Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ANCHETA de la spitalul din Alba Iulia, în cazul copilului de 9 luni cu leziuni grave la mână. Mai multe cadre medicale nu au respectat procedurile


Publicat

IMG_3545Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a demarat începutul acestei săptămâni o anchetă pentru a stabili cine este vinovat în cazul minorului de 9 luni care a suferit leziuni grave la o mână din cauza unei branule. Potrivit reprezentanților spitalului, mai multe cadre medicale nu au respectat procedurile care trebuiau urmate în acel caz. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă spune că minorul nu trebuia externat, ci transferat la Cluj pentru un consult și un tratament de specialitate.

În urma incidentului în care un copil de 9 luni s-a ales cu leziuni la mâna dreaptă, după ce a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia, conducerea spitalului a demarat o anchetă și a reluat ce s-a întâmplat de la momentul în care minorul a ajuns la urgențe, în noaptea de 26 septembrie, la ora 2.33  și până când a fost externat.

„Intrarea în urgență a copilului a fost foarte gravă, s-a prezentat cu febră malignă 44,5 grade Celius. În urma consultărilor care s-au derulat ulterior s-a stabilit că a fost vorba despre o otită. Problema cea mai mare la intrarea în UPU a fost starea gravă și convulsiile. S-a intervenit foarte repede, a ajuns la ora 2.33, la 2.45 era deja luat în primire în urgență și au început terapia intensivă și s-a început perfuzia cu anticonfulsivante. S-a montat un cateter intravenos pe mâna dreaptă pe care s-a administrat bicarbonat de sodiu, agocalmin, diazepam, toate acestea pentru a stopa convulsiile. După 30 de minute s-a reușit stabilizarea pacientului, care a fost trimis pentru investigații în radiologie, pentru o radiografie pulmonară și apoi internat pe secția de Pediatrie. În acest timp copilului i s-a mai pus un cateter pe mâna stângă, pentru administrarea altor substanțe. Odată ajuns pe secție s-a constatat că brațul, partea dorsală a mâinii și antebrațul erau tumefiate, dar nu mai avea branulă și avea un aport venos pe cealaltă mână. După câteva zile, pacientul a fost externat, fiind bine în urma tratamentului care i s-a administrat pentru problema cu care s-a prezentat la UPU (nr. – febra și convulsiile) singurul lucru care a rămas a fost acea problemă de la mâna dreaptă. În timpul internării au fost solicitat și domnul doctor Filip de la chirurgie plastică și reparatorie care a consultat pacientul și a avut o minimă intervenție cu recomandări terapeutice; pacientul s-a externat și a fost rechemat pentru control în ambulatoriu de specialitate, dar pentru problemele pentru care s-a prezentat la UPU. Din acest punct de vedere era bine, dar s-a constatat că evoluţia la nivelul mâinii nu era favorabilă și a fost consultat din nou de un medic chirurg din ambulatoriu, care i-a recomandat pansamente şi tratament cu paneocin. Ăsta a fost parcursul din investigațiile pe care le-am avut. Noi am tras concluzia că afecțiunea copilului a fost din cauza insuficientei urmăriri a cateterului. Am constatat lipsa de menționare în foaia de observație a consultului de specialitate chirurgical și lipsa de diagnostic de afecțiunea la nivelul mânii, la externare”, a explicat Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

Nicoleta Coșarcă spune că a analizat toate documentele și urmează să ia o decizie, pentru că este de părere că orice spital trebuie să funcționeze după proceduri, iar în fișa UPU nu se consemnată nimic din punct de vedere al acestui incident, însă la pediatrie este consemnat acest lucru.

Aceasta a mai declarat că, deși la pediatrie s-au urmat toate procedurile, singurul lucru care a rămas neconsemnat a fost consultul medicului chirurg, chemat să observe starea mâinii copilului.

Și la externare au fost greșite procedurile, spune managerul spitalului, pentru că minorul a fost externat fără o scrisoare medicală prin care urma să știe și medicul său de familie despre problemă și modul de urmărire a necrozei și de asemenea nu s-a făcut un transfer conform legii, cu un bilet de trimitre către spitalul din Cluj, ci doar o convorbire telefonică.

„La externare nu există o scrisoare medicală, există doar un bilet de externare în care i se recomandă pacientului să se prezinte în data de 4 la control pentru a se vedea evoluția post internare pentru afecțiunea de bază. Se prezintă în data de 4, doamna doctor vede că nu este în regulă partea necrozată și îi solicită colegului chirurg să se facă manevre specifice, se fac aceste manopere fără a fi consemnate. Chirurgul plastician vede că evoluția nu a fost favorabilă și vorbește cu colega din Cluj pentru a prelua cazul. Decizia este corectă, specialitatea dânsului nu este chirurgie plastică infantilă, deci decizia este corectă, dar copilul nu a fost transferat, ci a plecat pe cont propriu. Dacă s-ar fi consemnat toate aceste lucruri și dacă s-ar fi efectuat transferul în momentul în care am realizat că ne este depășită capacitatea de intervenție, probabil am fi scurtat și suferința copilului și a mamei. Copilul trebuia transferat”, spune Nicoleta Coșarcă.

Conducerea nu a trecut încă la sancționarea celor care se fac vinovați în de incident. Cum vor fi trași la răspundere se va decide în zilele următoare.

Nicoleta Coșarcă a precizat că în acest moment copilul este bine și nu a necesitat încă o grefă de piele pentru rana de la mână.

Reamintim că la Spitalul Judeţean Alba a fost o anchetă internă, după ce un copil de 9 luni a suferit leziuni la o mână, în urma unui tratament primit la unitatea medicală din Alba Iulia. Copilul a ajuns, alături de familie, la o clinică de specialitate din Cluj.

VEZI: Anchetă la Spitalul Judeţean Alba după ce un copil de 9 luni a suferit leziuni grave la o mână, din cauza unei branule

Cazul a fost mediatizat pe reţeaua de socializare, de părinţi care au aflat despre ce s-a întâmplat şi care au criticat modul în care s-a procedat. Potrivit acestora, de vină ar fi personalul medical.

Şi Colegiul Medicilor Alba s-a autosesizat şi a demarat o anchetă disciplinară.

Preşedintele Colegiului Medicilor Alba, medicul chirurg Ioan Susan a declarat pentru Alba24, că din primele date în acest caz nu a fost vorba despre malpraxis, ci despre un incident.

Vezi şi UPDATE Colegiul Medicilor Alba: Anchetă disciplinară în cazul bebelușului care a suferit leziuni grave la mână din cauza unei branule



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. kretzu

  sâmbătă, 15.10.2016 at 00:06

  ce *******. in AB daca ai otita poti ramane infirm pe viata. aici e si „vina” parintilor: noaptea cu febra foarte mare si convulsii nu puteau duce copilul la cj, dar după 2-3 zile, cand au vazut ca este bine cu febra, dar foarte prost cu mana, trebuia sa bata cu pumnu in masa la upu sa-l transfere la cluj. mai ales cand au vazut ca acel asa-zis doctor filip, desi situatia era grava, a avut doar „o minima interventie si recomandari”, iar cel de la upu tot asa, „recomandari” şi baneocin, de parca era o simpla julitura. probabil recomandarile au fost de genu: lasa doamna, ca unii oamani au ajuns mari chiar si numai cu o mana, altii scriu la propriu cu picioarele (pt ca n-au maini), iar hawkins este geniu fara sa-si poata misca nici un muschi. mare lucru o mana… ce-i drept bine ca a scapat cu atat si n-a luat si vreo nosocomiala ca la 9 luni îi era fatală. o sa ajungem sa ne tratam acasa cu vracii sau sa ne mutam toti la cj, buc, tim, is

 2. Andrei

  sâmbătă, 15.10.2016 at 08:51

  Chiar ești atât de naiv să crezi că poți bate cu pumnul în masă și cineva să te bage în seamă?? Dacă menționezi Cj, ori îți vorbesc urat, ori nu îți mai fac nimic și te trimit acasă, sau, dacă insiști cheamă politia si te da afară!

 3. jkl

  duminică, 16.10.2016 at 08:22

  Nesimtiti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 7 pacienți COVID din Alba au decedat în ultimele 24 de ore, toți nevaccinați. Cel mai tânăr avea 46 de ani

Publicat

Au fost înregistrate alte 7 decese ale unor pacienți confirmați COVID, în județul Alba, potrivit datelor raportate de autorități, miercuri, 27 octombrie.

Numărul total al victimelor pandemiei în județ a ajuns la 859. Totodată, 25.052 de persoane au fost declarat vindecate. 

Decese în ultimele 24 de ore:

1. Femeie, 59 de ani, din Alba Iulia;

2. Femeie, 71 de ani, din Unirea;

3. Bărbat, 46 de ani, din Lunca Mureșului;

4. Femeie, 71 de ani, din Oarda de Jos;

5. Bărbat, 85 de ani, din Oarda;

6. Femeie, 85 de ani, din Blaj.

7. Bărbat, 48 de ani, din Horea.

Toti erau nevaccinați și majoritatea aveau comorbiditați, cu excepția bărbatului din Horea.

Numărul infectărilor COVID noi în Alba este de 323, la data de 27 octombrie.

În județ sunt în prezent 3.978 de cazuri active (rezultând o incidență de 10,62 la mie), un număr fără precedent de la începutul pandemiei.

Miercuri, 27 octombrie, în țară au fost descoperite 14.950 de cazuri noi și au fost raportate 512 decese.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 323 cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor și incidența actualizată pe localități

Publicat

Au fost înregistrate 323 cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) miercuri, 27 octombrie. 

Cu o zi în urmă, erau raportate 252 cazuri în 24 de ore.

De asemenea, au fost raportate 7 decese în ultimele 24 de ore. Detalii AICI

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 29.889 cazuri confirmate, 25.052 persoane vindecate, 859 decese.

În același interval au fost prelucrate 315.838 teste (277.342 PCR și 38.496 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.230 de testări (734 PCR – 399 la SJU, 335 la DSP; 496 teste rapide).

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 203 cazuri noi, 4 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 79 cazuri (+3 cazuri reinfectare)

Sebeș: 42 cazuri

Cugir: 20 cazuri (+1 caz reinfectare)

Aiud: 18 cazuri

Blaj: 16 cazuri

Câmpeni: 8 cazuri

Abrud: 5 cazuri

Ocna Mureș: 5 cazuri

Teiuș: 4 cazuri

Zlatna: 3 cazuri

Baia de Arieș: 3 cazuri

+ 1 caz fără locație de infectare stabilită; anchetă epidemiologică în derulare

Mediul rural: 114 cazuri noi

Ighiu: 12 cazuri

Albac: 8 cazuri

Lupșa: 6 cazuri

Meteș: 5 cazuri

Pianu: 5 cazuri

Vadu Moților: 5 cazuri

Vințu de Jos: 5 cazuri

Avram Iancu: 4 cazuri

Bistra: 4 cazuri

Ciuruleasa: 4 cazuri

Mirăslău: 4 cazuri

Roșia Montană: 4 cazuri

Șugag: 4 cazuri

Bucium: 3 cazuri

Daia Română: 3 cazuri

Șibot: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Arieșeni: 2 cazuri

Câlnic: 2 cazuri

Ciugud: 2 cazuri

Crăciunelu de Jos: 2 cazuri

Galda de Jos: 2 cazuri

Mihalț: 2 cazuri

Mogoș: 2 cazuri

Poiana Vadului: 2 cazuri

Săliștea: 2 cazuri

Sântimbru: 2 cazuri

Scărișoara: 2 cazuri

Sohodol: 2 cazuri

Valea Lungă: 2 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Cetatea de Baltă: 1 caz

Gârbova: 1 caz

Lunca Mureșului: 1 caz

Sălciua: 1 caz

Sâncel: 1 caz

Săsciori: 1 caz

Stremț: 1 caz

Unirea: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 10,62 (anterior 10,34).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 13-26 octombrie):

Localitate Rata incidență Cazuri
Mediul urban
ORAŞ ABRUD 16.95 88
MUNICIPIUL ALBA IULIA 16.5 1260
MUNICIPIUL SEBEŞ 13.16 433
ORAŞ CÂMPENI 12.21 88
MUNICIPIUL AIUD 10.52 266
ORAŞ CUGIR 9.47 242
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 8.51 32
MUNICIPIUL BLAJ 6.57 136
ORAŞ OCNA MUREŞ 5.46 76
ORAŞ TEIUŞ 5.42 39
ORAŞ ZLATNA 4.22 33
Mediul rural
VINŢU DE JOS 21.34 118
BUCIUM 17.91 25
MOGOŞ 17.17 13
LIVEZILE 16.31 19
ARIEŞENI 16.15 25
SÂNTIMBRU 15.9 48
BERGHIN 15.16 29
ŞIBOT 13.54 32
VADU MOŢILOR 13.25 17
CIUGUD 13.12 43
ŞUGAG 12.93 37
IGHIU 12.47 88
GÂRDA DE SUS 12.06 18
GALDA DE JOS 12.05 54
AVRAM IANCU 11.82 17
ROŞIA MONTANĂ 11.68 32
CRĂCIUNELU DE JOS 11.67 25
DAIA ROMÂNĂ 11.16 35
METEŞ 11.08 31
CUT 11.07 14
CIURULEASA 10.54 12
ŞONA 10.09 44
VALEA LUNGĂ 9.98 31
BISTRA 9.03 41
STREMŢ 9.03 22
HOREA 8.84 17
LUPŞA 8.61 25
VIDRA 8.46 13
BUCERDEA GRÂNOASĂ 8.38 19
ALBAC 8.17 16
MIHALŢ 7.74 25
SĂSCIORI 7.67 50
POIANA VADULUI 7.62 8
MIRĂSLĂU 7.59 15
LOPADEA NOUĂ 7.13 18
RĂDEŞTI 7.06 9
BLANDIANA 6.87 6
ŞPRING 6.75 17
CRICĂU 6.59 13
SĂLIŞTEA 6.42 15
RÂMEŢ 6.05 3
SCĂRIŞOARA 5.92 9
SĂLCIUA 5.71 8
PIANU 5.3 19
OHABA 4.98 3
NOŞLAC 4.42 8
POŞAGA 4.39 4
CETATEA DE BALTĂ 4.25 13
CERU-BĂCĂINŢI 4.24 1
RIMETEA 4 4
OCOLIŞ 3.9 2
GÂRBOVA 3.7 8
CERGĂU 3.67 6
LUNCA MUREŞULUI 3.52 9
FĂRĂU 3.38 5
UNIREA 3.29 16
CÂLNIC 3.08 6
DOŞTAT 2.97 3
SOHODOL 2.4 4
HOPÂRTA 1.73 2
PONOR 1.73 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
SÂNCEL 1.54 4
JIDVEI 1.32 7
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
CENADE 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident mortal. Ce s-a întâmplat

Publicat

politia-rutiera

Un tânăr din Alba care în urmă cu mai bine de un an a provocat un accident rutier, în urma căruia o femeie a decedat, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud. 

Potrivit motivării instanței, tânărul care pe atunci avea 21 da ani, în timp ce conducea un Audi, pe DN1, în afara localității Lopadea Veche, nu a respectat distanța regulamentară a intrat în mașina din față – o Dacia Logan pe care a proiectat-o pe sensul opus de mers, într-un Volvo care circula regulamentar.

În urma impactului violent dintre Dacia Logan și Volvo, două femei de 89 și 55 de ani pasagere în Dacia au fost rănite.

Accidentul s-a petrecut pe 1 martie 2020.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: ACCIDENT pe DN1 la ieșire din Aiud spre Turda. Două persoane rănite după ce trei mașini s-au lovit

O zi mai târziu, pe 2 martie 2020, una dintre cele două femei rănite, a decedat la spital.

”instanța notează că în data de 01 martie 2020, ora 15:36, pe DN 1, la km 415 + 300 m, în afara localității Lopadea Vopadea județul Alba,  în timp ce conducea autoturismul marca Audi inculpatul nu a păstrat o distanță de siguranță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan c condus în același sensproiectându-l pe sensul opus de mers, în autoturismul marca Volvo.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

În urma coliziunii a rezultat vătămarea corporală a (n.r femeii în cauză), pasageră în autoturismul Dacia Logan, care ulterior, în data de 02 martie 2020, a decedat, precum și rănirea ușoară a (n.r. unei alte femei) aceasta suferind leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile îngrijiri medicale”, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Pedeapsa

În data de 20 octombrie 2021, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe tânăr la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

De asemenea a mai fost obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Orașului Teiuș sau în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, conform deciziei consilierului de probațiune.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 512 decese și 14.950 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. Bilanț parțial

Publicat

Au fost înregistrate 14.950 cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 27 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost confirmate 512 de noi decese (față de 523 în 24 de ore, cu o zi în urmă). 

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 16.765 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 24 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.950 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 512 decese, dintre care 12 anterioare intervalului de referință” – Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi actualizate la ora 13.00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate