Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum erau ascultați ambiental cetățenii din Alba Iulia, în comunism. Documente inedite din arhiva fostei Securități


Publicat

Ascultările ambientale ale populației, în perioada comunistă, nu sunt simple mituri urbane. Un exemplu din Alba Iulia arată cum plănuiau securiștii ascultarea unei familii în a căror scară de bloc au apărut ”inscripții dușmănoase”, dar și câți angajați erau implicați în această operațiune.

Trei oameni erau alocați filajului și montării aparaturii și un al patrulea trebuia să asculte. Alți angajați erau implicați în audierea acestuia la sediul Securității, în timpul operațiunii de montare a microfoanelor.

Istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii, specialist în perioada respectivă, spune că ascultarea oamenilor simpli era o practică obișnuită, chiar și în cazul unor bănuieli minore, cum ar fi inscripții într-o scară de bloc. Acesta a făcut publice o serie de documente, printre care, o parte vi le prezentăm în acest articol.

”În scopul de a stabili poziția prezența comentariilor pe care le face și reacția lui Hațegan Nicolae după contactarea sa de către organele de securitate, precum și pentru a ne edifica asupra faptului dacă are s-au (n.r. – greșelile aparțin ofițerilor de securitate) nu cunoștință sau indicii cu privire la autorul inscripției dușmănoase care a apărut pe un perete al casei scărilor din blocul în care locuiește, se impune necesitatea introducerii mijloacelor tehnice la domiciliul lui Hațegan Nicolae”.

Acesta era fost deținut politic, de aceea era primul suspect al Securității în cazul aparițiilor ”inscripțiilor dușmănoase”. Securiștii care doreau să amplaseze microfonul în locuință, s-au pregătit temeinic.

Istoricul Liviu Zgârciu, care este și cercetător CCNSAS, spune că aceștia mergeau la familie cu planul bine făcut: bărbatul era chemat la sediul Securității, în timp ce alte ”organe” mergeau la familie.

Cunoșteau schița apartamentului, numărul de membri ai familiei… Ideea era ca aceștia să nu fie suspicioși și căutau momente prielnice în care să pună ”șipca”, cum se numea în jargonul angajaților Securității, dispozitivul de ascultare. În cazul despre care vorbim securiștii știau că locuința ”este compusă din 2 camere și bucătărie, conform schiței anexate”, dar și că în spațiu mai locuiesc soția acestuia și doua fetițe de 14 și rspectiv de 6 ani.

În general, spune Liviu Zgârciu, ”șipca” era plasată în zona în care se afla telefonul, pentru ca astfel să poată fi ascultată și convorbirea telefonică, nu doar cea ambientală.

”Pentru introducerea mijloacelor speciale, se va proceda astfel:

– Considerăm oportună introducerea mijloacelor speciale DES în bucătăria lui Hațegan Nicolae, întrucât din cele stabilite a rezultat că discuțiile dintre el și alte persoane care-l vizitează se poartă în această încăpere.

– Instalarea mijloacelor speciale va fi executată de lt. col. Dudaș Aurel, Lt. Col. Iacob Ioan și Mr. Indreica Ioan.

– Pentru a se putea instala mijloacele speciale, se va proceda la o nouă contactare a numitului Hațegan Nicolae, în care scop ofițerul ce-l are în contactare îl va invita după orele de program să se prezinte la sediul organelor de securitate, iar pentru a fi mai siguri de prezentarea lui va fi luat la filaj de către Mr. Indreica Ioan.

Vezi și MESAJE DE CRĂCIUN: Urări amuzante și haioase pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

– În acest timp Lt. Col. Dudaș Aurel și Lt. Col. Iacob Ion, se vor deplasa la locuința acestuia și vor purta discuții cu soția lui cu privire la inscripția apărută. I se va solicita ca în acest interval de timp cît vom purta discuțiile copii să stea în camera din fund pentru a nu fi deranjați. În timpul discuțiilor, Hațegan Viorica va fi trimisă să cheme pe numita Pintea Cornelia pentru a purta unele discuții și cu aceasta referitor la inscripția apărută. În acest timp se va fixa mijloacele speciale la bufetul din bucătărie.

– Ascultarea se va face între orele 16 în fiecare zi pînă la orele 22-23 cînd se culcă. Înainte de masă ambii sunt la serviciu, iar fetițele cea mare la școală și cea mică la grădiniță. Ascultarea va fi făcută de de pl. maj. Popescu Constantin care locuiește în acelaș bloc și pe aceeași scară.

– Scoaterea mijloacelor speciale va fi făcută de aceeași lucrătorim procedându-se în acelaș mod, exceptând Hațegan Nic. care va fi contactat la locul d emuncă după orele de program.

– Preconizăm că mijloacele speciale să fie folosite 7-8 zile, după care se va proceda la scoaterea lor”  se arată în raportul întocmit de Securitate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ErOr

    sâmbătă, 23.12.2017 at 12:40

    f…u!!! in g….a de securisti …. nu sunt oameni cunt niste c@c@tur! infecte !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

DEFINITIVAT 2022: CALENDARUL examenului pentru definitivare în învățământ, publicat în Monitorul Oficial. ÎNSCRIERI, de astăzi

Publicat

examen profesor

Calendarul pentru organizarea examenului de definitivare în învățământul preuniversitar – Definitivat 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile încep din 16 septembrie, iar proba scrisă va fi în 20 iulie 2022.

Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Calendarul a fost aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.239 din 9 septembrie 2021 și a fost publicat în Monitorul Oficial în 16 septembrie.

DEFINITIVAT 2022 – CALENDAR:

16 septembrie – 14 octombrie 2021: înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

1-7 octombrie 2021: emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

15-29 octombrie 2021: transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar; înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

până la 3 iunie 2022: efectuarea inspecțiilor de specialitate

6-17 iunie 2022: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

20 iulie 2022: susținerea probei scrise

27 iulie 2022: afișarea rezultatelor

27-28 iulie 2022: înregistrarea contestațiilor

28 iulie—3 august 2022: soluționarea contestațiilor

4 august 2022: afișarea rezultatelor finale

4-9 august 2022: transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

9-16 august 2022: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Restricții pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Circulație deviată pe calea 1 la tunelul Săcel. Lucrări de reparații, 3 luni

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că astăzi sunt restricții pe Autostrada Sibiu-Deva, pe sensul de mers Sebes – Sibiu.

Până la ora 15.00:

  • se restricționează banda de urgență, între kilometrii 262+900 – 262+600 m, pentru același motiv.
  • restricționată a doua bandă, pe tronsonul kilometric 262+600 – 265+600 m, pentru montarea semnelor și a balizelor, în vederea devierii traficului

De la ora 15.00, se vor institui restricții de circulație pe tronsonul kilometric 262+600 – 265+600 m, în zona de la intrarea în tunelul Săcel, pe sensul de mers Sibiu – Orăștie, pe fondul lucrărilor de remediere necesare infrastructurii rutiere existente.

Traficul va fi deviat de pe calea 2 pe calea 1 în zona lucrărilor, care vor fi desfășurate pe o durată de aproximativ 3 luni.

sursă: politiaromana.ro

sursă foto: CNAIR

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

O clasă a Colegiului ”David Prodan” din Cugir trece in sistem online. Elev vaccinat cu AstraZeneca, testat pozitiv pentru COVID

Publicat

Colegiul National "David Prodan" Cugir

Elevii unei clase a XII-a a Colegiului Național ”David Prodan” din Cugir vor face următoarele două săptămâni orele în format on-line. Situația a fost confirmată de reprezentații DSP Alba pentru alba24.ro. 

Motivul pentru care elevii trec din format fizic, în format on-line este acela că un elev a fost testat pozitiv pentru COVID-19, după ce avea simpotme specifice bolii. 

Mai exact tânărul originar din Republica Moldova era vaccinat în luna iulie, cu AstraZeneca, însă din câte se pare a contactat virusul.

Potrivit reprezentanților DSP Alba, cel mai probabil elevul a contactat virusul din comunitate, la întoarcerea în România.

În urma testării pozitive, clasa va face orele în format on-line în următoarele 2 săptămâni.

De asemenea și elevii unei clase a IX-a a Colegiul Tehnologic ”Timotei Cipariu” din Blaj stau pentru următoarele două săptămâni acasă după ce un coleg a fost depistat pozitiv.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Ploi și furtuni până sâmbătă dimineața. Vânt puternic, descărcări electrice, grindină. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță condiții de instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului în centrul, vestul și nordul țării.

De joi, 16 septembrie, ora 19.00 până sâmbătă, 18 septembrie, ora 10.00, în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe alocuri, 30-40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45-50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h.

Astfel de fenomene se vor semnala începând din după-amiaza de vineri (17 septembrie) pe arii restrânse și în restul teritoriului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate