EVENIMENT
VIDEO Ziua Morților, Luminația: Candele aprinse în Cimitirul din Alba Iulia, în amintirea celor dragi care au trecut în neființă
Sute de persoane au mers la cimitrul din Alba Iulia, vineri, 1 noiembrie, de Ziua Morților, Luminația, Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Oamenii au mers la mormintele celor dragi care au trecut în neființă. Este un gest prin care cei care sunt în viață își aduc aminte de rudele sau apropiații lor care nu mai sunt printre cei vii.
Este ziua în care oamenii merg la mormintele celor ce au plecat dintre noi. Vineri, 1 noiembrie persoanele care au mers la cimitir, la morminte, au curățat locurile de veci și le-au dus flori proaspete.
De asemenea, odată cu lăsarea serii oamenii au aprins candele în amintirea celor plecați dintre noi, iar luminile au început să lumineze cimitirul. Sute de lumini se puteau observa vineri seara în tot cimitirul.
Ziua morților sau Luminăția. Când se face pomenirea sufletelor celor adormiți
Deși Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 noiembrie, pomenirea sufletelor adormiților se face în seara de 1 noiembrie.
Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.
Luminația
Pomenirea morţilor, în Transilvania este cunoscută şi sub numele de „luminaţie”.
Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de 1 noiembrie – Luminația sau Ziua Morților
- Se spune că în seara de 1 noiembrie, în ajunul Luminației, nu este indicat ca la mormântul unei persoane dragi să vină cineva cu care aceasta a avut conflicte pe parcursul vieții.
- De Ziua Morților, oamenii nu trebuie să fie zgârciți sau egoiști. Astfel, credincioșii trebuie să împartă bucăți alese pentru pomenirea sufletelor celor răposați.
- În această zi nu se spală rufe și nici nu se muncește.
- De Luminație nu este bine să fii trist sau supărat și nici să te plângi. Se spune că sufletele celor plecați nu vor să îi vadă pe cei vii suferind.
- În această nu este bine să se ofere alcool înainte de o masă caldă
- În anumite sate, se mai păstrează obiceiul de a duce apă proaspătă la morminte, la Luminație, până la răsăritul soarelui. Această rânduială este făcută însă doar de copii, căci se spune despre ei că sunt puri și au sufletele curate. Pe lângă alimente, morților li se oferă și apă de pomană, căci tradiția spune că au nevoie și de apă pentru a-și potoli setea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.