Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO Tăierea Capului Sfântului Ioan. Explicațiile preotului Ovidiu Panaite, din Alba Iulia, despre dublul înțeles al sărbătorii

Tăierea Capului Sfântului Ioan

Publicat

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marcată de creștini pe data de 29 august, este ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.

Alba24 a discutat despre receptarea acestui moment important în Calendarul Creștin cu preotul din Alba Iulia, Ovidiu Panaite, care este conferențiar universitar și autor a numeroase studii și articole teologice.

Citește și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificații pentru credincioși, 29 august. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

”Dacă este să ne întoarcem să vedem care sunt coordonatele duhovnicești ale acestei sărbători, avem în vedere mai întâi un element de natură istorică și după aceea, în cel de-al doilea rând, un element de natură morală.

Evenimentul de natură istorică este cel care ne plasează dintr-o dată în situația țării sfinte unde îl întâlnim pe cel care era deja cunoscut ca un mare conducător și anume Irod (…) care din păcate conviețuia cu cumnata lui (…) ceea ce era o interdicție și un exemplu de slabă moralitate nu numai pentru vremea respectivă.


Acesta este motivul pentru care Sfântul Ioan s-a lansat către Irod într-o stare de mustrare (…)

Spunând adevărul, Ioan a trecut în latura aceasta de a fi persecutat de Irod” a explicat părintele Ovidiu Panaite.

El a explicat și contextul în care lui Irod i s-a cerut capul lui Ioan.

Într-o zi, la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere a lui Irod, fiica Irodiadei, Salomeea, a dansat pentru Irod și invitații săi.

Irod, încântat de dansul ei, i-a promis că îi va oferi orice va cere. La îndemnul mamei sale, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Irod, deși a regretat promisiunea făcută, a respectat jurământul și a ordonat ca Ioan să fie decapitat.

Tăierea Capului Sfântului Ioan: caracterul moral al sărbătorii

”În cel de-al doilea rând, sărbătoarea are și un caracter moral. Pentru că ne întâlnim cu chipul celui care a fost cel mai mare dintre proroci, este cel mai mare dintre prorocii Vechiului Testament.

Dacă timpul Vechiului Testament era un timp al așteptării, orientat către viitor, numit timp mesianic și toți profeții vorbeau despre venirea Mântuitorului Iisus Hristos, iată că Ioan Botezătorul vine și își pune mâna pe creștetul Domnului și spune ”Acesta este: Iată Mielul lui Dumnezeu!” și odată cu Ioan Botezătorul asistăm la încheierea, la finalitatea profeției Vechiului Testament, pentru că îl vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos întrupat” a adăugat preotul Ovidiu Panaite.

Decapitarea lui Ioan Botezătorul este văzută în general în lumea creștină ca un martiriu, fiind un simbol al luptei pentru adevăr și moralitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 29.08.2024 at 11:13

    Ioan ăsta,când a fost sfânt,inainte sau după tăierea capului ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement