Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO REPORTAJ: ”Raiul pe pământ” pentru câinii vagabonzi din Alba. Arca lui Bettina și Fili, unde maidanezii primesc o nouă viață

Publicat

Când intri într-un ecarisaj de stat de cele mai multe ori zici ca ai ajuns la porțile iadului: câini care latra, gratii care se zguduie și un miros puternic care te lovește de la depărtare.

O imagine dezolantă în care sute de suflete își petrec zilnic viața în câțiva metri pătrați, în condiții greu de descris și care așteaptă să fie salvate. Însă când intri în adăpostul făcut de Bettina și Fili la Vințu de Jos, parcă ai intrat într-un ”Rai al câinilor maidanezi”.

Țarcuri încălzite, țarcuri de zi, mâncare bună, tratamente medicale, o curte mare unde să alerge și chiar un teren în care sunt dresați: cu mult mai mult decât poate să ofere un adăpost public. 

Este vorba despre adăpostul celor de la Arche Noah Transilvania, un ONG care se ocupă de câinii maidanezi, în special de câinii prinși și duși în ecarisajul de la Alba Iulia.

Bettina, Fili și voluntarii

În jur de 60 de suflete pot fi cazați în adăpost până își găsesc o familie. În timp ONG-ul a salvat sute de câini de la eutanasiere, i-a îngrjit, i-a ținut în condiții optime și chiar le-a găsit o casă în Germania.

Am mers să îi cunoaștem și să aflam povestea din spatele asociației.

La ieșirea din Vințu de Jos, un semn te anunță ești aproape de clădirea asociației. De fapt, clădirea este un vechi grajd pentru vaci, cumpărat în urmă cu mulți ani de către cei doi cu aproape 25.000 de euro.


După ce am intrat în curte ne-a întâmpinat Bettina Hüttemann. O femeie cu ochi albaștri care privesc prin tine, îmbrăcată în haine de lucru, deoarece treaba la adăpost nu se termina niciodată.

La scurt timp a coborât și Fili, tot în haine de lucru și cu o șapca cu AC/DC pe cap, care pare a fi obligatorie în ținuta sa. Ne așteptam ca la adăpost să fie ei doi și câțiva muncitori, dar am avut parte de o surpriză.

În timp ce Bettina se ocupă de partea administrativă, Fili spune că el este omul bun la toate. A construit, aranjat și modificat mare parte din adăpost. De la spațiile în care stau câinii și până la adăposturi de vară.

Cum funcționează ONG-ul cu rădăcini puternice în Germania

În linii mari Arche Noah Transilvania funcționează datorită faptului că este finanțat din Germania. Asociația există și acolo, iar Bettina este președinte. În Germania sunt mare parte dintre voluntarii asociației care contribuie cu bani pentru ca centrul din România să poată funcționa.

A fost formată în 2013, iar în 2014 a fot cumpărat fostul grajd de vaci care s-a transformat în casa maidanezilor din Alba. Dintre câinii prezenți acum în adăpost peste 90% sunt luați din ecarisajul din Alba Iulia.

De asemenea ONG-ul primește finanțare de la VETO.

VETO este un fel de UNICEF european pentru câini și pisici. Mai exact sute de oameni donează bani, mâncare de câini și alte produse destinate animalelor, iar organizația împarte mai departe către asociațiile mai mici.

Arche Noah este una dintre asociațiile care primește finanțare de la organizație, printr-un proiect. Spre exemplu au primit 25 de tone de mâncare pentru câini.

O parte din mâncare primită este dată mai departe pentru ecarisajul din Alba Iulia.

Sistem de adopție cu verificare

Câinii are ajung la adăpostul din Vințu de Jos sunt pregătiți pentru a fi adoptați. Mai exact voluntarii din Germania promovează câinii din Alba prin diferite metode: postări pe social media, anunțuri în ziare, la televizor etc. Apoi dacă cineva se arată interesat de a adopta un câine este verificat.

Este o verificare destul de aspră: cel care vrea să adopte trebuie să îndeplinească anumite condiții, atât financiare cât și sociale. Au fost cazuri în care după ce au primit o solicitare de adopție, voluntarii au refuzat-o din cauză că cei interesați nu îndeplineau o serie de criterii.

Mai mult de atât, cei care adoptă pot fi verificați după ce au adus câinele acasă pentru a vedea dacă stă în condiții bune sau nu. Dacă se dovește că animalul nu este întreținut cum trebuie, acesta poate fi luat înapoi de asociație.

Voluntari din Germania care locuiesc deasupra adăpostului

Când am ajuns la adăpost am aflat că activează câțiva voluntari din Germania.

Deasupra adăpostului sunt construite camere, locuințe unde trăiesc voluntari veniți din Germania care se ocupă zilnic de câini. Vin și stau chiar și câteva luni, timp în care lucrează, dresează și au grijă de maidanezii aduși la Vințu de Jos.

Se auto gospodăresc: gătesc zilnic, iar vara au chiar și o grădină de legume. Sunt o mică comunitate, o familie după cum își spun ei. Chiar Fili gâtea meniul pentru ziua de marți, un gyros cu salata.

O voluntară a adăpostului își ia la revedere de la Fili.

Chiar când am ajuns una dintre voluntare pleca, după ce a stat o perioadă la adăpost. A fost un moment emoționant în care toți s-au îmbrățișat, iar apoi treaba a continuat

Printre voluntarii prezenți am întâlnit-o pe Amrita, una dintre cele mai vechi voluntare ale adăpostului.

Amrita și primul câine cu care a lucrat, Samy

Acesta a venit prima dată din Germania în 2016, când avea în jur de 16 ani. Vine regulat în Alba și lucrează pentru câteva luni cu maidanezii.

Prima dată a a auzit de adăpostul din Alba de la o femeie care avea în ”foster” (un sistem în care cineva ține pentru o perioadă un cățel, până ajunge la cei care îl adoptă), și s-a hotărât să vină și să facă voluntariat.

Amrita a vorbit despre diferențele enorne dintre Germania și România în ceea ce înseamnă atenția pe care au pentru animalele de companie, dar și sancțiunile pe care le pot primi cetățenii germani dacă își abandonează câinele sau îl ține în condiții improprii.

Voluntara din Germania lucrează să își obțină acreditare în domeniul dresajului de câini.

Samy a fost primul câine cu care Amrita a lucrat și care a fost adus la Arche Noah de la adăpostul din Alba Iulia. Era speriat, panicat și fricos. Dar după o perioadă starea acestuia s-a ameliorat și mai mult de atât și-a găsit un cămin, la o familie care locuiește lângă Amrita în Germania.

Munca nu se termină niciodată la adăpostul din Vințu de Jos care oferă o a doua șansă la viață câinilor care ajung în adăpostul din Alba Iulia. Zilnic apar noi cazuri de câini abandonați pe care Bettina și Fili încearcă să îi salveze și să le găsească o casă, o familie, în Germania.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement