Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Spitalele din Alba Iulia şi Blaj, amendate cu 20.000 de lei de DSP Alba, în urma anchetei în cazul fetiței de 11 ani decedate

Publicat

IMG_0015 Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Județean Alba au fost amendate de inspectorii DSP Alba cu câte 10.000 de lei fiecare ca urmare a anchetei epidemiologice care se derulează în acest moment în cazul fetiței de 11 ani, care a decedat după ce s-a înțepat într-un cui. Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, cele două unități spitalicești nu au urmat în totalitate protocoalele prevăzute de lege.

Așa cum a anunțat la începutul acestei săptămâni, DSP Alba desfășoară o anchetă epidemiologică pentru a vedea neregulile din sistem existente  în momentul în care fetița de 11 ani, care a decedat la Târgu Mureș, a ajuns la Blaj și Alba Iulia.

Inspectorii DSP au constatat că atât la Spitalul Municipal Blaj, cât și la UPU Alba nu au fost respectate în totalitate protocoalele de transfer și raportare a bolii. Totuși, nu există o concluzie cu privire la cauza morții și dacă neregulile constatate au avut vreun efect asupra decesului fetiței.

„În urma controalelor, s-a constatat la Spitalul Municipal Blaj încălcarea prevederilor Ordinului Ministrului Sănătății, nerespectarea procedurilor de transfer al pacientului critic între secții. Mai mult, la data controlului, nu a putut fi prezentat protocolul de transfer interclinic al pacientului critic și a fost prezentat un acord de colaborare care nu era contrasemnat de Spitalul Județean Alba, doar de cei din Blaj. A fost aplicată sancțiunea de 10.000 de lei spitalului din Blaj de către inspectorii DSP Alba”, spune directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Mai exact, reprezentanții spitalului din Blaj ar fi trebuit să facă transferul fetei la secția de pediatrie unde era internată în acel moment, iar transferul s-a produs la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Alba Iulia.

În ceea ce privește amenda primită de Spitalul Județean Alba, aceasta a fost în sumă de 10.000 de lei pentru că nu a raportat către DSP Alba existența cazului de tetanos.

„A fost constatată încălcarea Ordinului 1496 din 2008, neraportarea cazurilor suspecte sau confirmate de Tetanos. Legea prevede ca aceste cazuri să fie raportate în maxim 5 zile la sediul DSP Alba. Așa cum am spus, noi am fost informați de către DSP Mureș”, mai spune directorul.

Acesta a precizat că nu se poate pronunța cu privire la cauza morții și nici asupra unei eventuale legături între nerespectarea protocoalelor și decesul fetei de 11 ani. Însă susţine că reprezentanţii spitalelor ar trebui să fie mai atenţi la proceduri, pentru că altfel se pierd bani, pe amenzi, care ar putea fi folosiți în sistem.

„Nu suntem abilitați ca instituție să ne pronunțăm în privința unei legături de cauzalitate între moartea fetiței și neregulile constatate de inspectori. Deci nu putem să ne pronunțăm dacă există sau nu o legătură de cauzalitate, pentru asta sunt alte organe să se pronunțe. DSP a transmis o sesizare către Colegiul Medicilor cu privire la acest caz, pentru ca reprezentanții să își desfășoare propria anchetă. DSP Alba nu are competență să ancheteze o eventuală culpă medicală, acesta face obiectul altei instituții”, a mai spus Alexandru Sinea.

YouTube video

Managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, a spus că fetița nu a stat la spitalul din Alba Iulia mai mult de două ore și că au fost singurii care au pus un diagnostic cazului.

„Certitudinea noastră este că, din investigația pe care am făcut-o de la momentul în care am aflat de caz, am fost singurii care am pus diagnosticul, am fost singurii care am decis imediat transferul. din discuțiile pe care le-am avut cu doamna doctor Hannelore Kast, li s-a recomandat (medicilor de la Blaj – n.r.) să transfere pacientul la Cluj și să nu mai fim noi intermediari pentru că din descrierea cazului ne-am dat seama că ne depășește competența cazul respectiv. Pacienta a ajuns la noi, în 2 ore a plecat. Ceea ce am încălcat noi din punct de vedere legal este raportarea de îndată a cazului de tetanos. Probabil că dacă am fi raportat s-ar fi găsit mai rapid soluție pentru serul antitetanos, până la ajungerea pacientei la Tg. Mureș. Acesta este lucrul care ni se impută, este foarte grav și foarte important, dar vă spun nu asta a cauzat decesul micuței, pentru că la momentul la care a ajuns la noi tetanosul era deja instalat”, spune managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă.

Aceasta a mai precizat că trebuia respectată recomandarea medicului de specialitate, ca fata să fie trimisă de urgență la un spital universitar.

„Din câte am înșeles, cei de la Blaj au încercat să ia legătura cu spitalele universitare, dar le-au fost cerute investigații suplimentare până la transfer și din acest motiv au apelat la noi. Singurul lucru pe care mi-l reproșez este că nu s-a respectat procedura de raportare de îndată a suspiciunii de tetanos și a cazului, lucru care nu ar fi schimbat nimic. La momentul la care s-a pus diagnosticul, era deja târziu”, a mai spus managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă.

Reamintim că  fetița a ajuns să fie purtată timp de 11 zile prin patru spitale din județele Alba și Mureș, într-un final copila pierzând lupta pentru viața ei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureș.

Povestea demersurilor făcute pentru minoră este prezentată într-un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

VEZI: REVOLTĂTOR: O fetiță din Alba a DECEDAT după ce a fost purtată prin patru spitale pentru tratarea unei înțepături

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. APA

    sâmbătă, 13.08.2016 at 07:40

    Ce usor se vorbeste de instalarea tetanosului in corpul fetitei decedate( d-zeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace pe acest ingeras), de catre o doamna care nu are pregatire medicala si care se pronunta pe legatura de cauzalitate dintre modul de ingrijire se cauza decesului.Spun caeste lucruri pentru ca sunt parinte, am copii si in trecut si copilul meu a avut nevoie de astfel de tratament, pentru o intepatura intr-un cui ruginit.S-a facut injectia si multumesc la d-zeu ca a fost bine.Spun ca d-zeu a ajutat intrucat in aceste spitale se promoveaza si se mentin in functii oameni care nu fac performanta medicala si profesionistii cum este medicul Mucea( cazul ATI Alba) sunt trimisi la colt ori sunt redusi la tacere.Consider ca acest caz trebuie privit cu maxima seriozitate pentru ca se considera la nivelul oamenilor de rand, cum sunt si eu ca ar putea exista o eroare umana. Nu doresc sa acuz pe nimeni, intrucat acest caz este un caz foarte grav de pierdere de viata umana si noi cetatenii ar trebuii sa ne mobilizam sa aratam ca managerii spitalelor nu si-au facut destul de bine treaba si oricare dintre noi putem fi urmatorii la rand. Acum la Spitalul Judetean Alba, se pregateste conducere de plasarea la intrarea in incinta a Politiei, cu care se doreste a se colabora conform unei postari recente, pentru a se tria pacientii si pentru a nu mai permite intrarea in unitatea spitalicesca a pacientilor si apartinatorilor( asa se doreste a se face actul medical in Alba Iulia) .Domnilor, dreptul la viata este garantat de Constitutia Romaniei si nimeni nu poate sa decida cine traieste si cine moare.A fost nevoie sa moara oameni pentru a se semnala nereguli in spitalele din Alba(ca sa citez pe un domn).Gesturi de onoare de demisii nu am vazut in acest caz si nu cred ca o sa vad pentru ca ,poate exista ori poate nu exista onoare si la Alba Iulia.Domnilor din Consiliul Judetean Alba, institutie superioara si ordonatoare de credit, nu dorim servicii medicale de inalta clasa, insa dorim sa nu murim cu zile.Ar fi foarte multe de scris si cu siguranta v-a curge multa cerneala in acest caz insa ceamai importanta este VIATA. D-ZEU sa ne ajute si sa ne fereasca de rau, intrucat in acest caz, acest proverb suna la fix.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement