Connect with us

Economie

VIDEO: România ar putea depăși țări europene precum Croația sau Cehia la kilometri de autostradă. Cât s-a construit în ultimii ani

Publicat

România ar putea ajunge, până la finalul anului 2025, peste 1500 de kilometri de autostradă și drum expres. Estimările sunt date de oficialii de la Transporturi.

Construcția de șosele de mare viteză a evoluat în ultimii ani, în țară. Dacă se va atinge acest nivel, România ar putea depăși țări europene ca Croația sau Cehia, la numărul de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. Iar dacă ritmul alert de construire se menține și în 2026, țara noastră ar depăși la acest capitol și Danemarca sau Elveția.

Un clasament realizat de pasionații de lucrări de infrastructură, citat de economica.net, arată evoluția țărilor din Europa, la numărul de kilometri de autostradă.

YouTube video

Scenariul optimist ar fi posibil dacă se păstrează datele estimate, iar țările respective rămân la nivelul de infrastructură din prezent.

Câți kilometri de autostradă și drum expres sunt în România

În prezent, în România, sunt dați în circulație 1280 de kilometri de șosele de mare viteză, potrivit situației prezentate de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

”În ultimii trei ani, au fost dați în trafic ⁠390 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres), din cei 1.280 km aflați acum în circulație.⁠ ⁠Estimez că anul viitor se va deschide circulația pe încă minimum 250 km de drum de mare viteză, iar rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din România va ajunge la cel puțin 1500 de km”, anunța ministrul, la finalul anului trecut.

O cincime din numărul total de kilometri de autostradă din România s-au dat în circulaţie în ultimii doi ani, mai spunea ministrul.

„Niciodată, dar absolut niciodată în istoria României, nu s-a investit mai mult decât s-a investit în ultimii trei ani în autostrăzi şi drumuri expres. S-au deschis zeci de şantiere de infrastructură, în care se construieşte mai mult decât tot ce s-a făcut în acest sector în ultimii 35 de ani. Se lucrează intens pe autostrada Moldovei, pe autostrada Unirii, pe autostrada Transilvaniei, pe drumul expres Craiova-Piteşti şi la prima autostradă care va traversa Carpaţii pe segmentul Piteşti-Sibiu, legând astfel, într-un final, portul Constanţa şi capitala Bucureşti de restul Europei. O cincime din autostrăzile României s-au dat în circulaţie în ultimii doi ani, iar ele generează dezvoltare cu fiecare kilometru aşternut de asfalt, pentru toate regiunile României, pentru comunităţile mai mici sau cele mai mari”, declara Grindeanu.

Estimările pentru 2025

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunța recent că în 2025, vor fi mai multe premiere pentru infrastructura rutieră a României, printre care:

  • cel puțin 4 tuneluri în execuție: tunelul Poiana pe Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), două tuneluri pe lotul Margina – Holdea (lotul urșilor/ A1) și Tunelul Curtea de Argeș, cu cele 2 fire, aferent Secțiunii 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1
  • se va atinge pragul de 1000 km de autostradă și drum expres cu contract de execuție lucrări
  • se vor finaliza și da în trafic in jur de 250 km autostradă și drum expres
  • după ce în 2023 am depășit borna de 1000 km în trafic, anul acesta vom depăși borna de 1500 km dați în trafic
  • contract de execuția lucrări pe toată Autostrada Unirii (A8), de la un capăt la celalalt
  • construirea primului pod rutier peste Prut din ultimii peste 50 ani, la nivel de autostradă (Ungheni Ro-Ungheni Md)
  • lucrări la cel mai lung tuner rutier, de pe Autostrada Sibiu-Pitești (A1), respectiv Tunelul Poiana în lungime de 1,8 km aflat pe Secțiunea 3
  • prima străpungere a Carpaților, prin Tunelul Curtea de Argeș, pe ambele sensuri de circulație, respectiv Sibiu – Pitești și invers (Daniela și Alina)

2024 a fost un an record, reușind să atingem 200 km de autostradă și drum expres dați în trafic, dar și pentru 2025 avem perspective istorice prin darea în trafic a mai multor secțiuni de autostradă, din mai multe zone din țară (Autostrada Transilvania A3, Autostrada Sibiu-Pitești A1, Autostrada Moldovei A7, Autostrada Bucureștiului A0 ş.a.), însumând 250 km.

Contracte în derulare și licitații

Avem contracte de execuție lucrări pentru încă peste 600 km de autostradă şi drum expres, licitații în curs pentru încă cca 700 km de drumuri de mare viteză și vizăm lansarea licitațiilor pentru execuție lucrări a peste 750 km de drumuri de mare viteză”, mai preciza Scioșteanu.

  • A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni
  • Suceava – Siret
  • Suceava – Botoșani
  • Baia Mare – Satu Mare
  • București – Alexandria
  • Brăila – Tulcea
  • Făgăraș – Brașov
  • legătură A1 – Mioveni
  • legătură A0 – Aeroport Otopeni
  • drumuri radiale în regiunea metropolitană București – Ilfov

sursă imagini: Youtube/ Boleacu – BMD, CNAIR/Facebook, 130km.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eu

    joi, 20.02.2025 at 08:50

    abureala,drumul expres nu e la fel cu o autostrada, deci nu amestecati, lipsa benzii de urgenta este foarte importanta, efectiv ramai cu jumatate de masina pe banda1 daca ai o defectiune ceva…pt cativa euro economie au aparut expresurile astea,periculoase ca si dn ul din moldova,cu acostament..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement