Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Comparațiile fostului procuror șef Augustin Lazăr, la Alba Iulia, între demnitarul din Roma Antică și politicianul de azi

Publicat


Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, într-o scurtă lecție de istorie ținută la Muzeul din Alba Iulia a comparat subtil, omul politic actual, cu demnitarul din Roma Antică. Acesta a ținut să precizeze că în perioada romană, un demnitar nu era plătit pentru funcția pe care o deținea, ci din contră, trebuia să dețină o anumită sumă de bani pentru a candida, iar în prezent unele persoane ar candida ”pentru a băga bani în buzunar”. 

Fostul procuror a mai vorbit despre frauda electorală din perioada romană, cum era aceasta pedepsită, dar și despre deminitatea cetățeanului roman, care dorea să candideze pentru o funcție publică. 

Prezent vineri, 13 septembrie, la vernisajul expoziției Pantheon 3D, Augustin Lazăr a ținut o lecție de istorie și drept roman, pe baza Tablițelor de legi de la Troesmis, care au fost furate în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea.

Tăblițele au ajuns la o casa de licitații din Anglia, iar un proces pentru retrocedarea și pedepsirea celor implicați în afacere, a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, proces care s-a soluționat în luna mai a anului 2019. 

Augustin Lazar a vorbit despre patrimoniu, identitate națională, dar a facut și o serie de afirmații legate de fraudarea alegerilor în Roma antică și asemănarea cu evenimentele din prezent.

Recent autoritățile judiciare, au recuperat niște table de legi. Este un dosar care a fost soluționat pe 23 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Interesant este să știi care este conținutul acelor legi. Și spunea acolo cum se sancționează frauda în alegeri spre exemplu. Pare destul de actualitate nu? Cu 10.000 de sesterți. Cine băga mai multe buletine în cutia, sau cine raporta ernonat, cine raporta voit ernoat, făcea o fraudă electorală în rezultatul alegerilor, era sancționat cu 10.000 de seterți” a spus Lazăr. 

 Mai mult, fostul procuror șef a și prezentat calitățile pe care un cetățean roman trebuia să le aibă pentru a candida la o funcție publică. 

Apoi, se arată acolo cine putea candida, pentru o funcție de magistrat, deoarece trebuia să aibă niște calități. Să aibă un anume nivel de avere spre exemplu, pentru a putea răspunde material în cazul, în care gestiona rău lucrurile. 

Să aibă ceea ce se numea dignitas că de aici vine denumirea de demnitar, de la dignitas, dignitas, cineva cu demnitate, care face prin gesturi nobile pentru comunitate.

Foarte interesat mai departe, că demnitarii nu erau plătiți. În zilele noastre, se discută despre tot felul de lucruri, că unii își depun candidaturile pentru a băga banii în buzunar.

Ei bine, la romani, scoteau bani din buzunar. Era o tradiție a străbunilor, la a treia generație, trebuia să fii pentru a putea candida, un om cu demnitate și cu o anumită avere, pentru ca din banii tăi, să susții public anumite acțiuni”  a mai completat fostul procuror șef al României.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Vodafone a anunțat planul fuziunii cu UPC. Integrarea va dura trei ani și vine cu bonusuri pentru clienții ambelor companii

Publicat

vodafone-UPC-integrare

Fuziunea Vodafone cu UPC va avea loc în prima parte a anului 2020, dar finalizarea întregului proces de integrare – legală, de portofoliu și mai ales de sisteme IT va dura circa trei ani, au anunțat marți oficialii UPC și ai Vodafone, informează românia24.ro. Aproape 10 milioane de clienți, o rețea mobilă care acoperă 3,1 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bonuri de ordine electronice, muzică ambientală și poștă pneumatică pentru analize. DOTĂRI la noua Policlinică din Alba Iulia

Publicat

Cetățenii care vor ajunge pentru consultații medicale la Policlinica din Alba Iulia, după finalizarea lucrărilor de modernizare a locației în care aceasta va fi mutată, în incinta Spitalului Județean de Urgență, vor beneficia de servicii și echipamente medicale noi. Pentru reducerea timpului de așteptare și creșterea numărului de consultații se va instala un sistem electronic […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sediul în care va funcționa viitorul centru medical din Ocna Mureș a fost renovat. Serviciile medicale, disponibile din 2020

Publicat

colaj ocna mures
ocnamureșonline.ro

Speranță pentru locuitorii din Ocna Mureș, în ceea ce privește serviciile medicale din oraș. Lucrările de amenajare a viitorului centru multifuncțional de sănătate situat în clădirea fostului Spital Orășenesc sunt finalizate în proporție de 90% și se estimează că la începutul anului 2020, acesta va fi funcțional. La primul etaj al clădirii, vor funcționa în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Frig, brumă și prima zăpadă la munte. Joi va fi cea mai friguroasă zi din această toamnă

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, intervalul 17 – 29 septembrie 2019. Valul de aer polar a acoperit deja jumătatea de nord a ţării, unde temperaturile au scăzut cu mai mult de 10 grade Celsius faţă de ieri. Miercuri, aerul rece va pune stăpânire şi pe sudul ţării, urmând ca joi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate