Connect with us
Publicitate

AIUD

VIDEO Investiția anului în Alba: Cum va fi conectată localitatea Decea la trei mări din Europa, printr-un terminal intermodal

Publicat

O investiție de peste 15 milioane de euro, pe o suprafață de opt hectare ar urma să conecteze localitatea Decea aflată la 10 kilometri de Aiud de trei mări din Europa, pe lângă Marea Neagră. 

Este vorba despre un terminal intermodal construit de compania DP World, pe amplasamentul viitorului Aiud Intermodal Park România, investiție aflată în curs de realizare de către dezvoltatorul belgian ILD. În total vorbim despre un teren de 26 de hectare pe care se realizează investiția din Alba. 

Vorbim despre o investiție de 15 milioane de euro în primă fază, urmând ca mai apoi, investiția să crească și chiar să depășească suma de 20 de milioane de euro.

Este vorba despre un terminal modal regional, un terminal de origine și destinație. Mai exact mărfuri de pe un areal de 50 de kilometri în jurul localității Decea vor intra în terminal.


Reprezentații companiei care investește la Decea au susținut marți, 18 octombrie, o conferință de presă urmată de o vizită pe șantierul aflat la 10 kilometri de Aiud.

Facilități pentru firmele din Ardeal

Mai pe scurt companiile din Ardeal vor avea un punct de desfacere dar și de trimitere a mărfii către Europa, dar și către destinații mai îndepărtate.

Spre exemplu, o companie din Ardeal care comandă mărfuri din Turcia va avea acces mult mai rapid la bunuri. Mărfurile vor ajunge în containere în portul Constanța, iar de acolo pe cale feroviară vor ajunge la terminalul din Alba. De la terminal vor putea fi încărcate în camioane și transportate către firma care are nevoie de ele.

De asemenea companiile interesate vor putea trimite pe cale rutieră produse către terminalul din Decea, care apoi vor fi urcate în containere și trimise pe cale feroviară către porturi din Europa.

Terminalul care se construiește la Decea nu va conecta firmele din Ardeal doar cu portul din Constanța, de la Marea Neagră, dar și cu alte mări din Europa: Marea Adriatică, Marea Nordului, Marea Baltică.

”Lucrările sunt în termen, nu prevedem întârzieri, iar lucrurile merg în line cu proiectul. Ne-am propus ca acest terminal să îl deschidem în aprilie anul următor (n.r. 2023), iar terminalul intermodal va ajuta practic întregul Ardeal, ca să consolideze mărfurile cu destinație prin Portul Constanța, sau prin alte porturi europene, astfel încât mărfurile să ajungă la destinație într-un mod mai scurt, mai eficient”, a declarat în timpul conferinței de presă, Cosmin Cârstea, CEO DP World România.

Cosmin Cârstea

”Ne propunem să facem din Aiud o conectivitate către cel puțin trei mări, pe lângă Marea Neagră”, a mai precizat Cosmin Cârstea.

Locuri de muncă pentru locuitorii din Mirăslău și Aiud

Viitorul terminal va reprezenta un centru logistic și comercial major, fiind situat lângă autostrada A 10 cu conexiune la infrastructura de cale ferată electrificată, aproape de Alba Iulia și Cluj-Napoca, acces la aeroportul „Avram Iancu” și la 210 kilometri de granița cu Ungaria.

Randare Terminal Aiud 2

În primul an, la terminalul de la DP World, sunt disponibile 30 de locuri de muncă, dar pe viitor va fi nevoie de mai mulți angajați, a mai declarat Cosmin Cârstea.

Cât despre parcul industrial care se dezvoltă la Decea, lângă Aiud, dezvoltatorii preconizează că ar urma ca în următorii ani să fie activi un număr de peste 300 de angajați pe măsură ce clădirile din parc sunt construite și date în folosire, a explicat Cătălin Hanu, country manager ILD, firma belgiană care construiește la Decea, parcul intermodal.

Catalin Hanu

Cum va fi organizat parcul logistic

Terminalul DP World va fi localizat în Aiud Intermodal Park România, investiție aflată în curs de realizare de către dezvoltatorul belgian ILD.

Pe lângă terminalul intermodal care va acoperi o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați, parcul logistic va cuprinde și diverse alte facilități pentru producție și viitoare dezvoltări logistice care vor ocupa o suprafață totală de peste 260.000 metri pătrați.

Stadiul lucrărilor

Construcția a început în luna Martie 2022 și în acest moment avansul proiectului este de aproximativ 50%.

În cadrul terminalului se va construi și un depozit de 10.000 metri pătrați, care va fi disponibil pentru companiile colaboratoare. Momentan, proiectul este realizat în proporție de aproximativ 50%.

Construcția a 4 noi linii feroviare interne, care vor deservi terminalul, fiecare în lungime de 300 de metri, este aproape finalizată.

Ulterior, în a doua etapă, urmează să se construiască încă 2 linii. Legătura cu infrastructura feroviară națională este aproape de realizare, în final vor exista peste 3.5 kilometri de linii noi pentru transport feroviar.

Infrastructura de utilități, precum alimentarea cu apă sau electricitate, este realizată în mare proporție.

Estimări în primii trei ani de la deschidere

În primii 3 ani, se estimează o capacitate de operare de 6 trenuri în fiecare săptămână. Aceste trenuri vor conecta terminalul cu toate centrele de transport importante din Europa.

Hub-ul din Aiud va fi conectat cu terminalul DP World din portul Constanța, vor exista curse feroviare săptămânal. Pe lângă containere, vor putea fi procesate și semiremorci.

Capacitatea de stocare va fi de 3000 containere în orice moment și cea de procesare va fi de 50.000 containere pe an în primii 3 ani de la deschiderea terminalului, au precizat reprezentanții companiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate