Connect with us
Advertisement

Aiud

VIDEO: Patru creșe noi în Alba vor fi construite cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Cum ar putea arăta acestea

YouTube video

Publicat

În județul Alba este aprobată construirea a două creșe moderne noi, la Aiud și Blaj, a anunțat Ministerul Dezvoltării. Proiectele vor fi finanțate din Subprogramul „Unități si instituții de învațământ de stat” din cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social”.

Alte două proiecte de creșe, la Alba Iulia și Sebeș, urmează să fie aprobate cu condiția ca autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru demararea procedurii de construcție.

Una dintre aceste creșe va fi construită la Aiud, pe un teren de aproximativ 1.200 mp și va găzdui cel mult 50 de copii, în patru grupe pe categorii de vârste. Grupa mică, pentru copii de 1-2 ani, respectiv grupa mare, pentru copii de 2-3 ani. Documentația a fost transmisă la Compania Națională de Investiții (CNI) și se află pe lista-sinteză.

În Blaj, noua creșă va fi construită în zona Câmpia Libertății, lângă actuala grădiniță, pe un teren de 1.820 mp. Potrivit proiectului, va avea un număr maxim de 50 de copii (0-3 ani). Documentația a fost trimisă la CNI în 3 august.

La Sebeș, noua creșă va fi construită pe un teren de 1.600 mp. Clădirea creșei va avea capacitatea de patru/cinci grupe, aproximativ 40 de copii. Locația va fi la intrarea în Parcul Arini, în zona unde se va construi și un bazin de înot (didactic).

La Alba Iulia, creșa urmează să fie construită pe un teren de 4.568,5 mp, pe strada Gheorghe Șincai nr. 14 din municipiu. Creșa va deservi cel mult 110 copii (11 grupe) și va fi construită pe un singur nivel. Solicitarea a fost transmisă de primărie către CNI în 20 august. Proiectul este inclus în cel de dezvoltare a cartierului Gheorghe Șincai, prin care se vor construi, printre altele, și locuințe sociale și se va moderniza talciocul.

Dotările clădirilor

Clădirile ar urma să fie eficiente energetic și cu consumuri de energie reduse.

Vor avea camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală funcţională, cabinet medical, spaţii administrative.

Spaţiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil, aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare.

Acoperişul va putea fi folosit şi pentru a fi amenajate spaţii verzi, terase înverzite, locuri de joacă sigure.

Tot pe acoperiş se vor monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară şi a avea un aport de energie verde pentru funcţionare.

Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii şi încălzirea, respectiv răcirea clădirii se va face prin pompe de căldură.

A fost aprobată construirea a 138 de creșe în țară

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației anunță aprobarea primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național.

Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural, a precizat ministrul Cseke Attila.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt doar 386 de creșe în România.

În prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a declarat Cseke Attila.

Vezi LISTA creșelor ce vor fi construite – proiecte aprobate sau în așteptare

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate.

”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Finanțarea necesară este asigurată de minister, din bugetul propriu.

Urmează să fie finanțate alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Autoritățile locale pot depune în continuare cereri.

Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii. Astfel, se va putea începe construcția primelor creșe din Programul național de construire de creșe al Ministerului Dezvoltării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement