Actualitate
VIDEO: Locurile încărcate de istorie din Alba Iulia, surprinse într-o „poveste în imagini”. Plimbare în timp prin spaţiile Cetăţii
Plimbările prin Cetatea Alba Carolina şi locurile pline de istorie din mai multe zone ale oraşului Alba Iulia sunt prezentate vizitatorului de astăzi prin clădirile care au rămas în picioare de sute de ani şi vestigii milenare, acum restaurate, elementele de culoare şi personajele întâlnite prin spaţiile istorice. Frumuseţea şi unicul Cetăţii sunt deja vestite şi, poate, câteodată, ne întrebăm cum ar fi fost să fim martori la evenimentele care au făcut istorie.
Locuri în care acum păşim într-o plimbare relaxată, în 2014, erau, acum 85 de ani, „agitate” de momente importante. Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia şi alte locaţii din Cetate găzduiau vizita unor personalităţi ale vremii.
În primăvara anului 1929, la aproape 11 ani de la Marea Unire, Regele Mihai, alături de mama sa, Regina Elena, și o mulțime de personalități ale vremii, au fost prezenți la Alba Iulia pentru a asista la Serbările Unirii. Evenimentul s-a desfășurat în locul actualului Parc al Unirii, între Catedrala Ortodoxă și clădirea Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”. La acea vreme, Mihai avea vârsta de 8 ani și era deja rege de doi ani, după ce bunicul său, Regele Ferdinand, murise, iar tatăl său, Carol al II-lea, renunțase la Coroană și plecase în Franța cu iubita sa, Elena Lupescu.
Cu toate că era deja rege de doi ani, pentru că Mihai era doar un copil, atribuțiile regale erau îndeplinite de către o Regență formată din trei persoane. Această formulă a funcționat până în anul 1930, când Carol al II-lea a revenit în țară și a devenit Rege al României, iar Mihai a primit titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia”. Carol al II-lea a fost rege până în 1940, când a fost obligat să abdice în favoarea fiului său, Mihai, care a avut un rol strict ceremonial până în 1944.
Într-un film postat de British Pathé este menționat anul 1922, potrivit istoricilor, este vorba despre un eveniment ce a avut loc în 1929, mai precis Serbările Unirii. Familia regală, alături de câțiva oficiali, este prezentată la tribună, asistând la paradă, dar și în incinta Catedralei Ortodoxe. La paradă au participat cadre militare, oameni în uniforme sau port populari.
Vă invităm să vedeţi o „poveste în imagini” realizată de Centru de Imagine, prin care vă puteţi fi martori la evenimentele de atunci.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News