Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Regizorul Toma Hogea montează la ”Prichindel” spectacolul ”Pescarul și sufletul său”. De ce nu trebuie ratat de adulți

Publicat

La Alba Iulia, pe scena teatrului ”Prichindel”, se montează un text evitat de mulți regizori din țară, atât de dramă cât și de păpuși: ”Pescarul și sufletul său”. Un basm scris de Oscar Wilde, în 1891, pentru copii, dar care aduce o serie de întrebări existențiale.

Poate corpul să trăiască fără suflet? Dar să iubească? Pentru ce ți-ai vinde sufletul și ce ai face să îl primești înapoi? Când purul, imaculatul, devine răul de pământ și de ce?La toate aceste întrebări a trebuit să răspundă regizorul Toma Hogea, în textul adaptat pentru actorii din Alba Iulia.

Să nu uităm însă că ”Princhidel” este un teatru de copii, dar textul este unul pentru adolescenți și adulți. Iar ce nu poate fi spus verbal trebuie totuși exprimat. Din acest motiv Toma Hogea a apelat la una dintre cele mai vechi modalități de exprimare: nonverbalul, comunicarea primoridală. Mai exact dansul. 

În economia spectacolului a intrat coregraful Răzvan Rotaru, care lucrează cu actorii teatrului pe partea de dans și mișcare scenică. Povestea este una puternic încărcată cu elemente mistice, magie, dansul de Sabat al vrăjitoarelor, durere și dorință.

Dar ce poate fi teatrul de animație fără vizual. Scenografia este semnată de Alina Dincă Pușcașu, iar păpușile, Constantin Bobo Butoi, în timp ce muzica este asigurată de Cári Tibor. Video design-ul este semnat de Andrei Cozlac.

O reîntoarcere plăcută la teatrul clasic de animație. Decor și păpuși, într-o lume a video proiectorului

Cei care vor da viața persoanajelor lui Oscar Wilde, actorii Teatrului de Păpuși ”Prichindel” sunt: Iulian Costea, Ioana Bogățan, Teodora Popa, Mădălin Costea, Tudor Cristian Popa, Irina Melnic, Viorica Boda, Ramona Benchea-Mincu și copiii: Medeea și Emanuel Costea.

Reporterii alba24.ro au mers la o repetiție a celor de la teatrul Prichindel pentru a afla cât de greu este să pui în scenă un text destinat adulților, dar pe care să îl înțeleagă adolescenții și copiii.

Primul lucru care te ”loveste” este decorul. Este plăcut că în 2024, într-o lume teatrală (a teatrului de păpuși) plină de burete florescent, scene goale sau umplute cu imagini de pe video proiector, la Alba Iulia apare decorul.

Decorul clasic, vizibil, puternic vizual și care te duce în lumea de poveste.

Mai mult de atât Toma Hogea a pariat pe clasic. Pe costume viu colorate, pe păpuși de mari dimensiuni și pe arta de a le mânui.

Un pariu care poate fi câștigător în ochii celor care au crescut cu teatru de animație clasic. Teatrul în care arta de mânuire a actorului se îmbina într-o poveste cu scenografia și atenția pentru detalii.

Toma Hogea – provocarea unui text complex

Toma Hogea, regizorul spectacolului spune că textul a fost ocolit de regizorii din România în ultimii zeci de ani.

”Este o lucrare greu de transpus scenic, dar nu imposibil. Este nevoie de multă imaginație, fantezie, nu este film și fiind teatru lucrurile se complică puțin, într-un univers atât de complex, iar în momentul când deja lucram la dramatizare, mă gândeam că numai actorii din Alba Iulia ar putea să îmi înțeleagă gândurile și dorințele mele de a transpune în scenă acest text”, a precizat Toma Hogea.

”Pentru actorii de la Prichindel este un examen deosebit și cu siguranță cu acest spectacol și cu aceste roluri vor urca cel puțin o treaptă spre vârful ascensiunii profesorale”, a mai spus Toma Hogea.

Ioana Bogățan – managerul teatrului: Un spectacol al maturității

Ioana Bogățan managerul teatrului revine pe scenă (și poate ar trebui să o facă mai des) în trei roluri. Acesta spune că noua producție trebuie văzută ca un spectacol al maturității teatrului dar și al colectivului de actori.

”Spectatorii trebuie să se bucure de un spectacol pe care eu l-aș numi al maturității, echipei teatrului de păpuși din Alba Iulia.

Este un spectacol care ne-a provocat din toate punctele de vedere, regia, scenografia, muzica, coregrafia și nu în ultimul rând video design-ul.

Este un spectacol greu pentru noi până la momentul premierei deoarece este mult de muncă. Mi-a fost foarte dor de scenă și am și nimerit într-un spectacol în care am nu mai puțin de trei roluri total diferite ca și construcție și idee a personajelor.

Toată echipa va fi foarte sus cu acest spectacol și îl recomand copiilor un pic mai mari, părinților și bunicilor”, a declarat Ioana Bogățan.

Răzvan Rotaru – Cum duci nonverbalul să spună povestea spectatorilor

Răzvan Rotaru a avut misiunea de a spune tot ce nu pot rosti actorii. Textul nu este unul ușor și are o serie de elemente mistice, de la iubirea dintre pescar și sirenă, la dansul de Sabat al vrăjitoarelor care este un punct critic al acțiunii.

Sunt elemente care trebuie exprimate prin gesturi și dans.

”Pentru mine dansul dacă nu are poveste nu există, drept pentru care se îmbină cu teatrul. Pentru mine nonverbalul este foarte important, în primul rând pe scenă corpul este cel care spune ceva, înainte de a spune o replică, înainte de a spune un text, corpul exprimă foarte multe prin poziția în care stai și cum îl miști.

Lucrul cu actorii de aici a fost foarte plăcut și au acceptat provocarea mea de la început. Ce mi-au arătat până acum este că nu se dau bătuți și acceptă orice provocare” a precizat Răzvan Rotaru.

Iulian Costea și Mădălin Costea: Pescarul și sufletul său. Se poate unul fără altul?

Iulian Costea și Mădălin Costea produc pe scenă relația dintre om și suflet. Primul este omul, pescarul, al doilea este sufletul.

”Nici un om nu poate trăi fără sufletul lui și nici în viața reală nu se poate trăi fără suflet. Este o conexiune permanentă între om și sufletul lui, chiar dacă sufletul ne mai face câteodată feste, cum se va vedea în spectacol, dar va trebui să îl acceptăm așa cum este, pentru că altul nu avem”, au precizat cei doi.

Teodora Popa provocarea de a ne adresa tinerilor

”Este o provocare pentru că ne adresăm tinerilor și adulților, ceea ce ne dorim și ne-am propus în teatru de ceva vreme.

Apropo că toată lumea și-ar dori să fie aici un teatru pentru cei mai mari încercăm cât putem să atingem acest obiectiv.

Acum suntem într-o fază de lucru în care îmbinăm elementele coregrafice, actoricești și de scenografie.

Este o fază intensă, dar părerea mea este că va fi unul dintre cele mai apreciate spectacole ale noastre”, a precizat Teodora Popa, pentru alba24.ro.

Când are loc premiera spectacolului

Premiera va avea loc sâmbătă, 28 septembrie 2024 de la ora ora 17:00, la Sala 67 a teatrului din Alba Iulia.

 Preț bilete:

  • 7 lei pentru preșcolari / elevi;
  • 15 lei pentru studenți și pensionari;
  • 30 lei pentru adulți;

Biletele pot fi achiziționate de la casieria teatrului, de luni până vineri, între   orele 9:00 și 14:00 sau cu 30 min. înainte de începerea spectacolului sau   online, de pe site-ul teatrului.

sursă foto deschidere: Teatrul de Păpuși Prichindel

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement