Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Negociere în pierdere: peste UN MILION de lei FĂRĂ LICITAȚIE, documentația Monumentului Unirii din Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia va plăti aproape un milion de lei pentru un studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuție și proiectul pentru autorizarea lucrărilor legate de ”Ansamblul memorial al Marii Uniri de la Alba Iulia”, mai cunoscut sub numele de Monumentul Unirii. Contractul s-a atribuit printr-un fel de „circuit închis” către Biroul de Proiectare Străjan SRL din Alba Iulia. Procedura se numește NEGOCIERE fără anunț de participare. Doar că, la negociere, instituția a pierdut peste 175.000 de lei față de valoarea estimată.

Citește și Nepotismul bate CV-ul la angajările din instituțiile publice din Alba. Pile tari pentru salarii mari

Pentru cei 919.305 lei (la care se adaugă TVA) pe care îi va încasa, biroul de proiectare va trebui să furnizeze primăriei documentația necesară începerii lucrărilor de construcție la un ansamblu controversat, mai ales din punct de vedere estetic, dar și scump: 10,3 milioane de lei.

Mai scump cu 175.000 de lei decât estimările

Procedura de atribuire a contractului a fost una atipică și a dus la costuri suplimentare pentru administrația locală de peste 175.000 de lei. Inițial, primăria a estimat costurile la 743.800 de lei (la care se adaugă TVA), dar după negocieri ”aprinse” cu furnizorul Străjan, prețul a sărit la… 919.305 lei (de asemenea plus TVA).

Citește și LOVITURĂ după creșterile salariale din Primăria Alba Iulia. S-a lansat licitația pentru EVALUAREA angajaților

Negocierea s-a făcut fără anunț de participare, cu un singur ofertant. Reprezentanții primăriei au motivat că ”Lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Contractul a fost atribuit în data de 12 ianuarie 2018.

Controverse legate de estetica monumentului

Controversele vin din faptul că lucrarea sculptorului Mihai Buculei a fost realizată în urmă cu foarte mulți ani. În 1993, când acesta a câștigat concursul național organizat în acest sens, prezentând conceptul unui monument înalt de 22 de metri. De atunci, latura Cetății Alba Carolina în care urmează să fie amplasat s-a schimbat radical.

Citește și FOTO: Lady Gaga, îmbrăcată de un designer din Alba Iulia. Vedeta a purtat o rochie creată de Diana Ilea

În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie. Atunci au fost reluate demersurile pentru edificarea “Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” la Alba Iulia la solicitarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” împreună cu Filiala Cultul Eroilor Judeţul Alba, Fundatia 1 Decembrie 1918, Asociatia Cultural Patriotică Avram Iancu si Uniunea Arhitectilor din Romania – Filiala Alba, ocazie cu care a fost întocmită, de firma de proiectare B.P.Străjan, documentatia de urbanism ce reglementează cadrul urban și conceptul de ansamblu.

Citește și NOI CREȘTERI SALARIALE la Primăria Alba Iulia. Șefii vor lua de 4,5 ori mai mult decât media pe județ

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. DORU

    miercuri, 31.01.2018 at 14:08

    Procedura se numeste; DEJA’ VU :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax