Connect with us
Advertisement

Actualitate

Verificări derulate de ANSVSA şi Protecţia Consumatorului privind calitatea unor alimente provenite din spaţiul european

supermarket, cumparaturi

Publicat

supermarket shopping Echipe formate din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Protecţiei Consumatorilor (ANPC) şi Ministerului Agriculturii derulează verificări privind calitatea unor produse alimentare venite din spaţiul european. Iniţiativa este menită să controleze produsele despre care există suspiciuni că ar avea o calitate îndoielnică în raport cu înscrisurile de pe etichetă, notează ştirileprotv.ro.

Verificările sunt derulate în contextul scandalului privind standardele duble folosite de producătorii din industria alimentară. România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa, susţinea preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit specialiştilor, cu cât un aliment are un preţ mai mic, cu atât are şanse mai mari să ajungă în coşul de cumpărături al românului, slab informat cu privire la riscurile de sănătate la care se supune.

„Sunt interese economice majore. Niciodată nu ştii cum se asociază aditivii şi ce patologii pot provoca. Dacă o persoană moare de infarct la 50 de ani, sunt şanse ca decesul să fie o consecinţă directă a hrănei din ultimii 20 de ani”, susţine profesorul Ionescu-Tîrgovişte, nutriţionist şi diabetolog citat de adevărul.ro. Potrivit acestuia, chiar dacă există diferenţe de calitate, aditivii alimentari sunt omniprezenţi în produsele care ajung pe mesele românilor.

Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia cer Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare în produsele destinate vânzării în statele membre mai sărace. Statele „vor cere Comisiei să adopte măsuri legislative care să interzică aceste practici care umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”, a declarat premierul Slovaciei, Robert Fico. Asta după ce grupuri de consumatori au susţinut că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est faţă de aceleaşi bunuri vândute în Germania şi Austria. Însă aceasta practică este, în prezent, permisă; Uniunea Europeană cere doar ca ambalajele să conţină o listă clară cu toate ingredientele.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement