Connect with us
Publicitate

Economie

VIDEO Ministrul Transporturilor, în vizită pe șantierul Autostrăzii Sebeș – Turda, promite finalizarea ei în acest an

YouTube video

Publicat

Noul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, şi şeful CNAIR, Narcis Neaga, au verificat, joi, şantierele Autostrăzii Sebeş-Turda. Ministrul a menținut termenele de finalizare a celor două loturi, în ciuda faptului că lucrările sunt foarte întârziate. Este vorba despre finalul acestui an.

Ministrul Cuc este optimist însă și în ceea ce privește numărul de kilometri care vor fi dați în folosință la nivelul întregii țări, în acest an: 180.

Totuși, Răzvan Cuc a lăsat să se înțeleagă că aceasta ar fi mai degrabă responsabilitatea lui Narcis Neaga, indicându-l de două ori ca persoana care ar trebui întrebată despre acest lucru.

Reamintim că se lucrează în continuare pe primele două loturi, de la Sebeş la Aiud, celelalte două, până la Turda, fiind date în folosinţă din vara anului trecut. 

“Am avut prima discuţie cu constructorii. Văd că au evoluat din punct de vedere al progesului fizic. I-am rugat ca în acest an să ne deranjeze foarte mult bugetul şi să consume cât mai mulţi bani”, a declarat ministrul Răzvan Cuc.

“Nu vreau să-mi încep vizitele pe şantier prin a mă certa cu constructorii. Le-am transmis următorul lucru: ne trebuie o transparenţă foarte mare în ceea ce priveşte lucrările. În fiecare sâmbătă, vom face o conferinţă de o oră în care le vom prezenta românilor stadiul infrastructurii. Va fi prezentat ce se lucrează, unde se lucrează, ce bani se alocă, să vadă toţi românii ce se întâmplă cu infrastructura din România” a mai spus ministrul.

YouTube video

 

Vizita ministrului Transporturilor şi a şefului CNAIR pe cele două loturi nefinalizate ale Autostrăzii Sebeş-Turda a început de dimineață. Răzvan Cuc a vrut să vadă locurile în care sunt probleme, mai ales zonele în care sunt poduri și piloni. Vizita s-a derulat foarte rapid, ministrul văzând din mașină despre ce este vorba. La un moment dat, a coborât pe lotul 1, în zona Partoș, unde a oferit câteva declarații.

Este prima vizită a ministrului în noua execuție bugetară în acest an pe șantierul Sebeș – Turda.

Dacă lotul I, pe care lucrările sunt realizate în proporţie de 61% are şanse să fie terminat în acest an, cel puţin de la Lancrăm până la Alba Iulia Sud, pe bretelele scurte, lotul doi este mai întârziat.

Cea mai grea lucrare este realizarea nodului rutier Alba Iulia Nord (la Pârâul Iovului), unde autostrada va subtraversa drumul național și unde ministrul s-a oprit special pentru a vedea situația.

UPDATE: Potrivit Ministerului Transporturilor, în cazul loturilor 1 și 2 ale autostrăzii Sebeș – Turda, în prezent, progresul fizic este de 61,35% (lotul 1), respectiv 49% (lotul 2). În ceea ce privește progresul financiar, în cazul lotului 1 se înregistrează valoarea de 55,44% iar în cazul lotului 2 valoarea procentuală este de 44,37%. Termenul asumat de către constructori, pentru finalizarea lucrărilor, în cazul ambelor loturi este trimestrul IV 2019.

„Voi petrece foarte puţin timp în minister şi foarte mult timp în şantiere, tocmai pentru a vedea exact cum evoluează lucrările la faţa locului. (…) Cred că trebuie o transparenţă foarte mare în ceea ce privesc lucrările de infrastructură din România şi, poate, acesta a fost un lucru pe care eu nu l-am făcut tocmai bine în primul mandat, în sensul că, deşi veneam pe şantier, trebuia să prezentăm un ritm săptămânal. Începând cu 23 martie, voi ţine în fiecare sâmbătă, o conferinţă de presă despre evoluţia lucrărilor de pe şantiere” a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc

În cadrul conferințelor de presă săptămânale, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc va prezenta inclusiv firmele care fac din contestarea procedurilor de achiziție publică, o practică curentă:

„Am promis și o voi face, îi voi prezenta public, atunci când vom începe ora de infrastructură, pe cei care contestă licitațiile. Există o comisie de specialiști care evaluează ofertele, tehnic și financiar, în care nimeni nu-și asumă să facă diverse furtișaguri. Este clar că atunci când comisia dă un câștigător, cel care contestă o face pentru a bloca” a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Autostrada Sebeș – Turda – lot 1 (Sebeş – Sântimbru) / stadiu fizic 61,35% (sursa CNAIR – raport februarie 2019)

Lungime: 17 km

Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL, 541.739.137,21 lei fără TVA (460.478.266,63 lei – Fondul de Coeziune 85% şi 81.260.870,58 lei – Guvernul României 15%). Data de începere lucrări potrivit contract: 2.12.2014, cu 4 luni realizare proiect tehnic şi 18 luni execuţie lucrări. Contract supervizare: inginer Egis Romania SA (5.156.196 lei fără TVA).

Termenul estimat de finalizare a lucrărilor: trimestrul IV (noiembrie) 2019

Proiectul prevede două noduri rutiere în zona oraşului Alba Iulia, la sud – km 8 şi la nord – km 16, poduri de traversare a râului Mureş şi a râului Ampoi, supratraversări de drum judeţean şi cale ferată. Mai este şi nodul rutier în zona Lancrăm, care va asigura legătura cu Autostrada Orăştie – Sibiu.

Citeşte şi Finalizarea Autostrăzii Sebeş-Turda, inclusă la finanţare în proiectul de buget pe 2019. Stadiul lucrărilor

Autostrada Sebeș – Turda – lot 2 (km 17+000 – km 41+250, de la Sântimbru la Aiud-Rădeşti) – stadiu fizic 49,01% (sursa CNAIR – raport februarie)

Lungime: 24,25 km

Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L. (în insolvență) – (549.332.493,62 lei fără TVA, din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%). Data începere lucrări din contract 2.12 2014, perioada execuţie iniţială: 4 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, pana la data de 2.04.2015, 18 luni pentru execuţie, până la 2.10.2016. Perioada de garanţie: 48 luni. Contract supervizare inginer Asocierea SC KAPPA – Arhchitects & Engineers SRL – SALFO & Associates SA (5.719.331,21 lei fără TVA).

Termenul estimat de finalizare a lucrărilor: trimestrul IV (octombrie) 2019

Proiectul include nod rutier la Teiuş (km 26).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 28.02.2019 at 16:26

    A venit primavara ! A cantat Cucul pe autostrada ! Pai daca Neaga le stie pe toate si la mai si pastoreste, atunci stai la locul tau, ca eu cred ca ai o serie de probleme de care nu raspunde Neaga.Sau nu sti sa le rezolvi. Ca d’aia te-au vanturat de unde ai fost.Intre timp ai mai facut o facultate si te-ai desteptat. Sa vedem cat te-ai desteptata, adica cat rezisti.

  2. Jidanul

    vineri, 01.03.2019 at 10:30

    CUCul si pasarea NEAGa parca vorbesc numai aiureli….!Poate lotul 1 la finalul anului 2019 sa fie circulabil !!!!,dar pe lotul 2 debandada e f.mare si tutul stagneaza,iar prin 2023 poate circulam !Vai ce cozi auto sunt ziua mai ales dupa orele 14.00 intre Sebes si Alba Iulia si sa auziti injuraturi….!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate