Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Royal Crown Trophy 2019, la Alba Iulia. Saluki, ogarul persan, desemnat Supreme Best In Show, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Competiția internațională Royal Crown Trophy 2019 s-a încheiat duminică, 11 august, la Alba Iulia. Peste 700 de câini cu certă valoare chinologică, din mai multe țări, au participat în acest weekend la concursurile desfășurate pe Latura de Vest din Cetatea Alba Carolina.

Marele câștigător al competiției – Supreme Best In Show – a fost desemnat un exemplar de Saluki, ogarul persan.

Istoria saluki-ului se îngemănează cu cea a omului primar. În timpurile străvechi omul era răspândit de-a lungul pământurilor fertile cunoscute mai apoi ca Mesopotamia. Când omul primar a trecut de la stadiul de simplu vânător şi culegător, la cel în care şi-a întemeiat primele aşezări şi a început agricultura, acesta şi-a adăugat şi carnea ca aliment. Câţiva vânători pedeştri nu puteau spera în prăzi prea bogate de-a lungul câmpiilor fertile ale Mesopotamiei. Omul primar a început domesticirea lupului acelor regiuni, o varietate mai mică, mai rapidă a lupului, decât cele nordice. Prin înmulţire selectivă ei au produs primul câine domesticit: saluki. Doreau un câine care să fie capabil să urmărească prada şi să o prindă, într-o regiune cu o climă aspră, ca cea a deşertului.

Cea mai veche dovadă a existenţei saluki-ului, cunoscut şi ca ogarul persan, sau câinele gazelă, sunt picturi rupestre ce datează din anul 14.000 î. d. Hr. Când civilizaţia a început să se răspândească în Mesopotamia, una dintre primele civilizaţii cunoscute este cea sumeriană (7.000 – 6.000 î. d. Hr.). Ei foloseau saluki pentru vânătoare şi au lăsat multe desene cu aceştia. Chiar dacă unei civilizaţii dispărute îi urma o alta, saluki-ul şi-a menţinut locul său de câine ce urmărea prada. Erau câinii favoriţi ai egiptenilor şi erau cunoscuţi ca fiind câinii princiari ai Egiptului.

În urma competițiilor de la Alba Iulia, exemplarele canine au putut obține Certificatul de Aptitudini pentru Campionat (C.A.C.) acordat de Asociația Chinologică Română și Certificatul de Aptitudini pentru Campionat Internațional de Frumusețe (C.A.C.I.B.) oferit de Federația Chinologică Internațională.

Evenimentul a oferit șansa proprietarilor de câini de rasă, de orice dimensiune și de orice vârstă, să-și evalueze cei mai buni prieteni și să se distreze într-o atmosferă inedită, în Cealaltă Capitală. În afara handler-ilor, la Alba Iulia au fost prezenți retaileri importanți din industria animalelor de companie, arbitri internaționali și reprezentanți ai asociațiilor chinologice din România și ai Federației Chinologice Internaționale.

Expoziţiile s-au desfăşurat cu respectarea regulamentelor F.C.I. şi A.Ch.R. CACIB sunt admişi doar câinii ce posedă certificat de origine (pedigree) recunoscut de către F.C.I..

Vezi și premierea de sâmbătă, 10 august:


 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax