Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Cum își blestemau romanii din Roma Antică dușmanii. Ritualul interzis de magie neagră care era pedepsit cu moartea

Publicat

Locuitorii Romei Antice foloseau diferite modalități prin care își blestemau dușmanii. Una dintre metode era scrierea unui nume pe o tăbliță de plumb, iar apoi parcurgerea unui ritual. Tablița de blestem se numea ”tabellae defixionum” ( la plural) sau ”tabella defixionis” (la singular). 

Deși folosirea tăbliței era strict interzisă și se pedepsea cu moartea, pe tot teritoriul roman, o astfel de practică era des întâlnită. Mai mult de atât, o astfel de tăbliță a fost găsită de arheologi, la Alba Iulia, în necropola descoperită la ”Dealul Furcilor”.

Un voluntar a trupei de reenactment a Legiunii a XIII-a Gemina, de la Alba Iulia a explicat pentru alba24.ro cum foloseau romanii tăblițele de blestem. Stelian Țicău a fost unul dintre voluntarii trupei de la soldați romani care a realizat o serie de ateliere interactive, la Festivalul Roman Apulum. Acesta a prezentat celor care au ajuns în tabăra romană modalitățile de scriere ale romanilor din Roma Antică. Printre ele se afla și o reconstituire a unei tăblițe de plumb.

Deținerea tablițelor de plumb (în scopul blestemelor) era interzisă pe tot teritoriul roman. Mai mult de atât utilizarea era aspru pedepsită și se ajungea la pedeapsa cu moartea, ritualul fiind considerat magie neagră, a explicat Stelian Țicău, voluntar al trupei de reenactment.

Ritualul folosit de romani pentru a-i blestema pe dușmani era unul relativ simplu.

Pe tableta de plumb se scria numele, prenumele celui blestemat și blestemul propriu zis. Apoi tableta se înfășura într-un material și se prindea cu un cui.

Apoi, tableta era aruncată într-un mormânt. Principiul era că cel mort va duce cu el mesajul blestemului pe lumea de dincolo și va fi ascultat de către spirite.

Tabellae defixionum sau „tablițe de blestem”

Tabellae defixionum sau „tablițe de blestem” sunt mici tăblițe de plumb sau alte materiale pe care erau scrise blesteme sau vrăji, destinate să facă rău sau să constrângă pe cineva. Acestea erau frecvent utilizate în lumea greco-romană, în special în perioada romană, și erau adesea îngropate în locuri speciale, precum morminte, fântâni sau sanctuare, pentru a invoca ajutorul divin sau al spiritelor din lumea subterană.

Blestemele de pe aceste tăblițe erau de obicei foarte precise, menționând numele victimei și descriind ce fel de rău ar trebui să i se întâmple. În multe cazuri, acestea erau folosite în contexte juridice, amoroase, sportive sau economice, de exemplu pentru a câștiga un proces, pentru a încheia o relație de dragoste sau pentru a înfrânge un adversar într-o competiție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement