Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Se reia circulaţia pietonală pe strada Mihai Viteazul. Vezi cum au avansat lucrările în Cetate

Publicat

Administraţia locală face din nou apel la înţelegerea cetăţenilor în ceea ce priveşte deranjul cauzat de lucrările realizate în zona istorică a Alba Iuliei. Astfel, în spirit de transparenţă, reprezentanţii Primăriei continuă seria jurnalelor de şantier şi prezintă stadiul investiţiilor ce se desfășoară în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, respectiv zona interioară a Cetății si latura de Vest a acesteia.

Vă prezentăm mai jos, raportul prezentat de Primăria Alba Iulia, pe fiecare dintre aceste două proiecte:

– Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia, Forticaţie de tip Vauban –
căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban; zona interioară:

Pe strada Mihai Viteazul, segmentul cuprins între Porțile a IV-a și a III-a ale Cetății, pavarea este realizată în proporție de 90%. Dorinţa administraţiei este ca, până la sfârșitul lunii, această zonă să fie redată accesului pietonal. Astfel se va putea circula dinspre Poarta a IV-a spre Catedrala Romano-Catolică, cu ieșire pe Aleea Castanilor (între Catedrala Ortodoxă și Muzeul Național al Unirii), iar dinspre Poarta a III-a până la Clădirea Ierihon (Protopopiatul Romano-Catolic), pe strada Militari, cu ieșire pe strada Mitropolit Sterca Şuluțiu. În etapa imediat următoare se vor finaliza lucrările de terasamente şi se va aşterne stratul de balast stabilizat pe străzile Gabriel Bethlen, Ecaterina Varga și Păcii, urmând etapa de pavare a lor.

– Reconstituire şi punere în valoare acces latura de Vest, Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia:

Pe contragarda din apropierea Hotelului „Cetate” au fost realizate terasamentele și stratul de balast stabilizat. De asemenea, s-a început restaurarea zidurilor de contragardă, inclusiv a segmentului de zid descoperit în urma excavărilor efectuate. Un element important în această zonă îl constituie tunelurile de pe contragardă, care sunt conservate foarte bine și care vor fi puse in valoare pentru a asigura accesul din parcarea ce se va amenaja (500 de locuri) pe Traseul Șanțurilor de Nord.

Între Poarta a IV-a și Poarta a V-a, excavarea este executată în proporție de 90%. În această zonă a fost descoperit zidul cunetei (platformă de artilerie, prevăzută cu tunuri) şi un zid de fortificaţie ce va constitui suportul intermediar al pasarelei pietonale de la Poarta a IV-a. Locul de joacă dezafectat în această etapă va fi remontat în următoarea perioadă. Acesta va fi prevăzut cu un parapet de protecție și va avea o singură intrare, fiind astfel foarte bine supravegheat. Deasemenea, în zona Casei de Cultură și a Teatrului de Vară au fost
începute excavațiile pentru sistematizarea verticală, fiind executate și devierea rețelelor electrice, de apă și telecomunicații în perspectiva realizării șanțului din exteriorul ravelinului Sf. Mihail. Pe zona de acces dinspre cartierul Carolina de Nord spre Poarta a VII-a s-au executat parțial lucrări de sistematizare verticală până la stadiul de balast stabilizat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Manitu

    vineri, 22.07.2011 at 19:08

    Pt. D-ra Flavia Nicolae (cu respect!)
    Socotesc ca fiind bine venite explicatiile pur tehnice, dar vechi, referitoare la componentele specifice cetatii de tip „Vauban” (ex. cuneta). Tocmai de aceea „dati ininte” si cu alti termeni la fel de vechi cum ar fi: curtina, bastion, ravelin, cleste (intre bastion si ravelin), ziduri de aparare (contragarda) etc., fiindca DEX, sau alte dictionare, nici nu cuprind in totalitate acesti termeni. Asta doar daca spatiul va permite.
    P.S. A se citi „dati ininte”, „dati inainte”!

    • Flavia Nicolae

      vineri, 22.07.2011 at 20:56

      @Manitu Imi pare rau daca doriti sa va „dezabonati” dar motivele dumneavoastra mi se par cat se poate de absurde. Materialul scris de mine privind lucrarile de reabilitarea a Cetatii a fost publicat la ora 14.00 deci nidecum nu este unul copiat din publicatia mentionata de dumneavoastra. Mai mult decat atat, pentru necunoscatorii rau-intentionati, precizez ca informatiile care au stat la baza materialului meu sunt preluate dintr-un comunicat facut public de Primaria Alba Iulia si care, dupa cum ar trebui sa stiti, a ajuns la fiecare agentie de presa din Alba. De aici si anumite similitudini intre materiale.

      In ceea ce priveste „cuneta” care va deranjat atat de tare, va rog sa recititi articolul si o sa vedeti ca am explicat, in paranteza, ce inseamna acest termen (in cazul in care nu l-ati gasit in DEX). Nu am cum sa modific anumite cuvinte doar pentru ca unii cititori nu le inteleg. Desi formularile din presa trebuie sa fie, potrivit legilor jurnalismului, pe intelesul tututor, mizam totusi pe un minim bagaj de cunostinte si cultura generala al cititorului. In fond, bogata e „limba romana” si e pacat sa nu ne folosim de ea.

  2. abbilbal

    vineri, 22.07.2011 at 23:32

    Bună seara, sau bună dimineaţa, după cum preferaţi. Asta pentru că acum este miezul nopţii şi intru în dialog pentru a turna puţină benzină peste foc.

    Păi dacă aceste construcţii se numesc: bastion, ravelin, cunetă, curtină etc. etc. de ce să nu le mai spunem cum le spuneau strămoşii noştri? Musai trăbă să le englezim pentru că nu mai sunt în DEX? Nu avem şi alte surse de documentare în afara DEX-ului care a devenit cam depăşit, mai ales că DOM 2 cam dă peste cap limba română şi azi-mâine chiar nu mai ştim grăi româneşte.

  3. Andrei

    luni, 25.07.2011 at 00:40

    Articol copiat din ziarul Unirea. A aparut anterior in Unirea iar ziarul alora apare pe net abia dupa ora 24.Hai ca sunteti tari :))

    • moderatorul de serviciu

      luni, 25.07.2011 at 08:36

      @Andrei, ne-ai prins. Esti tare, dar nu iei premiul . N-ai verificat atent. Ia uite…
      Stare: Publicat
      Vizibilitate: Public
      Publicat în: 22 Iul, 2011 @ 16:39

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax