Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Soluțiile inteligente din cadrul proiectului Alba Iulia Smart City, prezentate prin intermediul unui website


Publicat

Un site dedicat prezentării soluțiilor inteligente din cadrul proiectului Alba Iulia Smart City a fost lansat miercuri, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina. Potrivit reprezentanților Primăriei, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente. În prezent, pe site-ul www.albaiuliasmartcity.ro sunt descrise peste 60 de soluții, dintre care 27 sunt funcționale, 14 sunt în analiză și 12 în implementare.

La evenimentul de lansare au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, city managerul Nicolaie Moldovan, fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan și reprezentanți ai companiilor partenere.

Dacă până acum soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de Facebook Alba Iulia Smart City şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, miercuri a fost lansat, într-un eveniment la Muzeul Principia, site-ul www.albaiuliasmartcity.ro, prin care este posibilă o promovare mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii).

„Din datele pe care le avem, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente”, spun reprezentanţii Primăriei.

Conţinutul este distribuit în cinci secţiuni:

  • Descrierea proiectului,
  • Specificaţii tehnice,
  • Beneficii,
  • Rezultate,
  • Media.

Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.

Proiectul Alba Iulia Smart City a reunit până acum peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. În total, parteneriatele încheiate asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare.

Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală. Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor, precizează reprezentanţii Primăriei.

“Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș. Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.

Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism”, precizează Primăria, într-un comunicat.

De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Primăriei mai precizează că nicio soluţie nu se testează în cadrul proiectului pilot fără un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale. Practic, fiecare soluţie are un corespondent în realitatea de nevoi ale oraşului: o necesitate pe care o soluţie sau mai multe au rolul de a o acoperi. Dacă este destul de performantă şi o face, are şansa să fie aplicată pe scară largă şi de către alte municipalităţi. Dacă nu funcţionează în parametri agreaţi, orice proiect are şanse destul de scăzute să fie testat sau replicat şi în alt oraş.

„Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare. Credem că proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public. Credem că am pus bazele unei echipe capabile să extindă proiectele testate astăzi şi ale unui nou mod de lucru în implementarea soluțiilor inteligente şi de impact pentru oras”, se menţionează în comunicatul menţionat.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Baza de agrement – Bazinul Olimpic și centura de sud-vest Alba Iulia. Cât costă investițiile și când vor începe proiectele

Publicat

Primăria Alba Iulia semnează accord de parteneriat cu ADR Centru pentru pregătirea a două proiecte majore de investiții. Este vorba despre baza de agrement de lângă Bazinul Olimpic și șoseaua de centură de sud-vest.

Conform fișelor de proiect, bugetul eligibil estimat total al investiției pentru baza de agrement este de 6,85 milioane euro, iar cel pentru centură, de 25 milioane euro.

Vezi FOTO: TRASEUL centurii care va lega cartierul Cetate din Alba Iulia de A10. Patru benzi, trotuare și piste. Licitație pentru PUZ

Primul proiect este estimat să înceapă anul viitor, iar centura, în cel mult 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Nu este vorba despre începerea lucrărilor, doar de procedurile ce țin de documentații.

Acum se semnează acordul pentru elaborarea documentației tehnico – economice necesare celor două proiecte de investiții în domeniite mobilitate urbană și regenerare urbană, ce urmează a fi depuse la finanțare în perioada de programare 2021-2027.

Fișele de proiect pentru cele două obiective au fost selectate pentru a primi finanțare din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, Axa prioritară 1 – întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI din POAT, cu un punctaj de 4,25, respectiv 4,125 puncte.

Proiectul ”Regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic prin amenajarea de spații verzi și construirea unei baze sportive și de agrement”

Citește și Planurile ștrandului din zona Bazinului Olimpic. Costurile estimate în 2015, majorate

Buget eligibil estimat total al investiției: 6.855.676,76 euro (TVA inclus) / curs inforeuro august 2020

– obiectiv general: regenerarea urbană și valorificarea zonei aferente Bazinului Olimpic prin amenajarea unei baze sportive de agrement, inclusiv un ștrand public, zone verzi și spații de recreere, în acord cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba lulia.

– obiective specifice: regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic Alba lulia prin construirea unei baze sportive și de agrement cu o suprafață totală de 18.118 mp începând cu anul 2021; îmbunătățirea protecției mediului înconjurător prin amenajarea unor spații verzi în suprafață de 5675,39 mp începând cu anul 2021 în zona Bazinului Olimpic Alba lulia

– se va solicita sprijin financiar pentru următoarele tipuri de documentații PT + DTAC + DDE și caiete de sarcini; studii topografice; studii geotehnice; studiu de solutie efectuat de firma agrementată de Electrica,

Proiectul ”Fluidizarea traficului rutier prin măsuri de mobilitate urbană durabilă – construire arteră ocolitoare pe latura de sud-vest a Municipiului Alba lulia”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FCSB nu mai are destui jucători pentru meciul cu Slovan Liberec. Lotul, afectat de focarul de coronavirus

Publicat

FCSB ar trebui să joace joi, de la ora 20.30, meciul cu Slovan Liberec, dar nu are destui fotbaliști. Clubul are doar nouă jucători disponibili pe lista trimisă la UEFA.

Cazurile de COVID de la FCSB continuă să se înmulţească. 13 jucători au coronavirus şi nu vor fi în lotul pentru meciul de calificare în grupele Europa League cu Slovan Liberec.

Secretarul general al FRF, Justin Ştefan, a spus, miercuri, că FCSB le-a solicitat celor de la UEFA să amâne meciul cu FCSB pentru sâmbătă.

„Regulamentul (FRF – n.r.) spune aşa, e ca la UEFA în mare parte, joci dacă ai cel puţin 13 jucători în lot, dintre care un portar şi avizul DSP. Dacă nu îndeplineşti una dintre aceste condiţii, meciul se amână o singură dată, nu poate fi reprogramat mai repede de şapte zile şi dacă nici atunci nu poate fi programat se pierde jocul cu 3-0. Eu cred că nu se va ajunge în această situaţie şi sunt sigur că în acest sezon vom disputa toate meciurile pe terenul de joc”, a declarat Justin Ştefan pentru Pro X.

Sursă: Stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât costă și ce poate face noul Tesla S ”Plaid Mode”, cea mai rapidă mașină de serie din lume. Atinge 100 de km/h în 2,5 secunde

Publicat

Tesla S „Plaid Mode” va fi cea mai rapidă mașină de serie din lume. Va fi propulsată de trei motoare electrice, care vor dezvolta împreună 1.100 de cai-putere.

Herghelia uriașă îi va permite modelului Tesla să atingă 100 km/oră în 2,5 secunde, iar viteza maximă va fi de 320 km/oră.

Un element de noutate este și autonomia noului model: Tesla Model S Plaid va putea rula între 610 și 840 de kilometri cu o încărcare completă a bateriilor (în funcție de modelul cu care este dotată).

Mașina poate fi comandată acum, însă clienții vor primi mașinile spre finalul anului viitor. Prețul modelului Tesla S Plaid va fi de aproximativ 120.000 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Elon Musk a mai spus că și-ar dori ca producția Tesla să ajungă la 20 de milioane de unități pe an. Acest număr depășește numărul mașinilor de pasageri vândute anul trecut în Statele Unite.

Spre exemplu, grupul Volkswagen, care deține brandurile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda și altele, a vândut 11 milioane de unități la nivel mondial în 2019.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Precizări AEP: Cum vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus. Vor putea cere urnă mobilă, dar cine o va duce?

Publicat

Una dintre principalele întrebări în legătură cu alegerile locale este cea legată de modul în care vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că acestea, atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale, vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a precizat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

Există însă riscul ca persoanele desemnate să meargă cu urna mobilă să refuze acest lucru, în condițiile în care intrarea în secțiile speciale din spitale atrage riscuri pe măsură.

Ce se întâmplă cu persoanele care se prezintă la urne cu simptome

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 și care se vor prezenta la vot, la alegerile locale, vor avea un circuit separat.

Pentru aceste persoane va fi pregătită o cabină specială.

„Persoanele care se vor prezenta la vot şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: „Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate