Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Palatul Principilor, variantă de sediu pentru Primăria Alba Iulia. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

O parte dintre spațiile Palatului Principilor din inima Cetății Alba Iulia ar putea servi drept sediu pentru Primăria Alba Iulia. A fost o variantă adusă în discuție, miercuri, la evenimentul de recepționare a lucrărilor de restaurare a corpului E al complexului istoric.

Spațiile din corpul renovat, ce urmează să fie disponibile pentru vizitare de către turiști, sunt generoase. ”Doar în mansardă am putea muta toată primăria”, a spus primarul Gabriel Pleșa.

Acesta nu exclude ideea, dar spune că deocamdată, cel puțin, nu vede ca eficientă mutarea sediului primăriei, în zona istorică, ținând cont de problema legată de acces și locuri de parcare.

”Dacă constatăm că există spațiu excedentar și va fi nevoie, putem să discutăm această problemă. Dar la ora aceasta nu mi-aș dori să vină lumea la instituția primăriei, aici în Cetate, să trebuiască să se găsească loc de parcare și să bulverseze activitatea turistică. Dar nu zicem nu. Până când nu vedem că totul este restaurat”, a precizat primarul.

Comparație cu sediul Consiliului Județean

Despre actualul sediu al primăriei, din centru, Pleșa spune că este bine plasat. Acesta a amintit că a văzut, în orașe din străinătate, că primăriile au sedii în clădiri reprezentative, istorice.

”Dar avem destul de puține (clădiri istorice – n.r.), ca să le ocupăm cu instituții”, susține primarul.

S-a referit și la situația Consiliului Județean Alba, care va avea sediu în clădirea istorică de lângă Poarta a III-a.

”Nu consider că este o idee inspirată. Vor fi probleme de accesibilitate, parcare, și pentru funcționari și pentru public. Doar că ei din păcate nu au o clădire cum avem noi, sunt în niște chirii acum. Sigur că-și doresc un sediu”, a spus Pleșa.

Acesta precizează că și-ar dori ca toate aceste clădiri să aibă destinație muzeală, culturală.

Palatul Principilor, clădire istorică importantă din Cetatea Alba Iulia

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare (corpul E), pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.

Au fost restaurate și amenajate mai multe săli de expoziție, dar și pentru diverse evenimente culturale, artistice sau istorice

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 03.05.2023 at 13:59

    Păi Consiliul Judeţean şi Prefectura ar trebui desfinţate, sau să rămână una dintre ele, pentru a mai descongestiona adunătura de politruci care nu-şi au rostul. Oricum proştii partidului populează aproape toate instituţiile cu bani de la stat. Şi cam stau.

  2. facsimil

    miercuri, 03.05.2023 at 17:44

    cel mai potrivit spațiu pentru sediul primăriei alba iulia este evident blocul turturica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax