Actualitate
Victor Ciorbea este noul AVOCAT al POPORULUI. Decizie în plen a Parlamentului. A fost propus în funcţie de PSD
Fostul premier Victor Ciorbea, originar din judeţul Alba, a fost ales Avocat al Poporului, prin votului dat marţi în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului.
Candidatura acestuia a întrunit 306 voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”, în condiţiile în care Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului prevede că e numit ca Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
Ciorbea a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament. Mandatul său va fi de cinci ani de la data numirii, putând fi reînnoit o singură dată.
Reprezentanţii PNL, PDL şi PPDD au părăsit sala şi nu au votat pentru numirea lui Victor Ciorbea în funcţie. „Am fost suprins pentru că conducerea PNL mi-a promis că va vota. Pentru că e Săptămâna Mare nu pot să mă supăr nici măcar pe Tinel Gheorghe, care a fost ţărănist“, a spus Ciorbea, după votul Parlamentului.
Membrii Comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, luni, în şedinţă comună, candidatura lui Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului.
După votul cu bile, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a anunţat în plen că „din numărarea paralelă a prezenţei celor care au votat reiese că nu este cvorum pentru validarea candidaturii” lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului.
În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a spus acestuia că în timpul votului nu s-a făcut nicio numărătoare. „Domnule deputat, eu nu am auzit nicio numărătoare a voturilor. Nu vă pripiţi”, i-a cerut el democrat-liberalului.
Victor Ciorbea s-a născut la 26 octombrie 1954, în comuna Ponor, judeţul Alba, este căsătorit şi are o fiică.
Potrivit lui Victor Ciorbea, ce-l recomandă pentru acest post sunt studiile juridice superioare. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1979, fiind singurul şef de promoţie pe ţară din perioada comunistă de la facultăţile de drept şi ştiinţe sociale fără să fie membru PCR. S-a specializat în drept civil la Facultatea de Drept din Bucureşti (cursuri postuniversitare) şi apoi şi-a luat doctoratul cu „Summa cum laude“. Ciorbea a precizat că a fost judecător specializat în cauze civile la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, timp de cinci ani, apoi a activat în Direcţia Judiciară pentru Cauze Civile din Parchetul General. Din 1984 şi-a şi început activitatea didactică la Facultatea de Drept din Bucureşti, transferul efectiv realizându-se în 1988, când a fost promovat asistent, apoi lector.
A fost premier în perioada 1996-1998, fiind membru PNŢCD.
Ciorbea a fost ales în 2012 senator în colegiul uninominal 7 din Bucureşti din partea USL, el fiind membru al PNL.
Şi-a anunţat, în 8 aprilie, demisia din Senat, după ce a fost ales în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Anterior, funcţia de Avocat al Poporului a fost ocupată interimar de Ecaterina Teodorescu, după demisia lui Crişu Anastasiu.
Ce atribuţii are Avocatului Poporului
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului sunt de soluţionare a petiţiilor, a celor privind contenciosul constituţional, de formulare a unor puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale, de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora; de sesizare directă a CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor; de promovare a recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile; de prezentare în faţa celor două Camere ale Parlamentului a unor rapoarte, anual sau la cererea acestora, cu recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării.
Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.
Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice – fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase, societăţilor comerciale, asociaţiilor şi altor persoane juridice.
În Alba reprezentantul Avocatului Poporului este Ioan Gânfălean (61 de ani), decanul facultății de Drept de la UAB. Biroul teritorial Aba Iulia se află pe strada Regina Maria, nr.14. Tel/fax: 0258/813.865, E-mail: avpalba@avp.ro
surse: mediafax, adevărul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gogu
marți, 15.04.2014 at 19:24
care avocat, care popor ?..toti predecesorii lui au fost avocatii diavolului aflat la putere care ii platesnte di taxele si impozitele stoarse de la popor si pe care mimeaza ca il apara ca de altfel toti avocatii care sunt vanduti satanei …
toma
miercuri, 16.04.2014 at 07:55
Se rasuceste Coposu si Ratiu in mormint.