Eveniment
VIDEO: Trăiesc la capătul unor poteci, înconjurați de păduri. Greutățile vieții, în cătunele izolate din Munții Trascău și Râmeț
Trăiesc pe culmi, la capătul unor poteci, înconjurați de păduri, alături de animalele din ogradă. Cel mai apropiat vecin – la sute de metri distanță, drumul până la școală – o oră de mers pe potecă. Noul episod al seriei de reportaje realizate în proiectul TVR „Izolați în România” prezintă poveştile unor oameni ce trăiesc în cătune izolate din Munţii Trascău şi Râmeţ. Aflăm de la aceștia că liniştea vine din pădure, dar nu e totuna cu pacea.
„Am întâlnit şi oameni care le au pe amândouă, linişte şi pace deopotrivă. Fiindcă şi munţii sunt împărţiţi cu bune şi rele. Pe o pajişte e bine, pe alta e mai puţin bine. Dar unde e pace, e şi înţelepciune. Aşa am aflat că nu ai voie să te apuce asfinţitul soarelui supărat. Ca să fii şi tu iertat! Spinii, dacă îi tai, cresc la loc. Orice lucru creşte iar! Iar dacă ar fi să mai învie bătrânii, ar muri pe loc, să vadă atâtea minuni câte sunt acum!
Cum măsori viața de aici? În greutatea din spate, în panta care e în fața ta, în zilele în care nu vezi nici un om, în întâmplări și bune și rele, în pașii pe care îi fac să ajungi la primul om”, spune Dite Dinez, realizatorul emisiunii „Izolați în România”.
Vezi și VIDEO: Pe poteci din Munţii Trascău şi Muntele Găina. Cum e viaţa trăită în gospodăriile izolate din munți
La capătul unor poteci ce sunt numai ale lor, oamenii trăiesc cu credința în Dumnezeu și nu se plâng chiar dacă viața nu e ușoară. O localnică își amintește că în trecut locurile erau pline de case, de animale și de copii.
„Era plin de case pe aici, și de oameni și de vite. Era populat, erau mulți copii, era multă lume. Acum e pustiu. Erau câteva familii, aveau car, aveau boi. S-au dus în lumea lor și tineretul a plecat. Mai suntem câțiva bătrâni și gata, nu se mai întoarce nimeni. (…) Dacă mai veniți peste 10 ani nu mai vedeți pe aici decât pădure”, spune aceasta.
În Munţii Trascău, un copil este dus la grădiniță cu un măgar
Într-o altă zonă, o familie cu doi copii trăiește pe o culme. Drumul până la școală sau grădiniță este o adevărată aventură. Cel mai mic dintre copii este coborât cu un măgar până la grădiniță. Iarna, poteca înghețată este prea periculoasă pentru animal, iar părinții sunt nevoiți să îl ducă în spate, pe o distanță de 3-4 kilometri.
Vezi și VIDEO: Lumea lor de la capătul lumii noastre. Imagini tulburătoare cu oamenii cătunelor din Munții Apuseni
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News