Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Comparațiile fostului procuror șef Augustin Lazăr, la Alba Iulia, între demnitarul din Roma Antică și politicianul de azi

Publicat


Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, într-o scurtă lecție de istorie ținută la Muzeul din Alba Iulia a comparat subtil, omul politic actual, cu demnitarul din Roma Antică. Acesta a ținut să precizeze că în perioada romană, un demnitar nu era plătit pentru funcția pe care o deținea, ci din contră, trebuia să dețină o anumită sumă de bani pentru a candida, iar în prezent unele persoane ar candida ”pentru a băga bani în buzunar”. 

Fostul procuror a mai vorbit despre frauda electorală din perioada romană, cum era aceasta pedepsită, dar și despre deminitatea cetățeanului roman, care dorea să candideze pentru o funcție publică. 

Prezent vineri, 13 septembrie, la vernisajul expoziției Pantheon 3D, Augustin Lazăr a ținut o lecție de istorie și drept roman, pe baza Tablițelor de legi de la Troesmis, care au fost furate în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea.

Tăblițele au ajuns la o casa de licitații din Anglia, iar un proces pentru retrocedarea și pedepsirea celor implicați în afacere, a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, proces care s-a soluționat în luna mai a anului 2019. 

Augustin Lazar a vorbit despre patrimoniu, identitate națională, dar a facut și o serie de afirmații legate de fraudarea alegerilor în Roma antică și asemănarea cu evenimentele din prezent.

Recent autoritățile judiciare, au recuperat niște table de legi. Este un dosar care a fost soluționat pe 23 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Interesant este să știi care este conținutul acelor legi. Și spunea acolo cum se sancționează frauda în alegeri spre exemplu. Pare destul de actualitate nu? Cu 10.000 de sesterți. Cine băga mai multe buletine în cutia, sau cine raporta ernonat, cine raporta voit ernoat, făcea o fraudă electorală în rezultatul alegerilor, era sancționat cu 10.000 de seterți” a spus Lazăr. 

 Mai mult, fostul procuror șef a și prezentat calitățile pe care un cetățean roman trebuia să le aibă pentru a candida la o funcție publică. 

Apoi, se arată acolo cine putea candida, pentru o funcție de magistrat, deoarece trebuia să aibă niște calități. Să aibă un anume nivel de avere spre exemplu, pentru a putea răspunde material în cazul, în care gestiona rău lucrurile. 

Să aibă ceea ce se numea dignitas că de aici vine denumirea de demnitar, de la dignitas, dignitas, cineva cu demnitate, care face prin gesturi nobile pentru comunitate.

Foarte interesat mai departe, că demnitarii nu erau plătiți. În zilele noastre, se discută despre tot felul de lucruri, că unii își depun candidaturile pentru a băga banii în buzunar.

Ei bine, la romani, scoteau bani din buzunar. Era o tradiție a străbunilor, la a treia generație, trebuia să fii pentru a putea candida, un om cu demnitate și cu o anumită avere, pentru ca din banii tăi, să susții public anumite acțiuni”  a mai completat fostul procuror șef al României.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Unii elevi din Alba fac naveta 50 km ca să ajungă la școală. Care este situația din țară

Publicat

Peste 2000 de elevi din Alba fac naveta la școală. Majoritatea au de parcurs, în medie, 20-25 de kilometri, dar sunt și cazuri de elevi care fac naveta 50 de kilometri, potrivit IȘJ Alba. Dacă unii dintre elevi sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că în localitatea de domiciliu nu au unitate de […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, suspecți de gripă. Care este starea acestora

Publicat

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, din grupe diferite, sunt suspecţi de gripă, aceştia prezentând o formă uşoară, care nu necesită spitalizare, potrivit celor declarate, marţi, pentru Agerpres, de către directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, informează românia24.ro.  “Au apărut astăzi cele două cazuri de suspiciune de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a publicat lista parohiilor vacante în această perioadă. Din cele nouă posturi afișate, opt sunt disponibile prin numire, iar unul prin transfer. Cinci posturi sunt disponibile în județul Alba, trei în Sighișoara și unul Târgu Mureș. Posturi vacante, disponibile prin numire: Preot paroh, Parohia Heria cu filia Sânbenedic, Protopopiatul Aiud; Număr […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Aiud: Cum vrea administrația să modernizeze orașul. LISTA proiectelor mai mari de 100.000 de euro

Publicat

Administrația locală din Aiud va demara în acest an proiecte de peste 59.000.000 de lei. Printre investiții se numără introducerea transportului public ecologic, modernizarea unor străzi, reabilitarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și reabilitarea Pieței agroalimentare Dr. Constantin Hagea. Totodată, în 2020 vor fi finalizate proiecte de aproape 14 milioane de lei, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate