Administrație
VIDEO: Bilanțul prefectului de Alba, Nicolae Albu, după 5 ani de mandat. Premieră în administrație
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, și-a prezentat vineri raportul de activitate la finalul a 5 ani de mandat.
Demersul acestuia reprezintă o premieră în administrația din județ, în condițiile în nici un primar și nici un director de instituție nu își prezintă public bilanțul de activitate la finalul unui mandat.
Bilanțul prefectului de Alba în 5 an de mandat:
”În acești ani, în care am traversat împreună perioade marcate de crize, precum pandemia de CVID-19 sau fenomenele naturale extreme, am încercat să îmi îndeplinesc atribuțiile cu transparență, echilibru și profesionalism” a spus acesta.
Au fost realizate o serie de investiții de infrastructură la DN74 Alba Iulia – Câmpeni, DN75 Ocoliș – Câmpeni – Arieșeni, DN67C Sebeș – Oașa – limită cu județul Vâlcea, DN1 Alba Iulia – Aiud, DN1R Albac – Horea, DN14B Blaj – limită cu județul Sibiu.
Acestea au vizat reparații la podețe, covor asfaltic, punere în siguranță a stratului suport, reparații parapeți pietonali, întreținere suprafețe degradate, asigurarea scurgerii apelor, șanțuri și rigole și altele.
Lucrările au fost în valoare totală de 96.017.623,07 lei. Din 408,345 km de drumuri naționale administrate, s-a turnat covor asfaltic pe 230 km și au fost date în circulație 2 loturi din autostrada A10, de 42 km, între Sebeș-Aiud.
Au fost executate lucrări de protecție realizate pe cursurile de apă: apărări de mal prin anrocamente piatră: 32.294 mc; lucrări de apărare din beton: 2.446 mc; reprofilări și decolmatări cursuri de apă pe lungime totală de 383 km.
De asemenea, au fost propuse 10 lucrări de investiții, promovate prin Administrația Bazinală de Apă Mureș, aflate în diferite faze de autorizare, din care obiectivul de investiții „Regularizare și consolidare Valea Bucerdea, comuna Ighiu” este în curs de execuție.
Pentru realizarea obiectivelor privind dezvoltarea locală, amenajarea teritoriului şi protecţia socială, s-au elaborat proiecte de Hotărâri ale Guvernului, cu finanțare din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului și Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.
Suma totală alocată în perioada 2020-2024 este de peste 263 de milioane de lei.
În perioada 2020 – 2024, la nivelul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba au fost încheiate contracte pentru 429 proiecte de investiții în valoare de 38.369.872 euro.
Sumele autorizate la plată pentru fermieri prin APIA au fost de 337.178.183,9 euro, iar valoarea totală a fondurilor de sprijin acordate prin Direcția pentru Agricultură Județeană Alba a fost de 2.588.728 lei, înregistrându-se 635 fermieri beneficiari.
Au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește gestionarea și controlul bolilor la animale, precum și asigurarea siguranței alimentare.
Dacă în anul 2020 erau semnalate 27 focare de pestă porcină africană la porcul domestic, în anul 2023 au fost înregistrate 16 focare, iar în anul 2024 au fost înregistrate doar 5 focare.
O realizare importantă a fost redeschiderea târgurilor de animale, care au fost închise în contextul epizootiei de pestă porcină africană.
Alba este primul județ din țară în care s-au redeschis târgurile, în condiții de maximă siguranță, implementându-se măsuri precise și riguroase pentru prevenirea răspândirii bolii la animale.
La inițiativa mea, a fost derulată în anul 2023 o campanie de informare a cetățenilor și au fost organizate întâlniri la sediul primăriilor în vederea discutării modului de implementare a prevederilor Legii nr.123/2023.
Au fost depuse peste 4.000 cereri la nivelul județului Alba, cele mai multe solicitări fiind înregistrate în localitățile:
- Albac – 370;
- Șugag – 291;
- Bucium – 270;
- Poșaga – 249; S
- Săsciori – 234;
- Zlatna – 233;
- Ocoliș -199;
- Pianu – 170, doar pe parcursul anului 2024.
Comisia județeană Alba pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a adoptat în perioada de referință aproximativ 4.000 titluri de proprietate însumând o suprafață totală de aproape 5.000 de hectare.
De asemenea, au fost emise aproximativ 450 de ordine ale prefectului pentru atribuire de teren persoanelor fizice.
În județul Alba s-au desfășurat lucrări de înregistrare sistematică atât la nivel de UAT-uri, cât și la nivel de sector cadastral.
De la debutul Programului Național de Cadastru și Carte funciară, s-au înregistrat un număr de 385.364 cărți funciare.
Doar în anul 2024 au fost deschise 84.421 de cărți funciare aferente UAT Unirea, Mihalț, Poiana Vadului, sectoare cadastrale și planuri parcelare, situând județul Alba pe locul 2 pe țară.
Am efectuat mai multe deplasări în vederea susținerii de audiențe cu cetățenii județului, în cadrul cărora am fost însoțit de reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate, Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Casa Județeană de Pensii, respectiv S.D.E.E.
Alba și alte instituții publice, în funcție de domeniul în care erau sesizate cele mai frecvente probleme semnalate de cetățeni. În cadrul programului de audiențe, în perioada 2020-2024 au fost primite peste 1.000 de persoane.
Totodată, Instituția Prefectului Județul Alba a primit anual în perioada de referință circa 250 de petiții care se pot grupa în funcție de problematică, în principal, pe diferite domenii de activitate: servicii publice, asistență socială, ordine publică, legile fondului funciar sau retrocedări de terenuri preluate abuziv de regimul comunist.
Pe parcursul anilor 2020 -2024 volumul actelor administrative verificate a crescut cu peste 12.000 în 2024 față de anul 2020, când erau verificate 32.576 acte administrative.
Ca urmare a îndrumării juridice acordate unităților administrativ-teritoriale, a procedurilor prealabile emise, a fost redus numărul actelor administrative considerate nelegale.
Dacă în anul 2020 numărul procedurilor prealabile a fost de 116, în 2024 numărul acestora a fost redus aproape la jumătate, adică la 47.
În ceea ce privește timpul mediu de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor, acesta a scăzut de la 7,67 zile în anul 2018, la două zile în cursul anului 2024.
Începând cu 18 decembrie 2023 a fost implementat serviciul de notificare a cetățenilor prin SMS la momentul în care pașaportul simplu electronic ajunge la ghișeul eliberări și poate fi ridicat.
Pentru a deservi populația din zona Munților Apuseni, de aproximativ 60.000 de locuitori, reprezentând 16% din populația județului, a fost deschis Centrul local suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din localitatea Câmpeni.
În anul 2023, cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne, a fost inaugurată o nouă sală de examinare în vederea obținerii permisului de conducere auto – proba teoretică, în incinta Complexului Comercial Mercur City Center din municipiul Alba Iulia.
Sala de examinare beneficiază de 14 stații de lucru, la care se poate susține simultan examenul teoretic, și un sistem de supraveghere video format din 4 camere cu rezoluție ridicată ce stochează informațiile timp de 6 luni.
O altă îmbunătățire a calității serviciului a fost adusă prin schimbarea punctului de plecare pentru proba practică, de la parcarea Stadionului Cetate, la Complexul Comercial ”Carolina Mall”, unde au fost asigurate 19 locuri de parcare.
În perioada 2020 – 2024 apostila s-a aplicat pe 4.023 acte oficiale.
Volumul actelor apostilate s-a dublat în anul 2024 față de 2020, de la 548 documente în anul 2020, la 1.111 acte în 2024, timpul de așteptare al solicitanților pentru aplicarea apostilei fiind redus în mod considerabil, această operațiune efectuându-se, în medie, în aproximativ 30 minute de la prezentarea cererii și a documentelor aferente.
Debutul pandemiei de COVID-19 a adus schimbări importante în modul de gestionare a cazurilor de îmbolnăvire virală și coordonarea implementării măsurilor pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS – CoV – 2.
În perioada pandemică au fost realizate 160.767 teste PCR COVID, au fost depistați 63.163 pacienți pozitivi și au fost efectuate tot atâtea anchete epidemiologice. Au fost administrate în această perioadă 299.005 doze de vaccin.
Au fost derulate 12 campanii naționale și 3 campanii locale, două screeninguri populaționale: unul pentru tuberculoză (cu 1.083 de beneficiari) și unul pentru cancerul de col uterin (peste 500 de beneficiare).
Urmare a fenomenelor meteorologice extreme care au produs pagube majore unui număr însemnat de familii sau persoane singure, la nivelul județului Alba, au fost acordate ajutoare de urgență în baza hotărârilor de guvern pentru 1.444 de locuitori, sumele alocate fiind de 4.563.000 lei.
Această sinteză a activității desfășurate pe parcursul celor 5 ani de mandat reflectă munca depusă de întreaga echipă administrativă și de către partenerii noștri din toate instituțiile locale, județene și naționale.
Este un prilej totodată de a mulțumi cetățenilor județului nostru pentru sprijinul arătat și încrederea acordată”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News