EVENIMENT
Negociere în pierdere: peste UN MILION de lei FĂRĂ LICITAȚIE, documentația Monumentului Unirii din Alba Iulia
Primăria Alba Iulia va plăti aproape un milion de lei pentru un studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuție și proiectul pentru autorizarea lucrărilor legate de ”Ansamblul memorial al Marii Uniri de la Alba Iulia”, mai cunoscut sub numele de Monumentul Unirii. Contractul s-a atribuit printr-un fel de „circuit închis” către Biroul de Proiectare Străjan SRL din Alba Iulia. Procedura se numește NEGOCIERE fără anunț de participare. Doar că, la negociere, instituția a pierdut peste 175.000 de lei față de valoarea estimată.
Citește și Nepotismul bate CV-ul la angajările din instituțiile publice din Alba. Pile tari pentru salarii mari
Pentru cei 919.305 lei (la care se adaugă TVA) pe care îi va încasa, biroul de proiectare va trebui să furnizeze primăriei documentația necesară începerii lucrărilor de construcție la un ansamblu controversat, mai ales din punct de vedere estetic, dar și scump: 10,3 milioane de lei.
Mai scump cu 175.000 de lei decât estimările
Procedura de atribuire a contractului a fost una atipică și a dus la costuri suplimentare pentru administrația locală de peste 175.000 de lei. Inițial, primăria a estimat costurile la 743.800 de lei (la care se adaugă TVA), dar după negocieri ”aprinse” cu furnizorul Străjan, prețul a sărit la… 919.305 lei (de asemenea plus TVA).
Negocierea s-a făcut fără anunț de participare, cu un singur ofertant. Reprezentanții primăriei au motivat că ”Lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.
Contractul a fost atribuit în data de 12 ianuarie 2018.
Controverse legate de estetica monumentului
Controversele vin din faptul că lucrarea sculptorului Mihai Buculei a fost realizată în urmă cu foarte mulți ani. În 1993, când acesta a câștigat concursul național organizat în acest sens, prezentând conceptul unui monument înalt de 22 de metri. De atunci, latura Cetății Alba Carolina în care urmează să fie amplasat s-a schimbat radical.
În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie. Atunci au fost reluate demersurile pentru edificarea “Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” la Alba Iulia la solicitarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” împreună cu Filiala Cultul Eroilor Judeţul Alba, Fundatia 1 Decembrie 1918, Asociatia Cultural Patriotică Avram Iancu si Uniunea Arhitectilor din Romania – Filiala Alba, ocazie cu care a fost întocmită, de firma de proiectare B.P.Străjan, documentatia de urbanism ce reglementează cadrul urban și conceptul de ansamblu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
DORU
miercuri, 31.01.2018 at 14:08
Procedura se numeste; DEJA’ VU :))