Administrație
VIDEO: Mărirea de salarii din Primărie, VOTATĂ în Consiliul local. HAVA: „De unde Dumnezeu facem rost …?”
O nouă majorare a salariilor unor angajați ai Primăriei Alba Iulia a fost supusă la vot marți, în ședința Consiliul Local. Proiectul a fost amânat pentru sfârșitul ședinței care a început la ora 13.00, pentru a se „găsi soluții”. Cu toate acestea, primarul Mircea Hava a explicat că dacă proiectul nu va fi votat, toți angajații vor pierde „20 și ceva la sută din salar”.
Practic, salariile trebuie aduse la același nivel pentru cei încadrați la aceeași categorie. De exemplu un funcționar cu S grad II, care are responsabilități, de exemplu de la investiții, va avea același venit ca un funcționar cu același grad de la arhive, a explicat primarul. Mircea Hava spune că acest lucru nu i se pare corect și că oamenii trebuie plătiți pentru munca prestată și importanția acesteia.
La finalul ședinței, majorările salariale au fost votate de consilierii locali.
Citește și Nepotismul bate CV-ul la angajările din instituțiile publice din Alba. Pile tari pentru salarii mari
Potrivit raportului de specialitate al hotărârii respective, este vorba despre o creștere de 25% a veniturilor brute acordate de la 1 ianuarie 2018, față de luna decembrie a anului trecut. Majorarea se bazează pe o prevedere a articolului 38 din legea 153/2017. Potrivit reprezentanților primăriei, creșterea respectivă a veniturilor vizează doar anumite categorii, nu întreg personalul: asistenți sociali, îngrijitori, îngrijitori puericultori (la creșe), personal medical din sistemul de învățământ. De asemenea, din cauza unei ordonanțe de urgență, sunt egalizate veniturile angajaților pe principiul: aceeași funcție, același venit, indiferent de atribuții și performanțe.
„De unde Dumnezeu facem noi rost de 30 de milioane de roni care ni i-a <tras> în mod elegant. Deci este o hoție, derbedei. Așa ceva nu aș fi putut să cred în viața mea. Încercăm acuma să vedem, dacă reușim să dăm în judecată, vom băga mâna în buzunare. Legea bugetului s-a dus, mulțumim din suflet. Nu am văzut pe nimeni să fie transpirat, pe toți îi <freacă> cu nu mai știu ce. Asta este”, a spus primarul Mircea Hava.
„Eu cred că rezistam mai bine la un viol decât la o treabă de genul acesta. O să o votăm că nu avem ce face. Dacă nu o votați să știți că în luna ianuarie toată lumea pierde tot 20 și ceva la sută din salar. Și trebuie votată în ianuarie, că așa a zis excelența sa, cine a făcut-o”, a mai spus Mircea Hava.
Ce prevede proiectul de hotărâre
”Începând cu data de 1 ianuarie 2018, se acordă următoarele creșteri salariale: cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții” se precizează în raportul de specialitate al hotărârii. De fapt, este vorba despre un citat din legea 153/2017, art. 38.
Astfel, unele dintre salariile de bază cele mai mari din instituție ajung până la aproximativ 13.000 de lei, mult mai mult decât în mediul privat din municipiul Alba Iulia. Potrivit INS, salariul mediu brut era de 2851 de lei, la nivelul județului Alba. Datele sunt din iulie 2017 și nu sunt influențate de primul val de creșteri salariale din domeniul bugetar, deci putem presupune că sunt încă actuale în domeniul privat.
Aceasta înseamnă că cei mai bine plătiți funcționari din primărie (exceptând primarul și viceprimarii – care câștigă mai mult), câștigă de 4,5 ori mai bine decât media pe județ.
Ce salarii se măresc, de data asta
Reprezentanții primăriei spun că majorarea din această lună, cu 25%, a salariilor, vizează anumite categorii de angajați: asistenți sociali, îngrijitori, îngrijitori puericultori (la creșe), personal medical din sistemul de învățământ. Este vorba despre aproximativ 50 de persoane. Totuși, în proiectul de hotărâre care va fi suspus dezbaterii, la articolul 1, sunt excluși doar angajații contractuali.
Potrivit documentației proiectului de pe ordinea de zi a ședinței viitoare, de la 1 ianuarie 2018, secretarul unității administrativ-teritoriale va putea ajunge, în funcție de gradație (I sau II), la un venit de bază situat între 10.700 și 12.900, arhitectul șef între 10.600 și 12.800, iar director poate ajunge la 12.000 de lei.
Referenții de specialitate și polițiștii locali pot avea venituri brute situate între 2.369 de lei și 4.200 de lei, în funcție de gradații.
Explozia salariilor din mediul de stat nu se oprește aici. Potrivit legii 153/2017, salariile din sectorul de stat vor trebui mărite din nou, cu 20%, în luna martie, când valoarea de referință va fi venitul brut din luna februarie.
Buget plafonat, mai puține investiții și mai puțini polițiști locali
Bugetul național (conform anexei 8) plafonează cheltuielile orașului pentru anul 2018, la 51 de milioane de lei. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Mihai Coșer, spune că în situația acestui plafon maximal, administrația este obligată să diminueaze cheltuielile de dezvoltare, inclusiv de salarizare. ”Conform Anexei 8 la Legea bugetului, Alba Iulia pierde prin acest mecanism aproximativ 20 de milioane de lei. Practic, chiar dacă avem o colectare bună, tot ce depășește 51 de milioane de lei, merge la bugetul central” a declarat Coșer.
Acesta a adăugat că nu salariile apasă bugetul ci faptul că se limitează autonomia utilizării banilor de către administrațiile locale din România. În plus, la acest început de an, bugetul primăriei mai este presat și de faptul că Consiliul Județean Alba nu a virat cota aferentă impozitului pe venit. Este vorba despre aproximativ 5 milioane de lei.
Ce spune primarul
La rândul său, primarul municipiului, Mircea Hava, a calificat procedura ca ”furt la drumul mare”. ”Atunci când a fost cazul și eram în pragul unei crize, Guvernul Boc a făcut reduceri bugetare brutale. Au făcut-o la vedere, cu un preț politic asumat foarte mare. Acum se face mult mai alambicat: toată presiunea cade pe bugetul local, care este jefuit în favoarea celui central. Este un furt la drumul mare” a declarat pentru Alba24, Mircea Hava.
Prin plafonarea cheltuielilor administrației, ponderea salariilor din totalul bugetului local va crește, ceea ce înseamnă mai puține investiții. În aceste condiții, primăria readuce în discuție ideea unui audit de personal care va fi comandat ”foarte curând”, spun reprezentanții ei. În plus, aproximativ 60 de polițiști locali vor fi nevoiți să plece în curând din cauza unei legi care limitează numărul acestora la unul pentru fiecare mie de locuitori. O ”economie” la bugetul local.
De remarcat ar mai fi și că printr-o ordonanță de urgență, veniturile sunt egalizate în funcție de încadrarea pe posturi și nu în funcție de responsabilități sau performanțe. Astfel, toți angajații încadrați pe o anumită funcție și cu aceeași gradație vor avea același salariu, indiferent de responsabilitățile pe care le au, sau de performanțe. ”Mi-e și rușine să admit că a plăti pe cineva pe criteriul funcției este egal cu a aprecia performanța. Asta va naște convulsii greu de conciliat, iar administrația va deveni din nou neatractivă pentru oameni bine pregătiți” a mai spus Mircea Hava.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
As A Sin
marți, 30.01.2018 at 15:35
Acum se vede de ce e batalia mare pentru traiul pe vatrai de la primaria Alba? Ce nepotism cand e o increngatura acolo ca nici dracu nu-i da de cap.
alba
miercuri, 31.01.2018 at 11:09
Bineinteles ca cere marire de salar Hava pentru angajatii sai din moment ce toate angajarile din primarie sunt facut pe ,,nepotisme,,
Milu
joi, 01.02.2018 at 08:33
„De unde Dumnezeu?” Mergeti si va rugati la Dumnezeu si poate va pica din cer. hahahaha
La primarie se poate, sectorul privat este sufocat de taxe si impozite. Sa vedem cine si cat timp le mai poate plati.