Aiud
VIDEO: Cum a ajuns o cantitate uriașă de droguri din Ecuador, la Aiud. Captura record de cocaină ascunsă în fructe congelate
O cantitate imensă de droguri care a ajuns într-un depozit din Aiud a fost capturată într-o operațiune de amploare a autorităților române. Drogurile erau ascunse în butoaie cu fructe congelate. Este vorba despre un transport care a ajuns din Ecuador, în portul Constanța cu destinația Olanda. Pentru o vreme a staționat la Aiud, unde au avut loc și percheziții.
Într-o operațiune de amploare, autoritățile române au capturat drogurile. Acestea erau ascunse în butoaie cu pulpă de fructe. Din Constanța, acestea au ajuns în Aiud, iar de acolo au fost mutate într-un camion frigorific care a plecat spre Olanda, însă a fost oprit la Vama Nădlac.
Transportul a fost oprit de DIICOT, pe data de 24 septembrie 2024, iar toată povestea anchetei a fost detaliată de DIICOT într-un comunicat de presă.
Două persoane au fost cu vârstele de 33 și 36 de ani au fost reținute.
Cocaină din Ecuador
Redăm mai jos comnicatul DIICOT.
Din materialul probator administrat a rezultat că în ziua de 18 septembrie 2024, în cadrul unei operațiuni de import din Ecuador, efectuată de o societate comercială din România, un container conținând, conform documentelor, butoaie și cutii cu pulpă de fructe a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța.
Având în vedere anumite date și indicii potrivit cărora în încărcătura alimentară sunt disimulate droguri de mare risc, respectiv cocaină, sub coordonarea DIICOT au efectuat activități specifice de investigare pentru strângerea probelor necesare în cauză.
Din Constanța în Aiud
Astfel, la data de 18 septembrie, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.
Precizăm că transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. În cursul zilei de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Punctul de trecere Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe.
Percheziții la Aiud
Ulterior capturării drogurilor, s-a intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate.
Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime B.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.
Reacția premierului Ciolacu la captura record de droguri din Portul Constanța
Salut efortul susținut, vigilența și cooperarea instituțiilor statului prin care a fost împiedicată tranzitarea prin Portul Constanța a unui cantități-record de cocaină, ascunsă într-un transport de fructe congelate, transmite premierul Marcel Ciolacu.
„Succesul demersurilor noastre pentru combaterea consumului de droguri depinde decisiv de eficiența măsurilor de prevenție. Salut efortul susținut, vigilența și cooperarea instituțiilor statului prin care a fost împiedicată tranzitarea prin Portul Constanța a unui cantități-record de cocaină, ascunsă într-un transport de fructe congelate. Felicitări și întreaga mea apreciere tuturor celor care au contribuit la reușita acestei operațiuni antidrog.
”Este un exemplu de profesionalism care îmi doresc să fie continuat”, a scris Ciolacu pe Facebook
El afirmă că „reprezintă un semnal important pentru a descuraja traficul de droguri în România și tranzitarea țării de astfel de produse”.
„Veți avea permanent un sprijin din partea Guvernului în promovarea acțiunilor și politicilor antidrog și de prevenție, inclusiv în instituțiile de învățământ, în aceeași măsură în care dorim să ne concentrăm pe intervenția în materie de sănătate și recuperare pentru cei care, din nefericire, ajung să treacă prin experiența traumatizantă și extrem de nocivă a consumului de droguri. Vă urez succes în toate acțiunile desfășurate! Având grijă de prezentul copiilor și tinerilor noștri, avem grijă de viitorul națiunii”, încheie Ciolacu.
Cum au ajuns drogurile în România
Drogurile au ajuns în România pe 18 septembrie cu un vapor care venea din Ecuador. În port au intrat 75 de bidoane și 88 de cutii pline cu fructe congelate.
Anchetatorii aveau deja informații despre cocaina de pe nava cargo, dar i-au lăsat pe suspecți să își continue drumul. I-au supravegheat însă timp de cinci zile, inclusiv cu drone potrivit digi24.ro
Eduard Mirițescu, inspector general adjunct al IGPR: „A fost deplasat către Aiud, unde au fost transbordate într-un autocamion frigoric 71 de recipiente, bidoane, ce erau conținute de container”.
Mihaela Melconian, specialist DIICOT: „În cursul zileri de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe”.
Eduard Mirițescu, inspector general adjunct al IGPR: „Experiența altor agenții și state care s-au confruntat cu astfel de situații a condus la ideea că poate exista o concentrație de 5-20% de droguri care pot fi disimulate într-un astfel de produs”.
Din cele 16 tone de fructe congelate pot fi extrase chiar și 4 tone de cocaină, în valoare de 20 de milioane de euro, spun anchetatorii.
sursă foto, video: DIICOT.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News