Economie
Veste proastă pentru angajații „Cupru Min” Abrud. Curtea de Apel a respins cererea de anulare a hotărârii privind privatizarea
Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat marți în dosarul în care angajații „Cupru Min” Abrud au acționat în instanță Guvernul României, sperând să obțină anularea hotărârii de privatizare a societăţii şi suspendarea ofertei de vânzare a acţiunilor prin licitaţie. Magistrații Curții au disjuns cauza în parte, declinând competența de soluționare Tribunalului Alba, dar s-a pronunțat privind cererea de anulare a hotărârii de privatizare şi au respins solicitarea angajaților. Sentința Curții de Apel poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în ceea ce priveşte capetele de cerere referitoare la anularea şi suspendarea efectelor H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006 şi respinge acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia <Salariaţii Cupru Min> S. A. Abrud, în contradictoriu cu acest pârât, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea privind anularea H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006, precum şi cererea de suspendare a efectelor acestora formulată de reclamanta Asociaţia <Salariaţii Cupru Min> S. A. Abrud în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie în favoarea pârâtului Guvernul României formulată de intervenienta <Roman Copper Corp>“, se arată în minuta sentinței Curții de Apel Alba Iulia.
Magistrații Curții au apreciat că nu este de competența acestei instanțe să se pronunțe privind suspendarea ofertei de vânzare a acțiunilor prin licitație, astfel că au dispus disjungerea dosarului și trimiterea acestuia pentru judecare la Tribunalul Alba.
Nemulțumirile angajaților „Cupru Min” Abrud au vizat faptul că garanţia de participare la licitaţie a fost de aproape 2 milioane de euro, sumă imposibil de achitat de Asociaţia „Salariaţii Cupru Min”. Reprezentanţii angajaţilor consideră că metoda cea mai bună ar fi fost negocierea directă. Aceştia au mai solicitat instanţei dreptul de preemţiune asupra acţiunilor societăţii, solicitare care a fost refuzată de Ministerul Economiei. Aceștia au arătat că „metoda licitaţiei cu strigare încalcă dispoziţiile legale şi nu este cea mai bună metodă pentru atingerea rezultatului prevăzut de normele legale. S-au nesocotit regulile de interpretare ale actelor normative, iar pe de altă parte metoda aleasă este una condiţionată deoarece pentru a te putea înscrie la licitaţie trebuie plătită o taxă de acces direct la date şi informaţii şi o garanţie de participare“.
Nemulţumirile lor s-au concretizat în două dosare înaintate Curţii de Apel Alba Iulia. Într-una din cauze, magistraţii s-au pronunţat deja şi au dispus respingerea solicitărilor salariaţilor, de suspendare a efectelor hotărârii de Guvern.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News