Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Când se vor închide școlile. Regulile ar putea fi schimbate și pragul de 6 la mie, eliminat

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până vineri trebuie luată o decizie dacă vor putea rămâne deschide școlile, pe modelul grădinițelor, până la apariția unor cazuri de infectare.

După „regulile” din prezent, dacă vineri rata de infectare cu noul coronavirus este de peste şase la mie, începând de luni şcolile vor susţine cursurile onlin. Personal, ministrul optează ca unităţile de învăţământ să desfăşoare activitate didactică cu prezenţă fizică.

Discuții pentru schimbarea regulilor

Ministrul a făcut declarații, miercuri dimineața, referitor la schimbarea regulilor privind închiderea școlilor:

”Este nevoie de o informare corectă, verificabilă și cu suport științific (cu privire la vaccinare). Luând cele mai bune decizii privind vacccinarea, vom putea păstra școlile deschise astfel încât pierderile în plan educațional și socio-emotional să fie cât mai mici cu putință.

Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunte. Mai exact este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor

La acest moment, regula e clară: în localitățile în care se depășește la nivelul zilei de vineri pragul de infectări de 6 la mie, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, a creșelor și grădinițelor care funcționează.

Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se propunțe vor căuta acel numitor comun din perspectiva copilului. Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar – pentru că vineri e ziua în care se decide scenariul de funcționare a școlilor – care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim cei din educație, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și scolile deschise până la apariția unor cazuri”, a spus ministrul.

Șeful CNCAV: se poate face modificare în sensul „decuplării de pragul de 6 la mie”

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat că se poate lua în considerare această modificare în sensul „decuplării de pragul de 6 la mie”.

Poate „să existe o monitorizare foarte riguroasă a respectării regulilor sanitare și de identificare a cazurilor pozitive. Să se închidă acele clase și școli unde există cazuri. Ne aflăm într-o altă perioadă a pandemiei, avem la dispoziție testarea, avem la dispoziție vaccinarea”.

Petiții pentru trecerea școlii în online sau continuarea cu prezență fizică

Marți seara, acesta s-a referit la propuneri primite în legătură cu subiectul închiderii școlilor.

„Colegii mei au centralizat în Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi: 183 de petiţii (părinţi, profesori) pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. (…)

Sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de şase la mie, sunt foarte speriaţi. (…) Alţii vor să rămână deschise şi după şase la mie. (…)

În Bucureşti, spre exemplu, unde astăzi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproape de şase la mie – ziua de referinţă este vineri – dacă vineri se depăşeşte şase la mie, după regulile de astăzi, seara, la momentul la care vorbim, şcolile intră în online, cu excepţia şcolilor speciale. Creşele şi grădiniţele rămân însă deschise cu prezenţă fizică. (…)

Până vineri ar trebui să ne decidem într-un fel şi va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Adică să fie bazate pe legislaţie primară. (…)

Acum, ne întrebăm cu toţii cum am ales această limită de şase la mie. (…) În momentul în care s-a stabilit acel prag de şase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el”, a spus Cîmpeanu marţi seara la Digi 24.

Ministrul Educației susține păstrarea școlilor deschise, cu prezență fizică

El a afirmat că ar face „orice” ca şcolile să fie deschise cu prezenţă fizică.

„Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat pe experienţa celor cu competenţă medicală… mai puţin contează ce ne dorim noi, cei din Educaţie, că dacă m-ar întreba pe mine, separat de orice, aş spune: da, vreau să fac orice ca să fie şcolile deschise cu prezenţă fizică. Doar că nu este determinant punctul meu de vedere, pentru că nu am competenţe medicale, epidemiologice cu atât mai puţin”, a precizat reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Cîmpeanu a menţionat că un sondaj efectuat la o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţi nu doresc testarea copiilor.

„Sunt foarte trist. Tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă”, a mai arătat demnitarul.

Regulile actuale: scenariile de funcționare a școlilor

În prezent, sunt luate în considerare două scenarii:

Scenariul 1 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.

surse: edupedu.ro, agerpres.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax