgomotul are efecte asupra sănătăţii şi că ele depind de timpul expunerii unei persoane, de intensitatea sunetelor şi frecvenţa acestora. Este dovedit că sunetele continue sunt mai dăunătoare decât cele puternice şi pot cauza anxietate, dureri de cap, insomnie, oboseală rapidă, irascibilitate şi chiar agresivitate, putând afecta nu doar sistemul nervos, ci şi cel cardiovascular.

Mai mult de atât, au ținut cont și că raportat la vârsta și la starea de sănătate a unora dintre reclamanţi, vizibil afectaţi în cadrul ședinței de judecată, continuarea activităţii le-ar putea afecta şi mai mult sănătatea, chiar şi cea emoţională, aspect greu de dovedit, dar real și de care această instanță va ține cont, se arată în decizia instanței.

Drept urmare magistrații au decis închiderea de urgență a service-ului auto până la soluționarea procesului pe care mecanicul îl are cu primăria Crăciunelu de Jos.

Mecanicul auto a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba. Momentan nu a primit un nou termen de judecată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Dolfi

    marți, 02.01.2024 at 20:02

    Functionarii din institutiile statului trebuie puse sa plateasca scump pentru ca dau aprobari oricarui tip de activitate fara sa tina seama de poluarea fonica, olfactiva, sau a apelor pe care unele activitati le produc. Mai sunt activitati (firme de inchiriat masini, transport de persoane sau de marfuri) care ar trebui sa fie obligate sa detina un parc auto, nu sa ocupe aiurea parcarile publice sau benzi intregi de circulatie. Masinile „de serviciu” ar trebui sa se gaseasca in astfel de parcuri auto in afara programului de lucru nu inghesuite in parcarile rezidentiale. Angajatii lor n-au decat sa mearga cu masinile personale sa le lase in parcul auto al firmei cat folosesc masinile de serviciu.

  2. Mircea

    miercuri, 03.01.2024 at 09:10

    Tipic romanesc,pur romanesc decat sa fac si eu ceva sa nu stau ca milogul cu mana intinsa dupa ajutor social sau pensie sociala sau de handicap obtinuta cu mita de la comisie vreau ca si cel care munceste sa crape ca mine de foame nu ma gandesc ca din banii lui iau si eu pomana romaneasca.RUSINEEE MARE.Capra vecinului se pitriveste ca o manuse.

  3. Circul

    joi, 04.01.2024 at 11:03

    Primăriile dau autorizația de funcționare fără sa tina seama de impactul activității asupra vecinatatilor ! Sau poate după vreun interes ?

  4. Diana

    joi, 04.01.2024 at 14:45

    Şi mai grav este când toate aceste poluări fonice, olfactive, fizice, și psihice sunt produse de către un service „la negru”, individul care îl deține sfidând cu
    „n ai cum să dovedești”….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax