Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum erau ascultați ambiental cetățenii din Alba Iulia, în comunism. Documente inedite din arhiva fostei Securități

Publicat

YouTube video

Ascultările ambientale ale populației, în perioada comunistă, nu sunt simple mituri urbane. Un exemplu din Alba Iulia arată cum plănuiau securiștii ascultarea unei familii în a căror scară de bloc au apărut ”inscripții dușmănoase”, dar și câți angajați erau implicați în această operațiune.

Trei oameni erau alocați filajului și montării aparaturii și un al patrulea trebuia să asculte. Alți angajați erau implicați în audierea acestuia la sediul Securității, în timpul operațiunii de montare a microfoanelor.

Istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii, specialist în perioada respectivă, spune că ascultarea oamenilor simpli era o practică obișnuită, chiar și în cazul unor bănuieli minore, cum ar fi inscripții într-o scară de bloc. 

”În scopul de a stabili poziția prezența comentariilor pe care le face și reacția lui Hațegan Nicolae după contactarea sa de către organele de securitate, precum și pentru a ne edifica asupra faptului dacă are s-au (n.r. – greșelile aparțin ofițerilor de securitate) nu cunoștință sau indicii cu privire la autorul inscripției dușmănoase care a apărut pe un perete al casei scărilor din blocul în care locuiește, se impune necesitatea introducerii mijloacelor tehnice la domiciliul lui Hațegan Nicolae”.

Acesta era fost deținut politic, de aceea era primul suspect al Securității în cazul aparițiilor ”inscripțiilor dușmănoase”. Securiștii care doreau să amplaseze microfonul în locuință, s-au pregătit temeinic.

Cum funcționa ”planul”

Istoricul Liviu Zgârciu, care este și cercetător CCNSAS, spune că aceștia mergeau la familie cu planul bine făcut: bărbatul era chemat la sediul Securității, în timp ce alte ”organe” mergeau la familie.

Cunoșteau schița apartamentului, numărul de membri ai familiei… Ideea era ca aceștia să nu fie suspicioși și căutau momente prielnice în care să pună ”șipca”, cum se numea în jargonul angajaților Securității, dispozitivul de ascultare. În cazul despre care vorbim securiștii știau că locuința ”este compusă din 2 camere și bucătărie, conform schiței anexate”, dar și că în spațiu mai locuiesc soția acestuia și doua fetițe de 14 și rspectiv de 6 ani.

În general, spune Liviu Zgârciu, ”șipca” era plasată în zona în care se afla telefonul, pentru ca astfel să poată fi ascultată și convorbirea telefonică, nu doar cea ambientală.

”Pentru introducerea mijloacelor speciale, se va proceda astfel:

– Considerăm oportună introducerea mijloacelor speciale DES în bucătăria lui Hațegan Nicolae, întrucât din cele stabilite a rezultat că discuțiile dintre el și alte persoane care-l vizitează se poartă în această încăpere.

– Instalarea mijloacelor speciale va fi executată de lt. col. Dudaș Aurel, Lt. Col. Iacob Ioan și Mr. Indreica Ioan.

– Pentru a se putea instala mijloacele speciale, se va proceda la o nouă contactare a numitului Hațegan Nicolae, în care scop ofițerul ce-l are în contactare îl va invita după orele de program să se prezinte la sediul organelor de securitate, iar pentru a fi mai siguri de prezentarea lui va fi luat la filaj de către Mr. Indreica Ioan.

Vezi și MESAJE DE CRĂCIUN: Urări amuzante și haioase pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

– În acest timp Lt. Col. Dudaș Aurel și Lt. Col. Iacob Ion, se vor deplasa la locuința acestuia și vor purta discuții cu soția lui cu privire la inscripția apărută. I se va solicita ca în acest interval de timp cît vom purta discuțiile copii să stea în camera din fund pentru a nu fi deranjați. În timpul discuțiilor, Hațegan Viorica va fi trimisă să cheme pe numita Pintea Cornelia pentru a purta unele discuții și cu aceasta referitor la inscripția apărută. În acest timp se va fixa mijloacele speciale la bufetul din bucătărie.

– Ascultarea se va face între orele 16 în fiecare zi pînă la orele 22-23 cînd se culcă. Înainte de masă ambii sunt la serviciu, iar fetițele cea mare la școală și cea mică la grădiniță. Ascultarea va fi făcută de de pl. maj. Popescu Constantin care locuiește în acelaș bloc și pe aceeași scară.

– Scoaterea mijloacelor speciale va fi făcută de aceeași lucrătorim procedându-se în acelaș mod, exceptând Hațegan Nic. care va fi contactat la locul d emuncă după orele de program.

– Preconizăm că mijloacele speciale să fie folosite 7-8 zile, după care se va proceda la scoaterea lor”  se arată în raportul întocmit de Securitate.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ErOr

    sâmbătă, 23.12.2017 at 12:40

    f…u!!! in g….a de securisti …. nu sunt oameni cunt niste c@c@tur! infecte !

  2. pilu

    duminică, 19.12.2021 at 18:45

    In fiecare bloc locuia care un securist sau ciripitor pentru a putea tine sub observare tot ce misca. Am vizionat si eu emisiunea cu aceasta tema la Alba Carolina si am ramas surprins cat de multi ciripitori existau ( vreo patru mii, la nivel de judet) fara cei care faceau acelasi lucru pentru Militie. Rusinos, dar foarte bine platiti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Focurile de artificii de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. La mulți ani, România!

Publicat

Alba Iulia – 1 Decembrie 2022: La mulți ani, România! Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala Unirii se încheie, joi seara, cu spectacolul focurilor de artificii. 

Dacă anul trecut autoritățile locale au ales varianta spectacolului cu drone, în 2022 s-a revenit la cel ”clasic”, cu artificii, lumină și zgomot.

Vezi și La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român, de 1 Decembrie 2022

Focurile de artificii durează circa opt minute, sub forma unui spectacol piro-muzical, pe coloană sonoră, pe muzică din lucrări folclorice românești. Sunt folosite mai multe tipuri de obiecte pirotehnice.

Sunt cinci locuri de tragere, unul la înălțime, din curtea Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mașina de Formula 1 care a câștigat titlul mondial în 2021, filmată pe Transalpina. Imagini superbe din România

Publicat

Monopostul cu care Max Verstappen a cucerit titlul mondial în anul 2021 a traversat Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, care pornește din județul Alba, iar la volan s-a aflat un pilot junior al echipei Red Bull.

Informațiile au fost publicate în urmă cu 2 zile de siteul Red Bull, dar un video care surprinde momentele extraordinare, a fost postat pe youtube joi, 1 decembrie.

Patrick, pilotul Red Bull, a traversat Transalpina și s-a îndreptat printr-un peisaj mirific spre capitala României, București, fiind ghidat de un inginer Red Bull.

Patrick Friesacher, primul pilot din academia de juniori Red Bull și fost pilot de Formula 1, a avut parte de o aventură epică, plină de provocări, pe Transalpina.

În drumul spre spre București, pilotul Red Bull s-a întâlnit și cu un cioban, care i-a urat noroc.

„- Stai, mai e un tip aici. E un cioban.

– Ia, taică. Vasilică să-ți poarte noroc.

– Mi-a dat o bucată de lână.

– E o tradiție românească, să atingi un miel pentru noroc. Dar, suntem în 2022, aparent primești doar puțină lână.

– Nu am nevoie de noroc dacă te am pe tine.

– Mulțumesc, Patrick! Acum ce s-a mai întâmplat?

– Cred că are loc o nuntă în mijlocul drumului.

– Se învârt în horă. Ar trebui să le arăți cum se face”.

În 2022, anul în care echipa Oracle Red Bull Racing și-a asigurat titlurile mondiale în Formula 1, la piloți cu Max Verstappen și la constructori, Patrick Friesacher a făcut un road trip în România pentru a descoperi Transalpina, drumul aflat la cea mai mare altitudine din țara noastră.

Transalpina ajunge, în Pasul Urdele, la 2.145 de metri, aproape la aceeași înălțime la care se desfășoară și Marele Premiu de Formula 1 al Mexicului (2.285 de metri), cursa din calendar desfășurată la cea mai mare altitudine.

„Să am ocazia să pilotez un monopost de Formula 1 pe Transalpina a fost ceva cu adevărat special. Îmi place să descopăr drumuri spectaculoase și cu siguranță Transalpina a fost o experiență unică pentru mine.

Toate acele viraje care se succedau unul după altul, peisajele de vis, provocările întâlnite pe drum… a fost ca un vis care a devenit realitate”, povestește Patrick Friesacher.

În drumul său spre București, Patrick a avut parte de viraje spectaculoase, completate cu un peisaj de poveste pe unul dintre cele mai superbe drumuri din lume.

Dar și de provocări pe măsură. Întâlnirea cu vampirul s-a terminat fără urmări, dar probabil doar pentru că a fost pe timpul zilei, iar smocul din blana lui Vasilică îi poartă și acum noroc lui Patrick, mai ales că, se știe, piloții de curse sunt extrem de superstițioși.

După încă o serie de viraje strânse, Patrick a ajuns în mijlocul unei nunți.

Pilotul Oracle Red Bull Racing s-a prins și el în horă, iar darul de nuntă pentru miri a fost o serie de „cerculețe” făcute pe drumul cu o lățime de doar 8,5 metri.

Pe ultima porțiune din Transalpina, Patrick s-a luat la întrecere cu Toma Coconea, care și-a început deja antrenamentele cu parapanta pentru ediția din 2023 a Red Bull X-Alps, cea mai dificilă cursă de aventură din lume.

Aventura lor s-a terminat la București, în fața a 50.000 de spectatori, la Red Bull Racing Show Run.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: S-a deschis circulația pe Podul Minciunilor din Blaj. Investiție unică: Trotuare acoperite și încălzite și drum cu 5 benzi

Publicat

Circulația rutieră și pietonală pe ”Podul Minciunilor” din Blaj s-a redeschis joi, de 1 decembrie, chiar de Ziua Națională, după modernizare.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a postat pe contul său de Facebook o serie de imagini în care se poate observa una dintre cele mai interesante investiții din România.

Noul pod este structurat cu o lățime de cinci benzi (4 pentru circulația rutieră) și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite.

Investiția pentru lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor a fost de aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA), fonduri locale și guvernamentale.

 

La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor a devenit dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă, potrivit descrierilor administrației locale.

Lucrările au început în 28 martie 2022, iar termenul de finalizare era chiar 1 decembrie 2022.

Sursă foto video: Filip Decean via Facebook Valentin Rotar

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Probleme la Facebook, joi seara. Căutarea nu au funcționat timp de aproape jumătate de oră

Publicat

Platforma de socializare Facebook a avut probleme joi seara, în ceea ce privește căutările, atât pe versiunea de telefon mobil, dar și pe cea de desktop.

Mai exact, de la ora 8.20, până în jurul orei 20.50, mare parte dintre utilizatori au observat că întâmpină probleme dacă încearcă să caute un profil sau o pagină în caseta de căutare.

Spre exemplu dacă cineva a încearat să caute profilul de Facebook al unui cunoscut, a primi un mesaj prin care este anunțat că profilul respectiv nu poate fi găsit.

De asemenea platforma downdetector a înregistrat mai multe reclamații din partea utilizatorilor de Facebook.

În jurul orei 20.50, platforma și-a revenit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax