Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO | Construcția blocului cu 3 etaje de lângă Cetatea Alba Carolina, în ilegalitate. HAVA: „Nu au autorizație. Dacă vor continua, ajung în instanță”

Publicat

YouTube video

Construcția blocului cu trei etaje din aria protejată a Cetății Alba Carolina, din apropierea Hotelului „Cetate” se desfășoară în ilegalitate, fără autorizație validă. Aceasta este declarația primarului Alba Iuliei, Mircea Hava, prezent vineri într-o conferință de presă.

Potrivit edilului, primăria a făcut deja o plângere penală și a trimis și o amendă pe numele firmei care execută lucrările de construcție, iar în cazul în care aceștia vor continua construcția, se va ajunge în instanță și este posibil chiar să li se ceară să demoleze.

Din informațiile de pe panoul amplasat pe șantier, construcția imobilului este efectuată de SC Piflu SRL Alba Iulia, lucrările au început în februarie 2013 și ar trebui să fie gata în februarie 2015. Blocul va conține apartamente și spații comerciale. Autorizația de construcție, emisă de primărie în februarie 2012 era valabilă 24 de luni și a expirat în luna februarie, anul acesta.

Referitor la modul în are se desfășoară construcția imobilului în prezent, primarul Mircea Hava a spus că autorizația a fost depășită, iar primăria a solicitat firmei să oprească lucrările.

„Am făcut plângere penală. Există poliția monumentelor, sunt sigur că își face datoria. Ei au avut autorizație. Întrebați-mă cum și-au obținut avizul de la Ministerul Culturii, nu știu. A nu le da autorizație, după ce au avut avizul, era un abuz în funcție. Au obținut avizul, le-am dat autorizația. Nu au lucrat nimic, au depășit autorizația și noi le-am cerut să nu mai construiască, să vină la reautorizare. La reautorizare mureau cu ochii în soare”, a declarat Mircea Hava.

Totuși, și fără autorizație valabilă, lucrările de construcție a blocului continuă, însă, potrivit primarului, firma ar putea ajunge în instanță și ar fi posibil să i se ceară să demoleze construcția.

„Ei lucrează. I-am amendat, am făcut sesizare penală. Altceva nu mai putem să facem, atât ne lasă tovarășa lege. Dacă vor continua să construiască, deja ajung în penal, se ajunge în instanță, poate să li se ceară să demoleze. Problema este că ei construiesc fără autorizație validă. Autorizația a expirat în februarie și ei trebuia să vină la reautorizare. Vă dați seama cât au fost de delăsători. Dacă veneau cu o zi înainte de a expira autorizația să ceară prelungire, nu aveam ce face decât să le dăm prelungire”, a mai precizat Hava.

YouTube video

Proiectul blocului a fost realizat de arhitectul Lăncrăjan Franchini, cel care a proiectat și majoritatea lucrărilor din Cetatea Alba Carolina.

În 2013, Ministerul Culturii anunța că va retrage avizele

Construirea blocului cu trei etaje în aria protejată a Cetății Alba Carolina a provocat un scandal în presă în urmă cu un an, cu ocazia vizitei la Alba Iulia a secretarului de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu. Prezent la Alba Iulia în 20 iunie 2013 pentru a discuta cu autoritățile locale despre Monumentul Marii Uniri, Boroianu a ținut să aducă în atenție proiectul blocului, care „maculează tot ce s-a făcut frumos în Cetate”, precizând că toate avizele de construcție vor fi retrase, iar cei care le-au acordat vor fi pedepsiți.

La data vizitei sale în Alba Iulia, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Radu Boroianu, spunea: „Nu putem să acceptăm să se construiască niciun <P+ nu știu cât> în perimetrul sitului Cetății. Este exclus. Îl anunț public pe cel care a obținut avizele că îi vor fi retrase iar cei care le-au acordat vor fi pedepsiți. Este o aberație. Se străduiește un oraș întreg să construiască ceva nobil, să pună în valoare tradiția istorică și vine un individ, care vrea acum să maculeze în interesul lui propriu sau al altora, cu o construcție nătângă, tot ce s-a făcut frumos. Și așa, intrarea în Parcul Unirii poartă pecetea unei epoci de care nu am fi avut neapărată nevoie. Locul trebuie pus în valoare cu toate calitățile lui. Dacă cineva pe acest lanț birocratic nu și-a făcut cum trebuie datoria, trebuie să urlăm ca din gură de șarpe. Voi fi implacabil”, a declarat Radu Boroianu la Alba Iulia.

Tot atunci, arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin, a spus că documentele necesare construcției au fost aprobate anterior ca autoritățile locale să inițieze reabilitarea centrului istoric. Prima documentație de urbanism a fost realizată în 2006 și este încă valabilă.

Dosar penal în lucru la IPJ pentru construire fără autorizaţie

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, “la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale există, în lucru, un dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul comiteri infracţiunilor de <executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor în zona de protecţie a monumentelor istorice> şi <continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente>, fapte prevăzute de art. 24, al. 1, lit. A şi b, din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.

După finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat unităţii de parchet competente în vederea dispunerii unei soluţii legale.

Societatea care execută lucrările de construcție a blocului, SC Piflu SRL este cunoscută presei prin scandalul „țepelor” imobiliare provocat de „Meridian Construct” ce îl are ca „protagonist” pe omul de afaceri Marius Alexa, scandal în care numele firmei a fost vehiculat.

Mai exact, Alexa a fost judecat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, în 2012. El a fost acuzat că, în perioada 2006-2008, a încheiat mai multe contracte cu diferiţi cumpărători, fără ca aceştia să ştie că de fapt terenurile nu mai aparţineau firmei pe care o reprezenta acesta, “Meridian Construct”, ci erau proprietatea altui investitor (SC “Piflu” SRL) sau erau ipotecate băncilor. Induşi în eroare, proprietarii au achitat în continuare tranşele de preţ convenite în contractele de vânzare-cumpărare, iar ulterior aceştia au fost nevoiţi să recurgă personal la împrumuturi bancare, pentru a-şi scoate noile proprietăţi de sub ipotecă. Marius Alexa a negat acuzaţiile, susţinând faptul că nu a intenţionat să-şi înşele cumpărătorii, dar că perioada de recesiune şi-a pus amprenta asupra acestei afaceri. Ceea ce trebuia să fie o afacere imobiliară de milioane s-a transformat într-un calvar pentru 17 familii care au visat că vor locui într-un cartier rezidenţial din Alba Iulia. În octombrie 2012, Alexa a primit pedeapsă cu închisoarea de 2 ani, cu executare, doar că singura problemă este că “țeparul imobiliar” a fugit de mai mult timp în Dubai.

Citește și: FOTO: A început construcția unui bloc cu 3 etaje în aria protejată a Cetății Alba Carolina. Ministerul Culturii a anuțat, în 2013, că-i retrage avizele

Citește și: VIDEO | Construirea unui imobil cu 3 etaje în aria protejată a Cetății, blocată de un secretar de stat în Ministerul Culturii

Citește și: Sentință definitivă în Dosarul “Meridian”: Marius Alexa a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax