Actualitate
VIDEO: Soluțiile inteligente din cadrul proiectului Alba Iulia Smart City, prezentate prin intermediul unui website
Un site dedicat prezentării soluțiilor inteligente din cadrul proiectului Alba Iulia Smart City a fost lansat miercuri, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina. Potrivit reprezentanților Primăriei, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente. În prezent, pe site-ul www.albaiuliasmartcity.ro sunt descrise peste 60 de soluții, dintre care 27 sunt funcționale, 14 sunt în analiză și 12 în implementare.
La evenimentul de lansare au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, city managerul Nicolaie Moldovan, fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan și reprezentanți ai companiilor partenere.
Dacă până acum soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de Facebook Alba Iulia Smart City şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, miercuri a fost lansat, într-un eveniment la Muzeul Principia, site-ul www.albaiuliasmartcity.ro, prin care este posibilă o promovare mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii).
„Din datele pe care le avem, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente”, spun reprezentanţii Primăriei.
Conţinutul este distribuit în cinci secţiuni:
- Descrierea proiectului,
- Specificaţii tehnice,
- Beneficii,
- Rezultate,
- Media.
Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.
Proiectul Alba Iulia Smart City a reunit până acum peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. În total, parteneriatele încheiate asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare.
Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală. Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor, precizează reprezentanţii Primăriei.
“Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș. Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.
Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism”, precizează Primăria, într-un comunicat.
De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city, potrivit sursei citate.
„Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare. Credem că proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public. Credem că am pus bazele unei echipe capabile să extindă proiectele testate astăzi şi ale unui nou mod de lucru în implementarea soluțiilor inteligente şi de impact pentru oras”, se menţionează în comunicatul menţionat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News