Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO | Conducerea CJ Alba s-a întâlnit cu firmele angajate pentru elaborarea ”Strategiei de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020”

Publicat

YouTube video

Strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020 se află la stadiul de culegere de informaţii, asta au spus reprezentanţii firmelor asociate care se ocupă de elaborarea documentului. În urma unei licitaţii, firmele IHS România, VMB Partners şi Planwerk SRL au câştigat un contract cu CJ Alba, pentru asigurarea unei strategii profesioniste. Durata de realizare a documentului este de 9 luni.

Pentru perioada 2007-2013, una dintre firmele asociate, holding-ul internaţional IHS România a elaborat documentul privind planificarea activităţilor pentru această perioadă. Pentru următorii şapte ani această firmă şi alte două companii vor asigura strategia de dezvoltare a judeţului, pentru suma de 138.000 de lei.

În cadrul acestei strategii se propune identificarea şi stabilirea priorităţilor de dezvoltare ale judeţului Alba, în următorii şapte ani din punct de vedere financiar.

La întâlnirea de marţi au participat pe lângă directorul IHS România, Nicole Ţarălungă şi fondatorul VMB Partners, Marius Bostan, şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, dar şi primari şi directori de instituţii locale.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a făcut un apel la primari, directori de instituţii şi reprezentanţi ai ONG-urilor: „Insist în a ne ajuta unii pe alții să putem avea o strategie corectă. Noi trebuie să punem baza dezvoltării economice a județului ținând seama de toate posibilitățile pe care le are județul, toate resursele, începând de la nisip, trecem prin toate fazele și până la aur”.

Pentru început, Marius Bostan și Nicolae Țarălungă au spus că este nevoie de idei, informații noi din partea tuturor celor care vor să ajute la acest proces.

Marius Bostan le-a transmis celor prezenți în sală că „orice dată dețineți despre situația actuală, care considerați că sunt importante în creionarea unei gândiri pe termen lung vă rugăm să le transmiteți către Consiliul Județean. Poate să fie date, studii personale sau participări în alte proiecte sunt puncte importante, iar experții vor analiza și vor extrage lucrurile esențiale”.

Ne dorim ca această strategie să conțină proiecte posibile, potențiale, în care pentru Consiliul Județean să joace doar un rol de informare sau de catalizator, de sprijinitor. Deocamdată nu știm exact ce va fi în acel document, noi avem informații în linii mari, dar știm banii importanți cum se vor plimba”, a adăugat fondatorul VBM Partners.

În luna iulie, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui spunea că acest „document este necesar pentru a stabili direcțiile de dezvoltare ale județului Alba, pentru perioada 2014-2020, fiind și un important instrument de programare pentru utilizarea fondurilor europene”.

„La ora actuală există un decalaj mare între zona de jos a județului, Alba Iulia-Sebeș-Blaj și zona Munților Apuseni sau între județul Alba și alte județe ale României, din punct de vedere economic. Am propus ca trei lucruri foarte importante să fie aprobate în noua strategie. Primul se referă la apariția în această strategie a noțiunii de poli de dezvoltare economică, a unei conurbații sau aglomerări urbane și am dat exemplu, Alba Iulia-Sebeș, cu comunele învecinate. Avem nevoie de aglomerări urbane cu locuitori undeva la 100.000 de locuitori pe exercițiul financiar 2014-2020, pentru că pe această perioadă pe mediul rural vor fi finanțate cu prioritate, lucrări cu regim micro-regional. Este important să punem în valoare ceea ce nu au alte județe și la ora actuală singurul atu față de alte județe este cel al resurselor naturale, fie că vorbim de aur cupru sau resurse minere”, a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii, vicepreşedintele CJ, Florin Roman.

Un alt punct important care trebuie aprobat în noua strategie, în viziunea lui Florin Roman, este promovarea turismului, „ dar nu turismul care se întâmplă astăzi în Alba, când vin turiștii, stau o zi, indiferent unde merg și pleacă. Trebuie să încercăm să ajungem la un turism de weekend, unde turistul vine, stă două nopți, cel puțin, plătește pentru asta, mănâncă, cumpără suveniruri, toate astea înseamnă bani care rămân la nivelul județului Alba și care înseamnă dezvoltarea micilor servicii”, a adăugat vicepreședintele CJ Alba. Acesta a amintit şi de proiectul autostrăzii Sebeş-Turda, de dezvoltarea structurii feroviare şi amenajarea unui heliport în zona Vinţu de Jos.

Strategia de Dezvoltare a județului Alba pentru perioada 2014-2020 va fi pusă în acord cu Cadrul Strategic Comun 2014-2020 şi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 şi va conţine proiecte care vor răspunde nevoilor existente şi tendinţelor de dezvoltare a judeţului în context regional şi naţional.

Administratorul public al comunei Ciugud, Dan Pop consideră că elaboratorii acestei strategi ar trebui să înceapă cu studierea climatului care ne poate oferi șansa sau neșansa să ne satisfacem anumite obiective. Administrația publică avem un deficit de resursă umană, care trebuie luată în calcul”. Directorul DGASPC, Sorin Chirilă a precizat că strategia judeţului trebuie axată şi pe partea socială, pentru că „nu există strategie naţională pentru cei aflaţi în dificultate şi tot ceea ce facem este pentru oameni şi pentru toţi oamenii”. Directorul DSP Alba, Horea Timiş şi-ar dori ca noua strategie „să răspundă la întrebări clare nu generale, la ceea ce nu ştim şi direcţiile spre care ne îndreptăm”.

Documentul final, respectiv Strategia de dezvoltare a județului Alba pentru perioada 2014-2020, va conține următoarele capitole:

Introducere și contextul realizării Strategiei

Capitolul 1: Analiza situației actuale, probleme cheie, tendința, analiza SWOT

Capitolul 2: Viziune, misiune și obiective și opțiuni strategice

Capitolul 3: Formularea politicilor și programelor de dezvoltare

Capitolul 4: Portofoliul de proiecte și Planul de acțiune

Capitolul 5: Monitorizare și evaluare (forma de management și indicatori de monitorizare și instrumente de corecție).

 

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pipo

    miercuri, 25.09.2013 at 16:02

    V-ati adunat sa va dati importanta, sa mai dati niste bani repede pana nu vine regionalizarea ca dupa aceea, ciuciu. O data cu regionalizarea ceea ce voi cam vreti sa faceti este ZERO ! Sa nu zica lumea ca nu lucrati. Posturile voastre se vor desfinta rapid .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax