Connect with us

Eveniment

VIDEO: Arta de a crește un bonsai explicată la Târgul Grădinarului din Alba Iulia. Cele mai utile sfaturi de la experți în domeniu

Publicat

Creșterea și îngrijirea unui bonsai este o artă. Necesită foarte multă răbdare și atenție până la cele mai mici detalii. Este un proces de durată care trebuie supravegheat cu atenție, dar care poate da rezultate remarcabile. 

La Târgul Grădinarului din Alba Iulia ce se desfășoară în acest weekend, la stadul Toskana Garten găsiți o gamă variată de bonsai pe care îi puteți cumpăra. Fie că sunteți la început de drum, sau aveți deja experiență cu plantele de tip bonsai, puteți găsi mini copăcei la toate prețurile. 

Reporterii alba24.ro l-au întâlnit pe Nicolas, care le-a prezentat cele mai importante sfaturi pentru a crește un bonsai.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Seva de mesteacăn, prezentată la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia. ”Băutura zeilor” care ajuta la vindecarea bolilor

Pentru început, este important să alegi un tip de arbore potrivit. Dacă ești începător, speciile mai ușor de întreținut, cum ar fi ficusul (ideal pentru interior), ienupărul (pentru exterior), pinul, arțarul, ulmul sau citricele sunt opțiuni excelente.

YouTube video

Sfaturi pentru cei care nu au mai avut un bonsai

Poți începe să crești un bonsai din semințe, din butași, din puieți tineri cumpărați de la o pepinieră sau poți alege un bonsai deja preformat, dacă dorești să sari peste etapele inițiale. Alegerea ghiveciului și a solului este, de asemenea, esențială. Ghiveciul trebuie să permită drenajul apei, iar solul ideal este un amestec special pentru bonsai, format din argilă japoneză (akadama), pietriș vulcanic și nisip grosier.

Udarea trebuie făcută cu atenție. Este important să uzi bonsaiul atunci când solul începe să se usuce ușor, evitând atât uscarea completă, cât și menținerea constantă a solului umed. În lunile de vară, udarea poate fi zilnică, în timp ce iarna se face mai rar.

Rolul luminii în creșterea bonsaiului

Lumina joacă un rol important. Bonsaii de interior, cum ar fi ficusul, au nevoie de lumină naturală, dar indirectă. În schimb, cei de exterior trebuie ținuți afară, într-un loc unde primesc lumină solară parțială.

Pentru a păstra forma copăcelului, este necesar să tunzi periodic ramurile și frunzele. Există tunderea de întreținere, care menține forma, și tunderea structurală, care o modifică. De asemenea, se poate folosi sârmă pentru a ghida creșterea ramurilor în direcția dorită.

La fiecare 1-3 ani, bonsaiul trebuie replantat, adică mutat într-un alt ghiveci și i se taie o parte din rădăcini. Acest proces ajută la menținerea sănătății copăcelului. În plus, bonsaiul are nevoie de fertilizare regulată, mai ales în perioada de creștere (din primăvară până în toamnă), folosind un îngrășământ echilibrat.

 

 

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement