Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Plicul, subiect delicat la TESTUL DE SINCERITATE. Managerul Spitalului: „Îmi e teamă de întrebarea aceasta”


Publicat


test„Plicul”, subiectul despre care se discută de zeci de ani că ar circula în spitalele din România, a fost una din teme abordate în emisiunea „Testul de sinceritate” de la Alba 24. Realizatorul emisiunii, jurnalistul Dan Lungu, i-a provocat pe managerul Spitalului judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, şi pe şeful UPU, dr. Aurel Crişan, să vorbească deschis despre acest subiect. 

Dacă Nicoleta Coşarcă a recunoscut că îi este teamă de fiecare dată că ar putea fi întrebată despre „plic”, dr. Aurel Crişan a spus că nu contestă existenţa plicului, însă a precizat că în Urgenţe cadrele medicale sunt prea ocupate ca să se uite după plicuri.
„Mă aşteptam să îmi puneţi întrebarea aceasta şi de fiecare dată când ne întâlnim chiar îmi e teamă de întrebarea aceasta(…)Dacă l-aţi da şi dumneavoastră aţi fi la fel de culpabil ca şi cel care l-a luat” a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean Alba a adăugat că în ultimii ani au existat mai multe încercări de a rezolva problema plicului, iar pe unele dintre ele le consideră hilare cum ar fi cea de legalizare şi de impozitare a sumei care ar fi primită ca atenţie de medici.

Legalizarea plicului care mi s-a părut mai jenată decât însăşi noţiunea de plic. Cum adică să legalizezi aşa ceva? Cum să legalizezi aşa ceva. Dar v-aş întreba altceva. În momentul în care salariile au început să devină mai bune şi mai rezonabile, din momentul acesta în care nu putem să ne mai întoarcem la ceea cea a fost acum patru ani, la un salariu pe jumătate cât acesta, eu sper că cei care dădeau plicuri vor înceta să le mai dea. Asta e singura rezolvare, să ştiţi. Ei pentru cazul acela, dacă cineva mi-ar condiţiona, acela e foarte grav. Eu chiar în Spitalul Judeţean Alba nu am auzit de astfel de cazuri” a spus Coşarcă.

Întrebată dacă a primit vreodată o sesizare privind condiţionarea actului medical, Coşarcă a răspuns că nu a primit nicio sesizare de acest fel.

„Nu. Nici un fel de sesizare. Acesta este paradoxul. Am auzit şi discuţii, aşa fără să mă cunoască cine sunt, în care se spunea „nu a vrut să mi-l primească înseamnă că nu mai are mult de trăit. Până acolo am ajuns, atât de pervertită e mentalitatea noastră că e scris în codul acesta al ADN-ului. Înainte de 1989 toată lumea vorbea de treaba aceasta, deci e o chestie ancestrală, pot să spun. Nu o putem tăia, numai povestim despre ea” a mai spus Coşarcă.

La rândul său şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, a spus că din punctul său de vedere „laitmotivul acesta al plicului i se acordă mai multă importanţă decât ar trebui să i se acorde”.

Aurel Crişan a recunoscut însă existenţa plicului în spitalele din România, însă a spus că la Urgenţe cadrele medicale „nu au timp de plicuri”.

„Nici nu am contestat lucrul acesta. Există, o ştim cu toţii. Nu ne ascundem după. Acum ce pot eu să vă spun, aşa poate cu o anume doză de umor, la noi în Urgenţă atât avem de lucru încât nu avem timp de plicuri. Atâta e de lucru încât nici nu se pune problema de a te gândi pur şi simplu la aşa ceva. Din punctul de vedere al urgentistului vă spun că eşti aşa de focusat pe caz, omul acela îşi pierde viaţa, omul acela trebuie să smuls din ghearele morţii că nu ne stă capul la tot felul de prostii” a spus Crişan.

Întrebat dacă i s-a oferit vreodată un plic şi dacă e greu să refuzi, medicul a răspuns că au existat pacienţi care au rămas şocaţi pentru că i-ar fi dat afară din cabinet pentru acest gest de a oferi un plic cu bani.

„Din punctul meu de vedere chiar nu şi câţiva au rămas destul de şocaţi când i-am scos afară. Apoi au venit să îşi ceară scuze. Din punctul meu de vedere nu e greu să refuzi, chiar nu. Prima dată rămâi aşa un pic siderat „băi ce ai cu mine, du-te domne şi îţi vezi de treabă”. Mai vin, umblă după tine şi le spui „ieşi afară”. Deci eu nu am nici un fel de treabă şi vorbesc din punctul de vedere al colegilor mei din Urgenţă şi chiar cred în ceea ce spun. Suntem prea ocupaţi ca să te uiţi după plicuri” a mai spus dr. Aurel Crişan.

Discuţia despre plicul din spitale o puteţi urmări pe larg în „Testul de sinceritate” la minutul 77 al emisiunii:

 

Cea mai recentă ediţie a emisiunii „Testul de sinceritate”, care a încercat să pună „sub microscop” sistemul de sănătate din Alba, a creat numeroase controverse, iar una dintre acestea a fost generată chiar de subiectul delicat privind plicul.

Jurnalistul Dan Lungu povesteşte că în ultimele zile, după difuzarea emisiunii, a primit numeroase mesaje de susţinere dar şi unele critici sau chiar ameninţări voalate pentru iniţiativa pe care a avut-o Alba24 de a vorbi despre problemele din sistemul de sănătate

„Am încercat să abordez cu responsabilitate problema plicurilor care circulă în spitalele din România din respect pentru pacienţii care nu îşi permit să plătească de două ori un serviciu medical dar şi din respect pentru medicii care nu acceptă plicul şi îşi fac meseria cu profesionalism, corectitudine şi dedicare. Am stârnit multe reacţii, de la medici care au spus că e jignitor subiectul şi care m-au certat pentru „tupeul” de a vorbi deschis despre acest plic şi până la oameni, pacienţi dar şi multe cadre medicale, care mi-au spus că e timpul să vorbim corect şi „pe bune” despre „bolile” sistemului de sănătate pentru ca acesta să poată fi însănătoşit. Plicul rămâne însă o „cangrenă” acceptată de întreaga societate. Plicul este şi o pată pe imaginea sănătăţii româneşti, iar extirparea acestei „tumori” nu poate fi făcută decât de pacient care trebuie să înceteze să mai alerge cu plicul după medic pe holurile spitalului, de medic, care ar trebui să refuze plicul, şi de statul român care ar trebui să aducă salariile la un nivel decent în sănătate” a explicat jurnalistul Dan Lungu de ce a ales să dezbată subiectul plicului din spitale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bază sportivă cu teren de fotbal, teren multifuncțional și clădire de vestiare la Pătrângeni, lângă Zlatna. Valoarea investiției

Publicat

O bază sportivă cu teren de fotbal, teren multifuncțional și clădire de vestiare urmează să fie construită de Compania Națională de Investiții în satul Pătrângeni, orașul Zlatna. 

Compania Națională de Investiții a lansat vineri, 22 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții „Construire bază sportivă TIP 1 , sat Pătrângeni, oraș Zlatna”.

Valoarea totală este estimată la 7.037.987,88 de lei, fără TVA.

Potrivit proiectului, baza sportivă va cuprinde un teren pentru fotbal, un teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, o clădire pentru vestiare, cabina de poartă, parcare, alei pietonale și spații verzi.

Teren pentru fotbal

Terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 75,50 x 117,00 m și cele ale suprafeței utile de joc 68,00 x 105,00 m. Zona de protecție perimetrala are lățimea de 3,00 m pe laturile lungi și 6,00 m pe laturile scurte.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentului de organizare activităţii fotbalistice din 2018 al Federației Române de Fotbal. Terenul poate fi marcat și pentru 2 terenuri de mini-fotbal, suprafețele vor fi 40,00 x 60,00 m.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.

Suprafața de joc va avea pante de 0,5% către laturile lungi; drenarea apelor pluviale va fi asigurată prin stratul suport.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 14 scaune pentru rezerve și antrenori. Pe latura lungă opusă se vor amplasa gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii.

Tabela de marcaj și cel putin 5 catarge pentru drapele se vor amplasa pe latura scurtă opusă clădirii pentru vestiare.

Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafața de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înalțimea de 6,00 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poarta metalică dinspre clădirea pentru vestiare; accesul spectatorilor se va face printr-o poarta metalică dinspre parcare.

Dotări și echipamente exterioare

 • Gradene tribune pentru 500 de spectatori
 • Porți de fotbal
 • Tabela de marcaj
 • Catarge pentru drapele
 • Bănci pentru rezerve
 • Protecție căptușeala de burete la stâlpii nocturnei
 • Plasă de compartimentare a terenului cu gazon în două terenuri mici de antrenament de fotbal.
 • Targă medicală

Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis

Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 25,00 x 44,00 m și cele ale suprafeței utile de joc 40,00 x 20,00 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2,00 m.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Române de handbal, baschet, volei și tenis.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 10 scaune pentru rezerve și antrenori.

Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafața de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înălțimea de 6,00 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poarta metalică dinspre clădirea pentru vestiare.

Dotări și echipamente exterioare

 • Bănci pentru rezerve
 • Fileu de tenis cu stâlpi mobili
 • Fileu de volei cu stâlpi mobili
 • Panouri de baschet mobile complet echipate
 • Porți de handbal
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei

Clădire pentru vestiare

Clădirea pentru vestiare va fi parter + 1 etaj partial și va avea dimensiunile 10,80 x 36,30 m, cu înălțimea la atic de 7,05 m. Suprafața construită a clădirii va fi de 395,88 mp, cea desfășurată va fi de 520,96 mp.

Dotări și echipamente interioare

 • Modul vestiar sportivi
 • Banca sportivi
 • Banca îngustă arbitri
 • Modul vestiar arbitri
 • Banca arbitri
 • Raft metalic
 • Dulap metalic
 • Birou cu scaun rotativ
 • Pat examinare medicală
 • Mobilier pentru Sala de protocol/Părinți/VIP
Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LISTA: Portofoliu de 10 medicamente potențial eficace împotriva COVID, stabilit de Comisia Europeană

Publicat

Comisia Europeană stabileşte luni un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente.

Acesta cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19 care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei.

Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

„Întrucât continuăm să ne confruntăm cu provocarea reprezentată de COVID-19, este important să ne protejăm în plus faţă de vaccinare. Stabilirea celor 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19 va asigura faptul că cetăţenii primesc cele mai promiţătoare tratamente împotriva virusului”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european.

„Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19 şi, ca atare, este singura modalitate de a învinge această pandemie.

Cu toate acestea, între timp, pacienţii care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure şi eficace pentru a combate infecţia, pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările şi, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti.

Am semnat deja patru contracte de achiziţii publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 şi suntem pregătiţi să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puţin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare şi, eventual, încă două până la sfârşitul anului, precum şi de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil”, a declarat şi Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Un grup de experţi ştiinţifici independenţi a examinat 82 de mijloace terapeutice potenţial eficace aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică şi a identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promiţătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva COVID-19, ţinând seama de faptul că pentru populaţii diferite de pacienţi, aflaţi în diferite stadii ale bolii, care are severităţi diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.

Lista celor zece este împărţită în trei categorii de mijloace terapeutice şi va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi ştiinţifice:

Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei – Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline şi respectiv Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare – Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD; PF-07321332, de la Pfizer şi respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.

Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi – Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly şi respectiv Lenzilumab, de la Humanigen.

Şase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe măsură ce sunt disponibile date relevante sau producătorii lor au solicitat Agenţiei Europene pentru Medicamente autorizarea introducerii pe piaţă. Ele ar putea primi autorizaţia în curând, cu condiţia ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor, conform comunicatului CE.

Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potenţial eficace este independentă de, şi nu înlocuieşte, evaluarea ştiinţifică efectuată de Agenţia Europeană pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de către Comisia Europeană. Este posibil ca un produs selectat să nu fie autorizat în cazul în care dovezile ştiinţifice disponibile nu îndeplinesc cerinţele relevante în materie de reglementare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia: Doi tineri au nevoie urgentă de grupa A pozitiv

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un nou apel către persoanele sănătoase, care pot dona sânge.

Este nevoie urgentă de sânge pentru doi tineri din judetul Alba, internați în clinici din Cluj Napoca:

 • Raul, 16 ani, bolnav de septicemie
 • Valentina, 22 de ani, internată cu COVID -19.

Ambii au nevoie de sânge și trombocite – grupa A pozitiv.

Pentru a putea expedia întreaga cantitate de componente sanguine solicitată, este necesar un număr mare de donatori.

Este nevoie continuă de donatori

Reprezentantii centrului transmit că este nevoie continuă de donatori, cu toate grupele de sânge, deoarece situațiile din spitale se schimbă de la un moment la altul, sunt mulți bolnavi internați care necesită transfuzie de sânge, dar și urgențe care nu pot suporta amânare.

Din cauza pandemiei, numărul celor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba a scăzut.

Condiții pentru donarea de sânge

Poate dona sânge orice persoană care are între 18 si 60 de ani, minim 50 de kg și o stare de sănătate bună.

Donatorul va beneficia și de un set de analize gratuite, o zi liberă de la serviciu și tichete de masă.

O singură donare de sânge poate salva 3 vieți. Totodată, donarea de sânge este benefică și pentru sănătatea donatorului.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba are program de luni până vineri, intre orele 7:30 si 12:00 și se afla in curtea Spitalului județean de Urgență Alba, în clădirea DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificări în programul de transport public, în municipiul Alba Iulia. Proiect în Consiliul Local

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de miercuri, 27 octombrie, modificări în programul de transport public în zona tarifară nr. 1 – municipiul Alba Iulia.

Sunt propuse schimbări pe liniile 105, 106 (zona Bărăbanț), 110 (zona Micești / Orizont) și 115 (zona industrială aflată pe Calea Ciugudului). 

Potrivit raportului de specialitate, actualizarea programului de transport vine pentru satisfacerea cerințelor de transport formulate de către locuitorii cartierului Orizont – Micești, ai cartierului Bărăbanț, precum și solicitarea venită din partea societății Solina, odată cu reînceperea activității la punctul de lucru situat pe Calea Ciugudului, nr. 7.

Modificările propuse programului de transport sunt următoarele:

Linia 105 – în zilele de sâmbătă și duminică cursa cu plecare din stația Gemina de la ora 14:10 va pleca de la ora 14:00, iar traseul va include și stațiile din cartierul Bărăbanț

Linia 106 – de luni până vineri cursele cu plecare din stația Gemina de la orele 09:30 și 11:30 vor pleca de la orele 09:25 respectiv 11:25, iar traseul va cuprinde și stațiile din cartierul Bărăbanț

Linia 110 – se introduc trei curse noi cu plecare din stația Gară la orele 08:10, 13:10 și 19:30 care vor circula pe traseul Gară – Moților – Horea – Cloșca – Mercur – strada Albac – Orizont – Dealului – Zăvoi și retur

Linia 115 – se introduc curse noi cu plecare din stația Gară de la ora 05:35 și retur, ora 13:50 și retur și respectiv cu plecare din stația VCTS/Solina de la ora 15:15, ora 16:45  și ora 23:15.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate