Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Se reia circulaţia pietonală pe strada Mihai Viteazul. Vezi cum au avansat lucrările în Cetate


Publicat

Administraţia locală face din nou apel la înţelegerea cetăţenilor în ceea ce priveşte deranjul cauzat de lucrările realizate în zona istorică a Alba Iuliei. Astfel, în spirit de transparenţă, reprezentanţii Primăriei continuă seria jurnalelor de şantier şi prezintă stadiul investiţiilor ce se desfășoară în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, respectiv zona interioară a Cetății si latura de Vest a acesteia.

Vă prezentăm mai jos, raportul prezentat de Primăria Alba Iulia, pe fiecare dintre aceste două proiecte:

– Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia, Forticaţie de tip Vauban –
căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban; zona interioară:

Pe strada Mihai Viteazul, segmentul cuprins între Porțile a IV-a și a III-a ale Cetății, pavarea este realizată în proporție de 90%. Dorinţa administraţiei este ca, până la sfârșitul lunii, această zonă să fie redată accesului pietonal. Astfel se va putea circula dinspre Poarta a IV-a spre Catedrala Romano-Catolică, cu ieșire pe Aleea Castanilor (între Catedrala Ortodoxă și Muzeul Național al Unirii), iar dinspre Poarta a III-a până la Clădirea Ierihon (Protopopiatul Romano-Catolic), pe strada Militari, cu ieșire pe strada Mitropolit Sterca Şuluțiu. În etapa imediat următoare se vor finaliza lucrările de terasamente şi se va aşterne stratul de balast stabilizat pe străzile Gabriel Bethlen, Ecaterina Varga și Păcii, urmând etapa de pavare a lor.

– Reconstituire şi punere în valoare acces latura de Vest, Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia:

Pe contragarda din apropierea Hotelului „Cetate” au fost realizate terasamentele și stratul de balast stabilizat. De asemenea, s-a început restaurarea zidurilor de contragardă, inclusiv a segmentului de zid descoperit în urma excavărilor efectuate. Un element important în această zonă îl constituie tunelurile de pe contragardă, care sunt conservate foarte bine și care vor fi puse in valoare pentru a asigura accesul din parcarea ce se va amenaja (500 de locuri) pe Traseul Șanțurilor de Nord.

Între Poarta a IV-a și Poarta a V-a, excavarea este executată în proporție de 90%. În această zonă a fost descoperit zidul cunetei (platformă de artilerie, prevăzută cu tunuri) şi un zid de fortificaţie ce va constitui suportul intermediar al pasarelei pietonale de la Poarta a IV-a. Locul de joacă dezafectat în această etapă va fi remontat în următoarea perioadă. Acesta va fi prevăzut cu un parapet de protecție și va avea o singură intrare, fiind astfel foarte bine supravegheat. Deasemenea, în zona Casei de Cultură și a Teatrului de Vară au fost
începute excavațiile pentru sistematizarea verticală, fiind executate și devierea rețelelor electrice, de apă și telecomunicații în perspectiva realizării șanțului din exteriorul ravelinului Sf. Mihail. Pe zona de acces dinspre cartierul Carolina de Nord spre Poarta a VII-a s-au executat parțial lucrări de sistematizare verticală până la stadiul de balast stabilizat.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Manitu

  vineri, 22.07.2011 at 19:08

  Pt. D-ra Flavia Nicolae (cu respect!)
  Socotesc ca fiind bine venite explicatiile pur tehnice, dar vechi, referitoare la componentele specifice cetatii de tip „Vauban” (ex. cuneta). Tocmai de aceea „dati ininte” si cu alti termeni la fel de vechi cum ar fi: curtina, bastion, ravelin, cleste (intre bastion si ravelin), ziduri de aparare (contragarda) etc., fiindca DEX, sau alte dictionare, nici nu cuprind in totalitate acesti termeni. Asta doar daca spatiul va permite.
  P.S. A se citi „dati ininte”, „dati inainte”!

  • Flavia Nicolae

   vineri, 22.07.2011 at 20:56

   @Manitu Imi pare rau daca doriti sa va „dezabonati” dar motivele dumneavoastra mi se par cat se poate de absurde. Materialul scris de mine privind lucrarile de reabilitarea a Cetatii a fost publicat la ora 14.00 deci nidecum nu este unul copiat din publicatia mentionata de dumneavoastra. Mai mult decat atat, pentru necunoscatorii rau-intentionati, precizez ca informatiile care au stat la baza materialului meu sunt preluate dintr-un comunicat facut public de Primaria Alba Iulia si care, dupa cum ar trebui sa stiti, a ajuns la fiecare agentie de presa din Alba. De aici si anumite similitudini intre materiale.

   In ceea ce priveste „cuneta” care va deranjat atat de tare, va rog sa recititi articolul si o sa vedeti ca am explicat, in paranteza, ce inseamna acest termen (in cazul in care nu l-ati gasit in DEX). Nu am cum sa modific anumite cuvinte doar pentru ca unii cititori nu le inteleg. Desi formularile din presa trebuie sa fie, potrivit legilor jurnalismului, pe intelesul tututor, mizam totusi pe un minim bagaj de cunostinte si cultura generala al cititorului. In fond, bogata e „limba romana” si e pacat sa nu ne folosim de ea.

 2. abbilbal

  vineri, 22.07.2011 at 23:32

  Bună seara, sau bună dimineaţa, după cum preferaţi. Asta pentru că acum este miezul nopţii şi intru în dialog pentru a turna puţină benzină peste foc.

  Păi dacă aceste construcţii se numesc: bastion, ravelin, cunetă, curtină etc. etc. de ce să nu le mai spunem cum le spuneau strămoşii noştri? Musai trăbă să le englezim pentru că nu mai sunt în DEX? Nu avem şi alte surse de documentare în afara DEX-ului care a devenit cam depăşit, mai ales că DOM 2 cam dă peste cap limba română şi azi-mâine chiar nu mai ştim grăi româneşte.

 3. Andrei

  luni, 25.07.2011 at 00:40

  Articol copiat din ziarul Unirea. A aparut anterior in Unirea iar ziarul alora apare pe net abia dupa ora 24.Hai ca sunteti tari :))

  • moderatorul de serviciu

   luni, 25.07.2011 at 08:36

   @Andrei, ne-ai prins. Esti tare, dar nu iei premiul . N-ai verificat atent. Ia uite…
   Stare: Publicat
   Vizibilitate: Public
   Publicat în: 22 Iul, 2011 @ 16:39

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Precizările ministrului Educației despre organizarea testărilor

Publicat

examen testare

Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt foarte importante și se va lua o decizie pentru organizarea acestora în acest an, susține ministrul Educației.

Anul trecut, aceste evaluări naționale au fost anulate, din cauza pandemiei COVID-19.

”Pentru anul acesta vom lua o decizie; consider că sunt foarte importante, pentru a putea ști unde ne aflăm după aproape un an de predare online, dar organizarea să fie la nivelul fiecărei școli/clase”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 – clasa a VIII-a: Teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. MODELE de SUBIECTE la Română și Matematică

Întrebat când vor fi susținute de elevi, anul acesta, Cîmpeanu a răspuns: “De obicei erau în aprilie-mai. Pentru anul acesta vom lua o decizie”.

La evaluările de final de clasă, elevii aveau, de regulă, următoarele testări.

Evaluarea Națională – clasa a II-a: testare la Limba română – Scris, Limba română – Citit și Matematică.

Evaluare Națională – clasa a IV-a: testare la Limba română și la Matematică.

Evaluare Națională – clasa a VI-a: testare la Limbă și comunicare și la Matematică și Științe ale Naturii.

Rezultatele la aceste evaluări nu se trec în catalog și nu se fac publice. Sunt comunicate părinților și pe baza acestor rezultate se fac planuri individualizate de învățare, de către cadrele didactice, acolo unde identifică probleme.

Anul trecut, acestea erau programate în luna mai, dar au fost anulate din cauza pandemiei.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gheorghiță: Listele de așteptare pentru etapa a treia se deschid în 15 martie. Vaccinarea, cel mai probabil în aprilie

Publicat

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus, a declarat că înscrierile pentru etapa a treia de vaccinare vor începe după 15 martie, când vor fi deschise și listele de așteptare.

„În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie”, a spus Gheorghiţă, la Digi 24.

Reamintim că în etapa a treia se poate vaccina populaţia generală.

Gheorghiţă a mai amintit că din 15 martie vor fi active liste de aşteptare pentru vaccinare anti-COVID-19 pe platforma online de înscriere.

Fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare va putea vizualiza câte persoane se află înaintea sa şi poate estima data la care ar fi programată la vaccinare.

”Trebuie să ţinem cont de un aspect. După ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber, pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare. Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmare programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a explicat Gheorghiță.

Totodată, el a spus că activarea acestei liste de aşteptare pe platforma online a depins de operaţionalizarea celor 750 de centre din ţară prevăzute în campania de vaccinare.

În contextul primirii de noi doze de vaccin în România, coordonatorul a adăugat că „de mâine (luni – n.r.) vor fi cel puţin 30.000 de persoane vaccinate în fiecare zi”. „Vom avea zile în care vom depăşi 40.000 de persoane vaccinate”, a mai spus Gheorghiță.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

“Înțepături” colegiale în PNL Alba. Primarul Nistor îi reproșează voalat deputatului Roman lipsa amendamentelor pentru Sebeș

Publicat

“Înțepături” colegiale în PNL Alba au fost surprinse pe rețeaua de socializare, la ceas de seară. Primarul Sebeșului îi reproșează voalat deputatului Florin Roman lipsa de amendamente la buget pentru orașul pe care îl conduce.

Florin Roman: “Am încheiat prima bătălie a anului, votul pe bugetul de stat și votul pe bugetul asigurărilor sociale de stat, adoptat în comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului. Guvernul Florin Cîțu și-a însușit propunerile pe care le-am făcut ca deputat de Alba, din păcate singurul, pentru lucrări de investiții:

– 1,5 milioane lei merg către CJ Alba pentru construcția unui heliport, care va deservi spitalul județean și IGSU

– 500.000 lei primește spitalul Cîmpeni și tot atât, spitalul Abrud

– 7 milioane de lei vor fi investiți în modernizarea “Podului Minciunilor” din Blaj

– alte 16 milioane de lei ajung la investiția “Palatului Principilor” de la Alba Iulia.

Indiferent că am fost deputat al puterii sau în opoziție, în fiecare an am adus prin amendamente bani pentru Alba. În total, circa 10 milioane de euro! Doar cine nu are inițiativă, nu reușește…”

Așa sună postarea deputatului Florin Roman care a stârnit reproșurile mai mult sau mai puțin directe ale primarului Dorin Nistor, deranjat că pe lista de mai sus Sebeșul nu se regăsește.

A urmat un șir de comentarii publice pe Facebook, prin care cei doi colegi de partid s-au înțepat reciproc. Redăm mai jos schimbul de replici:

Dorin Nistor: ”Avem un proiect pentru corp de spital și pentru ștrand, dar e posibil să fi uitat de Sebeș, ocupat fiind cu alte mari probleme. Din câte îmi aduc aminte, și Sebeșul a votat consistent la alegerile parlamentare. Probabil s-a uitat. Oricum, felicitări pentru preocuparea pentru investiții în localități din județul Alba, chiar dacă o faceți selectiv”.

Florin Roman: ”Mulțumesc, ați uitat”.

Dorin Nistor: ”Eu, nu”

Florin Roman: ”Prezentați amendamentul. Sau măcar propunerea”.

Dorin Nistor: ”După Alba Iulia, Sebeșul este cel mai mare contributor la bugetul județului, dacă ar fi să ne luăm după PIB suntem pe primul loc”.

Florin Roman: ”Domnule primar, mi-ați adresat un amendament? Și vorbind de un asemenea PIB, cu siguranță și la venituri proprii sunteți în top…e meritul cetățenilor și al agenților economici”

Dorin Nistor: ”Înțeleg că cei care sunt buni la venituri trebuie pedepsiți?”

Dorin Nistor: ”Și Sebeșul face parte din județul Alba!”

Florin Roman: ”Sigur că face! Ați adresat vreun amendament unui parlamentar de Alba? Mie, cu siguranță nu. Dl. Rotar (n.r. – primarul Blajului) a făcut-o. La fel și domnii primari din celelalte localități: Câmpeni, Abrud și Alba Iulia”.

Așa se încheie “conversația” dintre cei doi, purtată la ceas de seară, pe Facebook.

Discuția reflectă de fapt o stare de tensiune existentă în PNL Alba unde există de ceva vreme două tabere: una a fostului primar din Alba Iulia, Mircea Hava, căruia Nistor îi datorează cariera politică și a cărui poziție de lider o apără necondiționat și cealaltă tabără a pnl-iștilor care vor o schimbare în conducerea județeană din care face parte deputatul Florin Roman, președintele Consiliului Județean – Ion Dumitrel, primarul Blajului – Valentin Rotar și alți membri marcanți.

Cel mai probabil, disputa internă se va tranșa la alegerile pentru conducerea structurilor locale ce vor avea loc anul acesta.

Atunci vom vedea câți dintre membrii PNL Alba îl mai vor pe Hava la conducerea partidului și câți îi vor pe contestatarii care-i reproșează fostului primar rezultatele sub așteptări de la ultimele alegeri, în special pierderea Primăriei municipiului Alba Iulia, eșecul cel mai răsunător pe care Hava ar trebui să și-l asume.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE la școli MApN 2021: 5 martie, termen limită pentru înscrieri la colegiile militare. Condiții pentru candidați

Publicat

În 5 martie este termenul-limită pentru înscrieri la admiterea în colegiile militare pentru anul școlar 2021-2022. Tinerii interesați de o carieră militară au la dispoziție câte 120 de locuri la cinci colegii militare din țară, inclusiv cel din Alba Iulia.

Se pot înscrie elevii din clasele a VIII-a sau absolvenții care nu au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ liceal sau profesional, cu vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2021.

Vezi și ADMITERE școli militare 2021: TOATE locurile disponibile, condiții și înscrieri la academie și școlile de subofițeri și maiștri

Aceștia vor susține proba de verificare a cunoştinţelor în 28 mai 2021.

Oferta educaţională pentru anul şcolar 2021-2022 – învăţământul militar liceal:

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 120 locuri

Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza – 120 locuri

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc – 120 locuri

Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova– 120 locuri

Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanţa – 120 locuri

Criterii specifice de recrutare:

 • vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2021 (anul desfășurării concursului de admitere);
 • absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Detalii despre înscrieri:

Pentru înscriere, unul dintre părinți sau tutorele trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin candidații cu domiciliul, fie telefonic, fie deplasându-se la sediul biroului.

Înscrierea se poate face și online. Întrebați telefonic personalul recrutor, cum trebuie să procedați, ce documente trebuie să trimiteți și la ce adresă de e-mail.

CALENDAR admitere:

Candidații înscriși sunt programați pentru susținerea probelor de selecție aptitudinală până la data de 9 aprilie 2021 (termenul limită pentru desfășurarea selecției)

Probele de selecție sunt psihologice și fizice. Selecția se desfășoară în cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Candidații declarați ”Admis” la selecția aptitudinală efectuează vizita medicală până la data de 23 aprilie 2021, conform indicațiilor primite de la personalul recrutor.

Candidații declarați declaraţi „Admis” la probele de selecţie şi”Apt” la examinarea medicală întocmesc dosarul de candidat și participă la concursul de admitere.

Termenele limită pentru întocmirea dosarelor de candidat vor fi publicate după aprobarea metodologiilor de concurs de către colegiile naționale militare.

Metodologiile/regulamentele de admitere (toate informațiile legate de concurs) se publică pe site-urile unităților de învățământ și pot fi consultate la birourile informare-recrutare.

Prima etapă a concursului de admitere este eliminatorie și constă într-un test grilă de evaluare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică – 28 mai 2021.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate