Administrație
VIDEO: Palatul Principilor, variantă de sediu pentru Primăria Alba Iulia. Ce spune primarul Gabriel Pleșa
O parte dintre spațiile Palatului Principilor din inima Cetății Alba Iulia ar putea servi drept sediu pentru Primăria Alba Iulia. A fost o variantă adusă în discuție, miercuri, la evenimentul de recepționare a lucrărilor de restaurare a corpului E al complexului istoric.
Spațiile din corpul renovat, ce urmează să fie disponibile pentru vizitare de către turiști, sunt generoase. ”Doar în mansardă am putea muta toată primăria”, a spus primarul Gabriel Pleșa.
Acesta nu exclude ideea, dar spune că deocamdată, cel puțin, nu vede ca eficientă mutarea sediului primăriei, în zona istorică, ținând cont de problema legată de acces și locuri de parcare.
”Dacă constatăm că există spațiu excedentar și va fi nevoie, putem să discutăm această problemă. Dar la ora aceasta nu mi-aș dori să vină lumea la instituția primăriei, aici în Cetate, să trebuiască să se găsească loc de parcare și să bulverseze activitatea turistică. Dar nu zicem nu. Până când nu vedem că totul este restaurat”, a precizat primarul.
Comparație cu sediul Consiliului Județean
Despre actualul sediu al primăriei, din centru, Pleșa spune că este bine plasat. Acesta a amintit că a văzut, în orașe din străinătate, că primăriile au sedii în clădiri reprezentative, istorice.
”Dar avem destul de puține (clădiri istorice – n.r.), ca să le ocupăm cu instituții”, susține primarul.
S-a referit și la situația Consiliului Județean Alba, care va avea sediu în clădirea istorică de lângă Poarta a III-a.
”Nu consider că este o idee inspirată. Vor fi probleme de accesibilitate, parcare, și pentru funcționari și pentru public. Doar că ei din păcate nu au o clădire cum avem noi, sunt în niște chirii acum. Sigur că-și doresc un sediu”, a spus Pleșa.
Acesta precizează că și-ar dori ca toate aceste clădiri să aibă destinație muzeală, culturală.
Palatul Principilor, clădire istorică importantă din Cetatea Alba Iulia
Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.
Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare (corpul E), pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.
Au fost restaurate și amenajate mai multe săli de expoziție, dar și pentru diverse evenimente culturale, artistice sau istorice
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 03.05.2023 at 13:59
Păi Consiliul Judeţean şi Prefectura ar trebui desfinţate, sau să rămână una dintre ele, pentru a mai descongestiona adunătura de politruci care nu-şi au rostul. Oricum proştii partidului populează aproape toate instituţiile cu bani de la stat. Şi cam stau.
facsimil
miercuri, 03.05.2023 at 17:44
cel mai potrivit spațiu pentru sediul primăriei alba iulia este evident blocul turturica.