Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum să îți alegi vinul de Crăciun. Sfaturile unui oenolog de la o cramă din Alba

Publicat

Vin sărbătorile și majoritatea dintre noi vom cumpăra vin, cu care ne vom aștepta colindătorii. Am vrea să fie un vin bun, care să poată fi consumat cu plăcere și fără efecte secundare a doua zi. Alexandru Borcea este oenologul cramei Țelna, din județul Alba și a acceptat să ofere cititorilor Alba24, câteva sfaturi legate de alegerea vinurilor pentru sărbători. 

”De exemplu, vrem să alegem un vin alb. Dacă e o fetească regală, un sauvignon blanc, un muscat otonel… ne uităm la culoare. Trebuie să fie galben, pai, galben verzui, galben deschis… în funcție de soi. Dacă vedem că este un vin galben maroniu, asta înseamnă că este un vin oxidat. Atunci nu-l alegem. Nu ne atrage, nu-l alegem. Dacă trecem pasul culorii și al transparenței vinului, mergem la miros: să nu aibă mirosuri înțepătoare… să simțim o aromă plăcută. Nu toți suntem cunoscători să spunem că miroase a muscat otonel, a flori de câmp… dar să ne placă ce mirosim. Trecem apoi la gust: gustăm vinul. Simțim o aromă: dacă e un vin scurt sau un vin cu volum mare. Bine ar fi ca atunci când gustăm un vin să ne rămână o amintire de la acel vin. Dacă e un vin foarte scurt, îl bei, se duce și nu îți rămâne nici o amintire. Dacă e un vin cu volum, după 10 minute îți aduci aminte încă de el” spune Alexandru Borcea.

Dacă vrem să cumpărăm un vin îmbuteliat, oenologul spune că ar trebui să ne uităm la data îmbutelierii. ”Întotdeauna conținutul de sulfiți la un vin îmbuteliat proaspăt este mai mare. E bine ca un vin să stea după îmbuteliere 3-4 luni de zile pentru că își mai pierde din conținutul de sulfiți, nu avem probleme cu arsurile…” adaugă Alexandru Borcea.

Alte sfaturi despre alegerea unei sticle de vin

Atunci când cumparăm o sticla de vin, trebuie să avem în vedere trei lucruri: cum arată sticla, din ce e făcut dopul și ce informații ne oferă eticheta, ne învață blogul ”vinuri povestite”.

Dintre toate ambalajele în care poate fi ținut, sticla e cea care asigură cea mai bună conservare a calităților vinului. Indiferent dacă vinul îmbuteliat e alb sau roșu, sticla ar trebui să fie închisă la culoare, pentru că vinul este sensibil la ultraviolete. Dar, sticlele închise la culoare au dezavantajul de a camufla culoarea vinului, și din motive de marketing, vinurile roze și cele albe, care sunt destinate unui consum rapid, sunt îmbuteliate în sticlă transparentă.

Dopul unei sticle de vin este făcut în mod tradițional din plută. Dopul de plută se foloseste de pe vremea grecilor, are multe avantaje, dar și un dezavantaj. Ținută mult timp în mediu foarte uscat, pluta se strânge, sticla își pierde etanșseitatea și vinul se oxidează în contact cu aerul. Din acest motiv sticlele de vin se păstrează în pivniță și culcate, pentru ca dopul să rămână în contact cu vinul din sticla. Dar dopul de pluta este scump, de aceea în ultimii ani au apărut dopuri din materiale alternative ca siliconul sau plasticul, mai ieftine dar nu la fel de bune calitativ. Tot din motive de marketing, au apărut pe piata sticle de vin cu dop înșurubabil, ca cel al bauturilor spirtuoase, sau capsate ca berea. Aceste vinuri nu sunt destinate păstrării. Verificați ce tip de dop are vinul pe care vreți să-l cumpărați, ca să știti din ce categorie face parte.

VEZI:  MESAJE de CRĂCIUN 2017. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de mesaje frumoase și felicitări haioase

Sursă: vinuripovestite.wordpress.com

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate