Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Soluțiile propuse de Siemens pentru ca Alba Iulia să devină un oraș inteligent. Ar trebui să investească 227 de milioane de euro

Publicat

IMG_9348A deveni oraș inteligent presupune, pe lângă o analiză serioasă și o strategie coerentă, și investiţii în tehnologii noi, spun cei de la Siemens, care timp de 18 luni au lucrat la un Business Case pentru Alba Iulia. Studiul a fost lansat joi și a fost prezentat de Julie Alexander, director urban development Siemens. Despre ce înseamnă acest studiu și cum poate fi  aplicat a vorbit și George Costache, CEO Siemens România, dar și reprezentanții municipalității, primarul Mircea Hava și city managerul Nicușor Moldovan.

Conform cercetării, pentru a implementa tehnologii inteligente în cele trei domenii identificate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 milioane de euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la peste 532 milioane euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

Cele mai mari investiţii le-ar atrage sectorul energiei, în timp ce conectivitatea are cel mai bun raport investiţie-beneficiu, cu un cost  sub 7 milioane de euro și un beneficiu, inclusiv indirect, de 70 milioane euro.

Digitalizarea este o oportunitate pentru orașul Alba Iulia, atât de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor, cât și de a crește atractivitatea orașului pentru turiști și de a le oferi acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.

Alba Iulia, după părerea noastră, a fost pusă pe harta unor mari proiecte alături de Londa, Aberdeen și alte orașe mari și pentru mine ca român este o mare mândrie, restul ce se va întâmpla vom vedea. Ceea ce gândim noi este pregătirea orașelor pentru viitor. Da, orașul Alba Iulia este superb astăzi dat evoluția lui necesită aceste soluții de oraș inteligent”, spune George Costache, CEO Siemens România.

YouTube video

Legat de soluțiile propuse de Siemens, city managerul Nicușor Moldovan a declarat că administrația face deja demersuri pentru a implementa și a atrage fonduri pentru anumite proiecte.

Dacă e să mă raportez la ceea ce propune Siemens și să identific câteva oportunități pentru oraș pe termen mediu și lung aș vrea să vă spun că noi, ca administrație, ne asumăm finanțarea unor proiecte prevăzute în bugetul luat în calcul de acest Business Case realizat de cei de la Siemens”, spune Nicușor Moldovan. 

Acesta a spus că în 21 august se vor depune la ADR mai multe proiecte pentru mobilitate urbană ale căror valoare se ridică la 22 de milioane de euro.

Discutăm de modernizarea străzilor din trama stradală a orașului, piste pentru bicicliști, alei pietonale, stații de autobuz, sistem de închiriat biciclete, semaforizare inteligentă și management inteligent al traficului. Vor fi patru aplicații de finanțare, pentru trei deja am organizat licitațiile în vederea proiectării, pentru celelalte două am avut contestație și așteptăm deliberarea celor competenți în acest sens”, a mai spus Moldovan. 

YouTube video

Cercetarea Smart Cities Research, lansată de Siemens, reprezintă pentru orașul Alba Iulia realizarea unui prim pas pe acest drum. Studiul evaluează impactul unor serii de investiţii în trei domenii cheie: Conectivitate, Energie și Transport.

Studiul „Smart Cities Research” – „The Business Case for Smart Cities: Alba Iulia” a fost iniţiat cu scopul de a analiza modelele financiare și beneficiile care pot fi obținute pe mai multe axe de infrastructură inteligentă, în funcție de prioritățile şi nevoile oraşului Alba Iulia, transmite primăria.

Necesitatea şi relevanţa acestui demers pentru oraşul nostru au fost identificate în contextul în care Alba Iulia are nevoie de studierea gradului de aplicabilitate a soluţiilor inteligente pe dezvoltarea urbană, fiind primul oraş din România care implementează un proiect pilot de „smart city” la nivel integral. Participarea municipiului Alba Iulia în acest studiu, alături de alte mari oraşe europene, are rolul de a eficientiza identificarea modelelor de infrastructură locală şi a zonelor în care tehnologia va spori confortul vieţii cetăţenilor, care este, de fapt, scopul întregului proiect Alba Iulia Smart City 2018. De asemenea, studiul are rolul de a stabili priorităţile pentru aplicarea de soluţii inteligente la nivel de oraş, care să aducă beneficii directe cetăţenilor şi turiştilor.

În acest studiu, specialiştii Siemens au analizat modelele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile şi ambiţiile de dezvoltare inteligentă a oraşului. Studiul Siemens este compus din patru capitole de analiză efectivă, cu o introducere-argument şi o parte finală de concluzii.

În preambul – Capitolul 1 –, se defineşte conceptul de smart city şi se vorbeşte despre „revoluţia digitală” de astăzi şi despre aderarea inteligentă a oraşelor la potenţialul enorm pe care în comportă o astfel de revoluţie. Totodată se pune accentul pe importanţa IoT – „Internet of Things”, care are rolul de a facilita comunicarea echipamentelor smart între ele şi de a agrega date extrem importante pentru evaluarea resurselor şi efectelor pe care tehnologia modernă le pune la dispoziţia unui oraş inteligent.

Capitolul 2 – „Realising the value of data” – tratează importanţa colectării de date pentru orice analiză care vizează dezvoltarea urbană prin investiţii provenite din mediul de afaceri. Datele agregate constituie resursa fundamentală a aplicabilităţii, la scară largă, a tehnologiilor smart, care se dezvoltă pe patru stagii: concept, expansiune (scalabilitate), transformare şi maturitate.

Capitolul 3 este dedicat analizei potenţialului pe care îl are Alba Iulia pe secţiunile prioritare de infrastructură: transport, energie, clădiri, siguranţă şi conectivitate, în crearea unui model de dezvoltare tehno-economică. Sunt analizate datele existente, colectate de către Siemens, şi tehnologiile „din teren”, de care dispune astăzi Alba Iulia.

YouTube video

La nivelul oraşului şi împrejurimilor – AIDA – au fost identificate trei sectoare de maxim interes. Acestea constituie focusul evaluării studiului Siemens, prezentate şi analizate fiecare în capitolul 4, cu titlul „Alba Iulia City Results”: conectivitate – care are scopul de a facilita dezvoltarea mediului de afaceri şi de a favoriza creşterea turismului în Alba Iulia; transport – mobilitate urbană şi integrarea Alba Iuliei cu restul judeţului, în scop turistic, şi energie – facilitarea uzului de resurse de energie reciclabilă. Se analizează apoi situaţia la zi a conectivităţii şi sunt expuse oportunităţile pe care le oferă calitatea acesteia pentru dezvoltarea turismului, după care se face evaluarea conectivităţii pentru mediul de smart business. De asemenea, se analizează sistemul de transport public şi evaluarea business case pe această temă, după care se trece la sectorul energetic şi se expune business case-ul pe smart energy. Capitolul se încheie cu un sumar al evaluării costurilor investiţiilor şi al beneficiilor implementării de tehnologii smart şi cu o secţiune de „next steps” pe care ar trebui să îi parcurgă Alba Iulia.

Capitolul cinci este un „making of” al studiului şi cuprinde date logistice despre elementele de specialitate cu ajutorul cărora a fost realizat studiul.
În concluzie, putem afirma, conform demersului Siemens, că <oraşele inteligente, fundamentate pe o infrastructură digitală funcţională, deschid noi oportunităţi în ceea ce priveşte partea de finanţare. Există un apetit puternic pe piaţă în ceea ce priveşte investiţiile în sisteme care generează date şi care oferă, la rândul lor, oportunităţi pentru crearea de noi investiţii>”, precizează reprezentanţii primăriei.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ioana

    marți, 10.07.2018 at 15:25

    Sa auzi de Design Thinking in Alba-Iulia. Wow. Felicitari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I acum 12 ani ajung să ia Bac-ul. Restul ajung la muncă necalificată. Analiză ZF

Publicat

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I ia Bac-ul. Restul ajung să facă muncă necalificată în țară şi în străinătate.

Doar 45% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani au luat bacul. Însumate pentru o perioadă de cinci ani, datele arată că, din cei peste un milion de elevi care s-au înscris în clasa I în România în perioada 2006-2010, doar 450.000 au ajuns în clasa a XII-a şi au promovat examenul de bacalaureat, potrivit zf.ro.

Doar în 2022 au absolvit bacalaureatul circa 91.000 de elevi, însă în anul şcolar 2009/2010, când ei erau în clasa I, numărul total de elevi înscrişi la clasa I era de peste 200.000 de copii, de peste două ori mai mare.

Potrivit zf.ro, cauza este reprezentată de 30 de ani de subfinanţare a sistemului de învăţământ, atât la nivelul salariilor profesorilor, cât şi la nivelul infrastructurii şcolare.

Un profesor cu studii superioare, ca debutant, câştigă 2.500 de lei net pe lună, cât un angajat de la Lidl, pe când un medic rezident câştigă 5-6.000 de lei net, iar un ofiţer de poliţie debutant câştigă 7- 8.000 de lei net, mai scrie sursa citată.

Degradarea competenţei corpului profesoral s-a produs din cauza salariilor mici şi neglijarea investiţiilor în infrastructura şcolară.

În acest context, cei care nu iau Bacalaureatul ajung să lucreze ca spălători de mașini, chelneri sau casieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen spectaculos pe cer în iulie: Cometa uriașă K2 trece pe lângă Pământ. Când va putea fi observată

Publicat

O cometă observată pentru prima dată în urmă cu 5 ani trece în luna iulie pe lângă Pământ. Este vorba de cometa K2, un corp ceresc foarte important pentru astronomii din lume. Fenomenul este așteptat de astronomi, cometa fiind una dintre cele mai mari descoperite până acum.

Cometa, pe numele ei complet,  C/2017 K2 (PANSTARRS) sau pe scurt – K2, a fost considerată cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, atunci când a fost descoperită.

Anul trecut a pierdut acest titlu în fața  alte noi comete uriașe descoperite:  Bernardinelli-Bernstein.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, iar acum corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ.

Momentul de maximă apropiere de Terra va fi pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

Cometa poate fi observată cu ajutorului unor telescoape obișnuite, consideră specialiștii de la EarthSky.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, afirmă specialiștii.

Cu cât cerul va fi mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun pentru observarea cometei.

Astronomii așteaptă cu nerăbdare, pentru că pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este dimensiunea ei și, mai ales, nucleul său.

Coada uriașă a cometei K2 a impresionat astronomii

Cometa K2 este masivă, cu o coadă de peste 130.000 km, de zece ori mai mare ca diametrul Pământului și cel puțin la fel de mare ca diametrul planetei gigant Jupiter.

Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii au arătat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri.

Observațiile Telescopului Spațial Hubble au estimat că ar putea avea cel mult 18 km.

În 2017, imaginile Hubble au ajutat oamenii de știință să concluzioneze că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie și Space.

K2 este cel mai probabil activă din 2013, poate și mai devreme, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

Astronomii au estimat că spectaculoasa cometă a călătorit timp de 3 milioane de ani din Norul Oort. În iulie 2022, se va afla la 277 milioane de km distanță de Pământ.

Cometa poate fi observată cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni, în emisfera nordică și va rămâne vizibilă până în luna septembrie, când va putea fi observată din emisfera sudică.

sursa foto: Earthsky.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taxe și impozite mai mari pentru cei care vând sau cumpără locuințe. Calculele scumpirilor preconizate pe piața imobiliară

Publicat

blocuri apartamente 2

Regulile de pe piața imobiliară vor fi schimbate din nou. De anul viitor, taxele și impozitele pentru cei care vând sau cumpără locuințe ar putea fi mai mari.

Potrivit modificărilor de Cod Fiscal vizate de Coaliție, varianta luată în calcul de Guvern este de eliminare a scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea unui imobil.

Planurile sunt de trecere la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai nouă de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoană juridică. Va fi clasificare pe rezidenţiale (impozit de 0,1-0,2%) şi nerezidențial, 1 – 1,3%.

Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei.

”Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Cât de mulţi bani se vor strange (la buget – n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, spune Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit observatornews.ro.

Antreprenorii în imobiliare dau exemple de calcul:

”În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, spune Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Avioane de mari dimensiuni, la joasă altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia

Publicat

Avioane de mari dimensiuni au fost observate la mică altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia. Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.

Acesta a precizat că avioanele au fost văzute în zona Ciugud, lângă Alba Iulia.

Luni după-amiaza, Forţele Aeriene israeliene au anunţat că efectuează exerciţii militare pe teritoriul României, pentru optimizarea misiunilor de transport aerian în special la altitudini joase şi pe timp de noapte.

Forţele Aeriene israeliene au anunţat că mai multe aeronave au fost trimise în România pentru exerciţiul denumit „Cer Albastru” („Blue Sky”). La exerciţiu participă avioane militare de transport C-130 şi C-130J ale escadrilelor 131 şi 103, de la Baza aeriană Nevatim, situată în apropierea oraşului Beersheba, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene israeliene, potrivit Mediafax.

În cadrul exerciţiului din România, piloţii israelieni vor efectua zboruri la joasă altitudine în zone cu care nu sunt familiarizaţi şi vor simula aterizări „în diverse scenarii”. Exerciţiul era planificat de mult timp.

„Antrenamentele în România reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi abilităţile şi a deveni mai puternici dincolo de frontierele Israelului”, a declarat, conform cotidianului The Times of Israel, generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul Bazei aeriene israeliene Nevatim.

„Este un exerciţiu important şi semnificativ pentru capabilităţile de transport aerian greu şi pentru Forţele Aeriene israeliene, pentru a consolida capabilităţile aeriene şi competenţele personalului”, a subliniat oficialul militar israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax