Actualitate
VIDEO: Soluțiile propuse de Siemens pentru ca Alba Iulia să devină un oraș inteligent. Ar trebui să investească 227 de milioane de euro
A deveni oraș inteligent presupune, pe lângă o analiză serioasă și o strategie coerentă, și investiţii în tehnologii noi, spun cei de la Siemens, care timp de 18 luni au lucrat la un Business Case pentru Alba Iulia. Studiul a fost lansat joi și a fost prezentat de Julie Alexander, director urban development Siemens. Despre ce înseamnă acest studiu și cum poate fi aplicat a vorbit și George Costache, CEO Siemens România, dar și reprezentanții municipalității, primarul Mircea Hava și city managerul Nicușor Moldovan.
Conform cercetării, pentru a implementa tehnologii inteligente în cele trei domenii identificate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 milioane de euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la peste 532 milioane euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.
Cele mai mari investiţii le-ar atrage sectorul energiei, în timp ce conectivitatea are cel mai bun raport investiţie-beneficiu, cu un cost sub 7 milioane de euro și un beneficiu, inclusiv indirect, de 70 milioane euro.
Digitalizarea este o oportunitate pentru orașul Alba Iulia, atât de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor, cât și de a crește atractivitatea orașului pentru turiști și de a le oferi acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.
„Alba Iulia, după părerea noastră, a fost pusă pe harta unor mari proiecte alături de Londa, Aberdeen și alte orașe mari și pentru mine ca român este o mare mândrie, restul ce se va întâmpla vom vedea. Ceea ce gândim noi este pregătirea orașelor pentru viitor. Da, orașul Alba Iulia este superb astăzi dat evoluția lui necesită aceste soluții de oraș inteligent”, spune George Costache, CEO Siemens România.
Legat de soluțiile propuse de Siemens, city managerul Nicușor Moldovan a declarat că administrația face deja demersuri pentru a implementa și a atrage fonduri pentru anumite proiecte.
„Dacă e să mă raportez la ceea ce propune Siemens și să identific câteva oportunități pentru oraș pe termen mediu și lung aș vrea să vă spun că noi, ca administrație, ne asumăm finanțarea unor proiecte prevăzute în bugetul luat în calcul de acest Business Case realizat de cei de la Siemens”, spune Nicușor Moldovan.
Acesta a spus că în 21 august se vor depune la ADR mai multe proiecte pentru mobilitate urbană ale căror valoare se ridică la 22 de milioane de euro.
„Discutăm de modernizarea străzilor din trama stradală a orașului, piste pentru bicicliști, alei pietonale, stații de autobuz, sistem de închiriat biciclete, semaforizare inteligentă și management inteligent al traficului. Vor fi patru aplicații de finanțare, pentru trei deja am organizat licitațiile în vederea proiectării, pentru celelalte două am avut contestație și așteptăm deliberarea celor competenți în acest sens”, a mai spus Moldovan.
Cercetarea Smart Cities Research, lansată de Siemens, reprezintă pentru orașul Alba Iulia realizarea unui prim pas pe acest drum. Studiul evaluează impactul unor serii de investiţii în trei domenii cheie: Conectivitate, Energie și Transport.
Studiul „Smart Cities Research” – „The Business Case for Smart Cities: Alba Iulia” a fost iniţiat cu scopul de a analiza modelele financiare și beneficiile care pot fi obținute pe mai multe axe de infrastructură inteligentă, în funcție de prioritățile şi nevoile oraşului Alba Iulia, transmite primăria.
„Necesitatea şi relevanţa acestui demers pentru oraşul nostru au fost identificate în contextul în care Alba Iulia are nevoie de studierea gradului de aplicabilitate a soluţiilor inteligente pe dezvoltarea urbană, fiind primul oraş din România care implementează un proiect pilot de „smart city” la nivel integral. Participarea municipiului Alba Iulia în acest studiu, alături de alte mari oraşe europene, are rolul de a eficientiza identificarea modelelor de infrastructură locală şi a zonelor în care tehnologia va spori confortul vieţii cetăţenilor, care este, de fapt, scopul întregului proiect Alba Iulia Smart City 2018. De asemenea, studiul are rolul de a stabili priorităţile pentru aplicarea de soluţii inteligente la nivel de oraş, care să aducă beneficii directe cetăţenilor şi turiştilor.
În acest studiu, specialiştii Siemens au analizat modelele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile şi ambiţiile de dezvoltare inteligentă a oraşului. Studiul Siemens este compus din patru capitole de analiză efectivă, cu o introducere-argument şi o parte finală de concluzii.
În preambul – Capitolul 1 –, se defineşte conceptul de smart city şi se vorbeşte despre „revoluţia digitală” de astăzi şi despre aderarea inteligentă a oraşelor la potenţialul enorm pe care în comportă o astfel de revoluţie. Totodată se pune accentul pe importanţa IoT – „Internet of Things”, care are rolul de a facilita comunicarea echipamentelor smart între ele şi de a agrega date extrem importante pentru evaluarea resurselor şi efectelor pe care tehnologia modernă le pune la dispoziţia unui oraş inteligent.
Capitolul 2 – „Realising the value of data” – tratează importanţa colectării de date pentru orice analiză care vizează dezvoltarea urbană prin investiţii provenite din mediul de afaceri. Datele agregate constituie resursa fundamentală a aplicabilităţii, la scară largă, a tehnologiilor smart, care se dezvoltă pe patru stagii: concept, expansiune (scalabilitate), transformare şi maturitate.
Capitolul 3 este dedicat analizei potenţialului pe care îl are Alba Iulia pe secţiunile prioritare de infrastructură: transport, energie, clădiri, siguranţă şi conectivitate, în crearea unui model de dezvoltare tehno-economică. Sunt analizate datele existente, colectate de către Siemens, şi tehnologiile „din teren”, de care dispune astăzi Alba Iulia.
La nivelul oraşului şi împrejurimilor – AIDA – au fost identificate trei sectoare de maxim interes. Acestea constituie focusul evaluării studiului Siemens, prezentate şi analizate fiecare în capitolul 4, cu titlul „Alba Iulia City Results”: conectivitate – care are scopul de a facilita dezvoltarea mediului de afaceri şi de a favoriza creşterea turismului în Alba Iulia; transport – mobilitate urbană şi integrarea Alba Iuliei cu restul judeţului, în scop turistic, şi energie – facilitarea uzului de resurse de energie reciclabilă. Se analizează apoi situaţia la zi a conectivităţii şi sunt expuse oportunităţile pe care le oferă calitatea acesteia pentru dezvoltarea turismului, după care se face evaluarea conectivităţii pentru mediul de smart business. De asemenea, se analizează sistemul de transport public şi evaluarea business case pe această temă, după care se trece la sectorul energetic şi se expune business case-ul pe smart energy. Capitolul se încheie cu un sumar al evaluării costurilor investiţiilor şi al beneficiilor implementării de tehnologii smart şi cu o secţiune de „next steps” pe care ar trebui să îi parcurgă Alba Iulia.
Capitolul cinci este un „making of” al studiului şi cuprinde date logistice despre elementele de specialitate cu ajutorul cărora a fost realizat studiul.
În concluzie, putem afirma, conform demersului Siemens, că <oraşele inteligente, fundamentate pe o infrastructură digitală funcţională, deschid noi oportunităţi în ceea ce priveşte partea de finanţare. Există un apetit puternic pe piaţă în ceea ce priveşte investiţiile în sisteme care generează date şi care oferă, la rândul lor, oportunităţi pentru crearea de noi investiţii>”, precizează reprezentanţii primăriei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ioana
marți, 10.07.2018 at 15:25
Sa auzi de Design Thinking in Alba-Iulia. Wow. Felicitari!