Connect with us
Advertisement

Actualitate

Venitul minim de incluziune. Cum se acordă, cine are acest drept, documente necesare şi condiţii pentru beneficiari

Publicat

bani Legea privind venitul minim de incluziune a fost publicată în Monitorul Oficial. Sprijinul financiar destinat familiilor şi persoanelor singure, dar şi copiilor, pentru stimularea participării la sistemul de educaţie, va fi acordat de stat din 1 aprilie 2018.

Guvernul a reunite venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune; ajutorul pentru familia cu copii; suplimentul pentru locuire.

Va putea fi completat, în funcţie de nevoile beneficiarilor, cu ajutoare complementare în bani sau în natură, aşa cum se arată în proiectul promulgat. De exemplu, plata contribuţiei la sănătate, plata asigurării obligatorii a locuinţei sau ajutoare pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară (incendii, accidente, boli grave, deces, printre altele).

Pentru situaţii de dificultate ale unuia sau mai multor membri din familie a căror nevoie identificată constituie o situaţie particulară şi necesită intervenţie individualizată, se pot acorda ajutoare de urgenţă şi/sau ajutoare comunitare, susţinute din bugetul de stat şi, respectiv, din bugetele locale

Ideea pentru noua formă de acordarea a ajutoarelor de la stat a fost eficientizarea procesului de stabilire şi plată a drepturilor, simplificarea procedurilor şi reducerea costurilor administrative și private şi efectuarea unei plăţi unice lunare pentru fiecare beneficiar.

Cererile pentru obţinerea venitului minim de incluziune vor trebui depuse de la 1 februarie 2018, având în vedere că din aprilie 2018, acordarea ajutoarelor de la stat pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei va înceta, pentru a fi înlocuită cu noul sistem.

Cum se acordă venitul minim de incluziune

Familiile şi persoanele singure vor putea primi venitul minim de incluziune dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi obţin venituri nete lunare ajustate de maximum 1,200 ISR (adică maximum 600 lei lunar, în prezent).

Venitul net lunar ajustat este „suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienţilor de echivalenţă corespunzători dimensiunii familiei”.

Cuantumul venitului minim de incluziune, precum şi nivelul veniturilor se raportează la indicatorul social de referinţă (ISR).

Coeficienţii de echivalenţă corespunzători dimensiunii familiei, denumiţi în continuare coeficienţi de echivalenţă utilizaţi în stabilirea venitului net lunar ajustat, sunt:

1 – pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie;

0,5 – pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil.

Venitul minim de incluziune se constituie din totalitatea sumelor aferente ajutoarelor financiare, care se stabilesc în funcţie de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate realizate de familie în următoarele limite:

pentru ajutorul de incluziune, până la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei inclusiv, respectiv 0,520 ISR, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei, respectiv până la un venit mediu net lunar ajustat de 300 de lei inclusiv, respectiv 0,600 ISR, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor persoanei singure cu vârsta de cel puţin 60 de ani;

pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei, inclusiv, respectiv 1,200 ISR;

pentru suplimentul pentru locuire, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei, inclusiv, respectiv 1,200 ISR, iar în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puţin 60 de ani, până la un venit net lunar ajustat de 800 de lei, inclusiv, respectiv 1,600 ISR.

Cum se calculează venitul minim de incluziune

Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate veniturile nete pe care membrii familiei sau persoana singură le-a realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune. Venituri nete reprezintă totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei. Acestea includ veniturile neimpozabile prevăzute la art. 62 din Codul fiscal, sumele reprezentând valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil, obligaţii legale de întreţinere faţă de copii şi/sau faţă de părinţi şi alte creanţe legale.

La stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei nu se iau în calcul următoarele venituri: sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; alocaţia de stat pentru copii (Legea 61/1993); ajutoarele de stat acordate pentru activităţile agricole din fonduri publice, conform legii, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile; sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale; sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier (Legea 52/2011); sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale; sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local.

În cazul în care cel puţin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, aceasta nu beneficiază de acest drept. Lista se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi şi se poate actualiza anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Unde se depun cererile pentru venitul minim de incluziune

Acordarea venitului minim de incluziune se solicită în scris, la primăria localităţii de domiciliu/reședință. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, de un angajament de plată, dar și de unele acte doveditoare. Solicitarea pentru acordarea venitului minim de incluziune, împreună cu actele necesare, se depune direct la sediul primărie sau se transmite electronic.

Cererea va include datele persoanei îndreptățite, componenţa familiei, veniturile realizate, bunurile deţinute, tipul de locuinţă, sistemul de încălzire folosit şi numărul persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă de domiciliu/reşedinţă. De asemenea, vor fi incluse informaţii despre situaţia educaţională şi profesională a persoanei singure sau a membrilor de familie, precum şi despre nevoile speciale şi situaţiile particulare în care se regăsesc aceştia.

În ceea ce privește actele doveditoare, acestea vor demonstra, printre altele, veniturile, componența familiei și respectarea condițiilor în funcție de care se vor acorda ajutoarele componente ale venitului minim de incluziune. Angajamentul de plată va reprezenta documentul prin intermediul căruia beneficiarii ajutorului își vor asuma returnarea banilor primiți fără drept, dacă acest lucru va fi necesar.

„Verificarea datelor și informațiilor cuprinse în cerere și în documentele doveditoare, precum și prelucrarea datelor înscrise în cerere se realizează în termen de maximum 15 zile de la data înregistrării acestora, de către personalul serviciului public de asistență socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de către personalul din compartimentul cu atribuții în domeniul asistenței sociale din aparatul de specialitate al primarului”, este explicat.

Astfel, în cazul persoanelor care se încadrează în limitele maxime de venit amintite anterior și care folosesc energia electrică pentru încălzirea casei, se va face o verificare în teren a datelor și informațiilor declarate de solicitanți. Totuși, vor putea fi făcute verificări și la alți solicitanți.

După cel mult cinci zile de la finalizarea verificării în teren, primarul localității va decide aprobarea sau respingerea cererii de acordare a venitului minim de incluziune. Apoi, în maximum cinci zile de la emitere, dispoziția primarului se va comunica solicitanților.

Cum se face plata

Plata ajutorului de incluziune și/sau a ajutorului pentru familia cu copii se va face lunar de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Suplimentul pentru locuire, reprezentat de ajutorul pentru combustibili solizi şi petrolieri, va fi plătit o singură dată (până la data de 31 noiembrie a fiecărui an, pentru perioada sezonului rece), în timp ce achitarea ajutorului pentru energie termică, energie electrică sau gaze naturale se va face direct la furnizori.

Ce valoare vor avea ajutoarele din cadrul venitului minim de incluziune

Ajutorul de incluziune: sumă de bani acordată pentru asigurarea necesităţilor zilnice ale vieţii; cuantum maxim de 260 de lei pe lună (0,520 ISR).

În funcţie de numărul membrilor familiei, ajutorul se va acorda pornind de la valoarea de referinţă de 260 de lei pe lună, la care vor fi aplicaţi coeficienţii de echivalenţă (1 pentru o personă, 0,5 pentru fiecare persoană în plus).

Persoanele singure în vârstă de peste 60 de ani vor putea primi un cuantum maxim de 300 de lei pe lună (0,600 ISR).

În cazul familiilor care vor primi ajutorul de incluziune, unul dintre membrii majori apți de muncă va fi obligat să lucreze lunar, la cererea primarului, pentru activități sau lucrări de interes local. Acest lucru se va face cu respectarea duratei normale a timpului de muncă.

Ajutorul pentru familia cu copii: acordat pentru a preveni sărăcia copiilor şi a stimula participarea acestora în sistemul de educaţie; va viza familiile care întrețin unul sau mai mulți minori și va fi acordat în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii.

Cuantumul lunar pentru familia beneficiară a ajutorului de incluziune sau pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună va fi:

– 107 de lei (0,214 ISR) pentru familia cu un copil;
– 214 de lei (0,428 ISR) pentru familia cu doi copii;
– 321 de lei (0,642 ISR) pentru familia cu trei copii;
– 428 de lei (0,856 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Familia monoparentală beneficiară a ajutorului de incluziune sau cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună va primi un cuantum lunar al ajutorului de:

– 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil;
– 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu doi copii;
– 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu trei copii;
– 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei (0,522 ISR) şi 600 de lei (1,200 ISR) pe lună, cuantumul lunar al ajutorului va fi:

– 85 de lei (0,170 ISR) pentru familia cu un copil;
– 170 de lei (0,340 ISR) pentru familia cu doi copii;
– 255 de lei (0,510 ISR) pentru familia cu trei copii;
– 340 de lei (0,680 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Cuantumul lunar al ajutorului pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei (0,522 ISR) şi 600 de lei (1,200 ISR) pe lună va fi:

– 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;
– 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;
– 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;
– 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulți copii

În familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, acordarea ajutorului va fi condiţionată de frecventarea neîntreruptă a cursurilor. Eventualele absenţe nemotivate, întreruperi sau repetări de an şcolar vor duce la scăderea cuantumului ajutorului.

Suplimentul pentru locuire: ajutor financiar pentru acoperirea integrală sau parţială a cheltuielilor cu încălzirea locuinţei de domiciliu/reşedinţă în timpul sezonului rece (perioada 31 noiembrie – 1 martie). Se va acorda în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de încadrarea venitului net lunar ajustat, pentru un singur sistem de încălzire.

Este un ajutor pentru energie termică în sistem centralizat, un ajutor pentru gaze naturale, un ajutor pentru energie electrică sau un ajutor pentru combustibili solizi/petrolieri. Va fi acordat, în timpul sezonului rece, persoanelor singure și familiilor care au un venit net lunar ajustat de până la 600 de lei.

Cuantumurile suplimentului pentru locuire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se calculează în funcție de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie, prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire (…). în funcţie de:

-valoarea de referință a ajutorului lunar pentru energie termică, calculat în limita consumului mediu lunar și prețul gigacaloriei;
-valoarea de referință a ajutorului lunar pentru gaze naturale de 260 de lei;
-valoarea maximă a ajutorului lunar pentru energie electrică de 240 de lei;
-valoarea maximă a ajutorului lunar pentru combustibili solizi/petrolieri de 80 de lei.

Cei care vor solicita venitul minim de incluziune exclusiv pentru suplimentul de locuire, pentru energie termică, gaze sau energie electrică, vor trebui să depună actele necesare până la data de 15 octombrie a fiecărui an. În cazul ajutorului pentru combustibili solizi/petrolieri, termenul va fi data de 15 septembrie a fiecărui an.

surse: legestart.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement