Abrud
VIDEO: Precizările autorităților despre situația barajului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului
Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de urgență duminică dimineața la Abrud, unde a discutat cu autoritățile din Alba despre avaria semnalată sâmbătă la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare din Roșia Montană. Potrivit autorităților, până în prezent au fost evacuate 84 de persoane, iar alte 184 au refuzat evacuarea.
La fața locului a fost chemat un expert. Autoritățile ar putea lua în calcul două posibile soluții. Prima dintre acestea vizează golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe. O altă posibilă soluție ar putea viza efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.
Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ
Barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană are o vechime de peste 100 de ani, iar în ultimii circa 30-40 de ani nu au fost efectuate lucrări de întreținere.
Reamintim faptul că sâmbătă seara, primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, a semnalat prin apel la numărul de urgență 112 o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.
Autoritățile din județ s-au mobilizat de urgență. Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.
Ce spune șeful DSU, Raed Arafat
„După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe.
Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineințeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.
Am intrat în legătură cu ei și în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, a declarat Raed Arafat.
Ce spune directorul SGA Alba, Vlad Sorin
„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură.
Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm.
Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică.
Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului.
Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.
La stația meteo, în ultimele 21 de ore a ploua circa 15,2 litri/mp, precipitațiile fiind în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului”, a declarat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.
Ce spune inspectorul șef al ISU Alba, Ovidiu Costea
„Au fost transmise 4 mesaje prin sistemul RO-Alert. 15 echipe mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai autorităților publice locale au discutat cu fiecare cetățean în parte pentru a se evacua din zona respectivă.
În momentul de față discutăm de un număr de 268 de persoane, din care:
- 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în altă localitate
- 14 persoane solicită evacuarea prin mijloace puse la dispoziție de autoritățile locale
- 184 de persoane au semnat că refuză evacuarea
În momentul de față avem în teren forțe și mijloace care să intervină dacă este nevoie. Împreună cu expertul care va sosi în zonă în cel mai scurt timp vom evalua situația, având în vedere că suntem pregătiți pentru mai multe scenarii: fie pentru evacuarea apei din baraj cu ajutorul unor pompe de mare capacitate, fie pentru evacuarea apei din baraj iar ulterior specialiștii din SGA să efectueze anumite reparații dacă se impune”, a transmis inspectorul șef al ISU Alba, Ovidiu Costea.
Ce spune prefectul județului Alba, Nicolae Albu
„Împreună cu primarii din Abrud și din Câmpeni am pus la dispoziție mijloace de transport pentru cei care doresc să se evacueze, spații de cazare, iar în dinamică suntem pregătiți să oferim tot sprijinul pentru cei care se vor evacua.
Avem alături de noi colegii de la rezervele de stat și de la Crucea Roșie, ca de fiecare dată când am avut evenimente, sunt pregătiți să intervină”, a spus prefectul Nicolae Albu.
Material în curs de actualizare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 02.10.2022 at 12:14
Cine-i de vină ? Politicul, care aluat toţi banii de peste tot, lasând mentenanţa de izbelişte, pentru ai pompa in salarii la bugetari, fonduri pentru partide şi alegeri, pomeni electorale. Acum pot să tot vină specialiştii, dacă nu au fost chemaţi până acum. Ţară condusă de cei mai habarnişti şi necalificaţi oameni cu doctorate luate la copy paste.