Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Meşteşug din vremuri de legendă, la Piatra Craivii. Făuritorul de arme dacice din inima muntelui

Publicat

Un om, un munte, o cetate. Şi o poveste cu rădăcini adânci în istorie. O alegere mai puţin obişnuită, dar cu siguranţă curajoasă. Pare singur în inima muntelui, dar nu este. Poartă cu el frumuseţea locurilor şi oamenilor de legendă.

Emanuel Bezeriţa povesteşte, într-un film realizat de Mircea Bezergheanu, cum trăieşte şi munceşte, la o aruncătură de suliţă de Cetatea dacică de la Piatra Craivii.

S-a născut şi a trăit la oraş, dar şi-a dat seama că pasiunea sa îl atrage către alte locuri. Mai aproape de meşteşugul pe care l-a învăţat singur, după ani de studiu şi experienţe: făureşte arme şi unelte dacice. Totul, într-un loc care-ţi taie răsuflarea. Şi îţi aduce aminte de istorie şi tainele ei.

emanuel bezerita

Emanuel Bezeriţa este cunoscut deja pentru promovarea meşteşugurilor antice. A participat la festivaluri de reconstituire istorică şi a intrat în atenţia comunităţii prin modul inedit în care a ales să trăiască: departe de agitaţia oraşului, aproape de locurile simple şi frumoase, parcă încremenite în timp. Komakiza este numele unui dac pe care Emanuel l-a preluat pentru a intra în pielea personajului pe care-l reprezintă, în reconstituirile istorice.

Vă invităm să-l vedeţi, să-l ascultaţi şi să aflaţi “secretele” Cetăţii Apoulon din Piatra Craivii şi ale meseriei de făuritor de arme şi unelte antice.

emanuel bezerita

Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii, cunoscută ca un “centru spiritual” al dacilor. Se află în apropiere de Cricău, la aproximativ 20 km nord de Alba Iulia şi este aşezată pe o stâncă uriaşă, o locaţie strategică, aflată la 1.083 m altitudine. Construită la poalele Munţilor Trascău, între văile Cricăului şi Bucerzii, a fost ultima cetate cucerită de romani în perioada de expansiune în Dacia.

piatra craivii

Cercetările arheologice a evidenţiat sanctuare cu baze de piatră. Sanctuarul de la Piatra Craivii, descoperit în anii 60, a avut o forma rectangulară şi acoperiş din ţiglă, de inspiraţie greco-romană. Tot aici au mai fost identificate şi o locuinţă din perioada clasică a civilizaţiei dacice, obiecte de ceramică, sticlă şi vase de bronz.

Cetatea este şi subiect de poveşti fantastice, cu uriaşi. Localnicii ştiu legende care spun că locaţia ar ascunde bogăţii imense, ascunse de oamenii unor vremuri îndepărtate, acoperite de lespezi grele şi păzite de porţi ferecate care se deschid numai la zile mari, odată la 7 ani.

sursa video: Facebook (Mircea Bezergheanu, Emanuel Bezeriţa)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax