Administrație
FOTO-VIDEO: Vizita premierului Florin Cîțu și a miniștrilor de Interne și Apărare în Apuseni, după inundații. Declarații
Premierul Florin Cîțu, alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă au venit duminică în zona afectată de inundații din Apuseni, în județul Alba.
Ministrul de Interne susține că sunt peste 120 de case afectate și aproape 300 de cetățeni evacuați.
La sediul Primăriei Ocoliș au avut o întâlnire cu primarii localităților afectate de inundații din județul Alba: Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni, Abrud.
A urmat o vizită în teren, alături de prefectul Nicolae Albu, președintele Consiliului Județean, Ioan Dumitrel și șefii structurilor MAI.
UPDATE: Premierul Florin Cîţu a declarat, duminică, după întâlnirea cu primarii din comunele din judeţul Alba cele mai afectate de inundaţii, că oamenii ale căror gospodării au fost inundate vor primi sume fixe de bani pentru reconstrucţie, potrivit Agerpres.
„Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială”, a spus Cîţu.
El a adăugat că faptul că nu au existat victime este un lucru bun, iar oamenii s-au avertizat între ei despre pericolul inundaţiilor.
„Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar şi de utilaj greu pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetăţenilor să poată să-şi revină cât de curând la normal, apoi vom începe şi cu arterele principale”, a mai spus Cîţu.
Prim-ministrul a precizat că i-a asigurat pe primarii din Ocoliş, Roşia Montană, Câmpeni şi Abrud de toată susţinerea din partea Guvernului.
„Fac apel la cei care au fost afectați să ia legătura cu primăriile. Am vorbit cu primarii, toate zonele afectate vor primi ce trebuie. Sunt sume fixe, dar dacă va fi nevoie, o să suplimentăm. Acum e importantă siguranța oamenilor. Cei din Moldova au primit banii. Au fost inundații și acolo și în Ardeal și aici se vor primi bani pentru a reface reparațiile”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ajuns, duminică, în Sohodol, una dintre localitățile inundate din județul Alba și a spus că necazul care s-a abătut asupra acestor români trebuie să găsească urgent răspuns la Guvern.
Lucian Bode a spus, duminică, la Antena 3, că din evaluările făcute de prefectul județului Alba, sunt peste 120 de case afectate și aproape 300 de cetățeni evacuați.
„Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi suntem astăzi aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități încercate că vor primi de urgență ajutorul necesare. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern”, a spus Lucian Bode.
Ministrul de Interne a mai spus că un asemenea dezastru a mai văzut în urmă cu mulți ani, la Botoșani, când era parlamentar de Sălaj și a fost cu mai multe echipe cu ajutoare în zonele calamitate.
În județul Alba, au fost inundate sau afectate de alunecări de teren imobile din 13 localități. 18 case au fost afectate de viitura de la Ocoliș.
La Ocoliș a fost înregistrat joi după-amiaza un nivel istoric de precipitații în zonă: 223 de litri pe metrul pătrat.
Până vineri, au mai căzut precipitații în cuantum de 25 de litri pe metrul pătrat.
Vezi și FOTO VIDEO Imaginile dezastrului la Ocoliș: Ce a mai rămas după ce a lovit potopul. Bilanț negru lăsat în urmă de furia apelor
Precipitațiile au fost de tip ”flash-flood”, la care s-au adăugat și scurgerile rapide de pe versanți în râul Ocoliș, ceea ce a determinat o viitură puternică, cu efecte locale severe în localităţile Ocoliş şi Vidolm din judeţul Alba, respectiv în satul Ocolișel din Cluj, în comuna Iara.
În zonele afectate de inundații din județul Alba, agoniseala de-o viață a oamenilor a fost luată de ape în doar câteva zeci de minute. Zeci de minute în care localnicii au privit neputincioși cum bunurile lor sunt distruse de furia apelor.
surse: mediafax.ro, agerpres.ro, stiripesurse.ro, Antena3
foto: Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News