Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: SCANDAL la un curs de „manager de proiect” de la Alba Iulia. Oamenii, păcăliți că vor primi subvenție


Publicat

cursanti (1)Un curs de specializare pentru manager de proiect, organizat la Alba Iulia, s-a transformat într-o adevărată gâlceavă între cursanți și lectori. Cele 12 persoane înscrise la curs au fost înștiințate că vor primi suma de 1.200 de lei dacă vor lua parte la ore, iar, în momentul în care a început cursul, au fost anunțate că nu se află pe listele celor care primesc subvenție. Revoltați de situație, oamenii au început să ceară explicații. Din câte spun ei, nu au primit niciun răspuns concret la întrebările lor, ba chiar au fost anunțați că, din cauza scandalului iscat, cursul a fost suspendat.

Cursul pentru „,manager de proiect” are ca grup țintă de persoane aflate în șomaj sau care nu mai beneficiază de această indemnizație. Așa au și aflat de el mai mulți șomeri din Alba, care mergeau periodic la AJOFM. O parte din ei și-au dorit să urmeze acest curs, iar alţii ar fi fost obligați de AJOFM, după cum au mărturisit oamenii.

La întrebarea „trebuie să plătim ceva” au primit un răspuns mai mult decât mulțumitor. Aceștia au fost informați că, pe lângă faptul că nu au de plătit, vor primi în schimb o subvenție de 1.200 de lei, tot potrivit unor beneficiari ai cursului.

Lucrurile nu au stat chiar așa. Primul semnal că nu era ceva în regulă l-au avut în momentul în care, la deschiderea „festivă” a proiectului care vizează mai multe cursuri, în momentul în care s-a strigat lista celor care vor participa la cursul pentru manager de proiect, 12 persoane nu și-au auzit numele. După ce au întrebat ce se întâmplă, au fost înștiințați că ei fac parte din grupa a doua, însă nimeni nu le-a spus că subvenția de 1.200 de lei se aplică doar celor 18 persoane din prima grupă, lucru pe care l-au aflat abia la prima oră de curs.

Nemulțumiți de acest aspect, oamenii au început să pună întrebări. Au început cu cei prezenți în sală, cei care urmau să le predea, Iulian Bunea și managerul de proiect, Dragoș Medrea. Cei doi nu au reușit să ofere un răspuns pertinent, fiind chiar surprinși de faptul că oamenii nu știau de acest lucru.

Aceleași întrebări au fost adresate și la AJOFM: „De ce nu am fost informați” și „Care au fost criteriile de departajare”, întrebări la care singurul răspuns pe care îl primeau era „nu noi suntem finanțatorii”.

Văzând că nu primesc nicio lămurire, oamenii au înaintat o cerere către O.I.R. POSDRU, prin care își spun nemulțumirile.

„Subsemnații (…), participanți la cursul de „Management Proiect” organizat de SC. Vimed COM, în cadrul proiectului P.O.S.D.R.U 133/5.1/GRANT/ 13481, va aducem la cunoștință următoarele:

În cadrul proiectului am fost înscriși prin AJOFM Alba la cursul mai sus menționat, cu precizarea că la finalul cursului vom primi diplomă de absolvire și o subvenție de 1.200 RON. Înscrierea la curs s-a făcut în perioada 1-17 iulie 2015.
La începerea cursului, în data de 04.08.2015, am fost informați că s-au format 2 grupe, una de 18 persoane care urmau să primească subvenția de 1.200 de lei, și o altă grupă de 12 persoane fără subvenție. Menționăm faptul că organizatorul cursului nu ne-a informat asupra criteriilor de selecție a celor 2 grupe (cu subvenție sau fără subvenție)
Am cerut informații atât la AJOFM, cât și la SC.VIMED. COM prin reprezentanții, respectiv lector și asistent manager de proiect d-nul Dragoș Medrea, la care nu am primit niciun răspuns concret, la niciuna din întrebările noastre, cum ar fi:

– Câte persoane beneficiază în cadrul proiectului de subvenția de 1.200 de RON?

– De ce nu am fost informați înainte de începerea cursului că nu vom primi subvenție?

– Pe ce criterii au fost selectate grupele (cu subvenție și fără)?

Specificăm faptul că, la înscrierea la curs, la sediul AJOFM, nu am fost lăsați să datăm cererea de înscriere și nu avem un contract între noi și organizatorul cursului (VIMED.COM)

Prin prezenta, cerem ca organizatorului cursului mai sus-menționat să i se verifice modalitatea de întocmire a proiectului, criteriile de selecție și de acordate a subvențiilor de 1.200 de lei celor 18 persoane”, scrie în cerere.

Contactați telefonic de Alba24, cei de la O.I.R POSDRU au spus că se interesează și să revenim în 10 minute, lucru pe care l-am și făcut, doar că, după mai bine de 15 minute, nu răspundea nimeni la telefon. Doar în momentul în care am sunat de pe un alt număr, a răspuns la telefon o doamnă, aparent deranjată de apelul nostru şi a precizat că solicitarea este „în lucru”.

Managerul proiectului, Dragoș Medrea, fratele consilierului local PSD și director la VIMED, Bogdan Medrea, a explicat cum și de ce a fost organizat cursul.

Acesta spune că inițial cursul nu era prevăzut în proiect, dar, datorită cerinței oamenilor, s-a făcut un act adițional pentru „Manager Proiect” care a fost aprobat.

„Am găsit bani pentru buget și am depus la București cerera. Aceasta a fost aprobată și am început cursul. În momentul în care s-a început, am fost surprinși că avem o cere mai mare decât am estimat. Am zis să continuăm și să facem o grupă fără subvenție. Eu știam că și oamenii voiau să facă acest curs, cu sau fără subvenție. Când am ajuns la curs, am aflat că vor subvenție. Am rămas șocat că nu vor diploma, ci doar subvenție. Înscrierile pentru prima grupă au început în iunie, imediat după aprobarea cursului”, spune Dragoș Medrea.

Acesta spune că nu știe de unde s-au creat aceste neînțelegeri și că din cauza faptului că nemulțumirile erau prea mari au decis ca acesta să se suspende pentru grupa care nu avea beneficii în bani. Ceilalți 18 cursanți vor continua formarea.

Potrivit unui comunicat existent pe site-ul companiei, „Proiectul a fost demarat în data de 4.04.2014, cu o perioada de implementare de 18 luni şi bugetul de 2.145.509 lei. Beneficiarul Sc Vimed Com Srl are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman, creşterea competitivităţii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă pentru 270 de persoane din Regiunea Centru. Acesta contribuie direct la atingerea obiectivului general al POSDRU şi la realizarea indicatorului de program privind dezvoltarea capitalului uman cu privire la 1.650.000 de persoane. Efectul pozitiv pe termen lung al proiectului va fi generat de creşterea gradului de cunoaştere, instruire şi calificare a celor 270 de persoane înscrise în grupul ţintă din care 140 de şomeri de lungă durată participanţi la programe integrate, 84 de şomeri de lungă durată certificaţi in cadrul programelor de instruire la care au participat, iar la finalul proiectului 31 de persoane işi găsesc un loc de muncă ca urmare a participării la activităţile proiectului prin angajare sau auto-angajare. Cursurile de formare sunt gratuite şi au următoarele domenii : competenţe TIC, competenţe antreprenoriale, competenţe lingvistice, îngrijire bătrâni la domiciliu, baby sitter, lucrător în pensiune turistică.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. geo

  joi, 06.08.2015 at 20:37

  ce fraieri faceau un curs gratis care nu le folosea la nimic

 2. geo

  joi, 06.08.2015 at 20:40

  apropo bani ii gasesc la PSD, caci aia au sugativat banii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidența COVID în fiecare localitate din județul Alba și situația internărilor. Ministerul Sănătății publică datele în premieră

Publicat

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.

Datele au fost publicate pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice și pot fi consultate și descărcate de orice persoană.

Documentul poate fi descărcat de AICI: transparenta COVID_martie_2021

„Datele actualizate zilnic în acest format sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Din acest motiv ele pot conține inadvertențe”, se precizează pe portalul guvernului.

Informațiile sunt actualizate zilnic, începând cu 1 martie.

Incidenta la 14 zile la nivel de UAT
UAT01-03-202102-03-202103-03-2021
ALBAC0,500,500,50
ALMAŞU MARE000
ARIEŞENI000
AVRAM IANCU000
BERGHIN3,642,603,12
BISTRA0,870,870,87
BLANDIANA1,081,091,09
BUCERDEA GRÂNOASĂ0,870,430,43
BUCIUM000
CÂLNIC0,490,490,49
CENADE000
CERGĂU1,221,221,22
CERU-BĂCĂINŢI7,097,270
CETATEA DE BALTĂ000
CIUGUD3,062,752,44
CIURULEASA000
CRĂCIUNELU DE JOS2,792,802,80
CRICĂU3,492,992,49
CUT1,561,561,56
DAIA ROMÂNĂ1,591,591,27
DOŞTAT2,933,913,91
FĂRĂU000
GALDA DE JOS1,111,111,11
GÂRBOVA0,930,930,93
GÂRDA DE SUS1,301,301,30
HOPÂRTA000
HOREA000,51
IGHIU1,131,561,56
ÎNTREGALDE000
JIDVEI0,180,370,56
LIVEZILE2,462,462,46
LOPADEA NOUĂ2,292,301,92
LUNCA MUREŞULUI1,932,703,09
LUPŞA0,670,680,34
METEŞ1,051,071,07
MIHALŢ6,107,067,36
MIRĂSLĂU0,500,501,51
MOGOŞ000
MUNICIPIUL AIUD1,651,651,77
MUNICIPIUL ALBA IULIA5,925,835,86
MUNICIPIUL BLAJ1,391,491,25
MUNICIPIUL SEBEŞ3,463,223,12
NOŞLAC1,091,091,09
OCOLIŞ1,781,791,79
OHABA000
ORAŞ ABRUD0,940,950,95
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0,520,260,26
ORAŞ CÂMPENI0,670,670,67
ORAŞ CUGIR1,321,361,32
ORAŞ OCNA MUREŞ1,351,351,42
ORAŞ TEIUŞ3,573,162,47
ORAŞ ZLATNA0,370,370,50
PIANU2,502,232,50
POIANA VADULUI000
PONOR5,855,915,91
POŞAGA000
RĂDEŞTI2,302,312,31
RÂMEŢ000
RIMETEA0,990,991,99
ROŞIA DE SECAŞ0,610,610,61
ROŞIA MONTANĂ000
SĂLCIUA0,690,690
SĂLIŞTEA0,830,840,84
SÂNCEL0,380,761,14
SÂNTIMBRU1,971,641,31
SĂSCIORI1,381,221,22
SCĂRIŞOARA000
ŞIBOT2,052,462,46
SOHODOL000,59
ŞONA1,832,283,43
ŞPRING11,3811,4411,44
STREMŢ0,810,810,81
ŞUGAG1,041,041,04
UNIREA2,222,833,43
VADU MOŢILOR0,740,740,74
VALEA LUNGĂ1,892,532,53
VIDRA0,640,640,64
VINŢU DE JOS0,720,900,54

Situația internărilor în spitale

Număr persoane spitalizate / spital / zi
Spital01-03-202102-03-202103-03-2021
Spital Orasenesc Cugir121415
Spitalul Municipal Sebeș141415
Spitalul Municipal Blaj192017
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia393639
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud272729

Pe 21 februarie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19, solicitată de mai multe organizaţii din societatea civilă potrivit libertatea.ro

Ce solicitau organizaţiile din societatea civilă:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secțiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi; Numărul de persoane aflate în carantină instituționalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporție din pacienții testați județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) – exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați, dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute;
 • Perioada între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) – exprimată ca mediană, dacă nu se poate mai detaliat; Numărul de persoane spitalizate/județ/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc.);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor – cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații) Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin; Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi; Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate