Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Comparațiile fostului procuror șef Augustin Lazăr, la Alba Iulia, între demnitarul din Roma Antică și politicianul de azi

Publicat

Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, într-o scurtă lecție de istorie ținută la Muzeul din Alba Iulia a comparat subtil, omul politic actual, cu demnitarul din Roma Antică. Acesta a ținut să precizeze că în perioada romană, un demnitar nu era plătit pentru funcția pe care o deținea, ci din contră, trebuia să dețină o anumită sumă de bani pentru a candida, iar în prezent unele persoane ar candida ”pentru a băga bani în buzunar”. 

Fostul procuror a mai vorbit despre frauda electorală din perioada romană, cum era aceasta pedepsită, dar și despre deminitatea cetățeanului roman, care dorea să candideze pentru o funcție publică. 

Prezent vineri, 13 septembrie, la vernisajul expoziției Pantheon 3D, Augustin Lazăr a ținut o lecție de istorie și drept roman, pe baza Tablițelor de legi de la Troesmis, care au fost furate în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea.

Tăblițele au ajuns la o casa de licitații din Anglia, iar un proces pentru retrocedarea și pedepsirea celor implicați în afacere, a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, proces care s-a soluționat în luna mai a anului 2019. 

Augustin Lazar a vorbit despre patrimoniu, identitate națională, dar a facut și o serie de afirmații legate de fraudarea alegerilor în Roma antică și asemănarea cu evenimentele din prezent.

Recent autoritățile judiciare, au recuperat niște table de legi. Este un dosar care a fost soluționat pe 23 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Interesant este să știi care este conținutul acelor legi. Și spunea acolo cum se sancționează frauda în alegeri spre exemplu. Pare destul de actualitate nu? Cu 10.000 de sesterți. Cine băga mai multe buletine în cutia, sau cine raporta ernonat, cine raporta voit ernoat, făcea o fraudă electorală în rezultatul alegerilor, era sancționat cu 10.000 de seterți” a spus Lazăr. 

 Mai mult, fostul procuror șef a și prezentat calitățile pe care un cetățean roman trebuia să le aibă pentru a candida la o funcție publică. 

Apoi, se arată acolo cine putea candida, pentru o funcție de magistrat, deoarece trebuia să aibă niște calități. Să aibă un anume nivel de avere spre exemplu, pentru a putea răspunde material în cazul, în care gestiona rău lucrurile. 

Să aibă ceea ce se numea dignitas că de aici vine denumirea de demnitar, de la dignitas, dignitas, cineva cu demnitate, care face prin gesturi nobile pentru comunitate.

Foarte interesat mai departe, că demnitarii nu erau plătiți. În zilele noastre, se discută despre tot felul de lucruri, că unii își depun candidaturile pentru a băga banii în buzunar.

Ei bine, la romani, scoteau bani din buzunar. Era o tradiție a străbunilor, la a treia generație, trebuia să fii pentru a putea candida, un om cu demnitate și cu o anumită avere, pentru ca din banii tăi, să susții public anumite acțiuni”  a mai completat fostul procuror șef al României.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement