Actualitate
VINERI, la Festivalul de Teatru „Povești”: Lansare de carte, Maia Morgenstern în personajul Lolei Blau și „Don Quijote”. PROGRAMUL
Vineri, Festivalul de Teatru „Povești”, își întâmpină publicul spectator cu un spectacol marca Alexandru Dabija, care o are în distribuție pe marea actriță, Maia Morgenstern. Este vorba despre „Astă seară: Lola Blau”, o tragicomedie plină de umor negru, căreia Maia Morgenstern îi redă întreaga strălucire. Cristina Modreanu, critic de teatru, va fi prezentă la Palatul Apor într-o conferință „Artiști radicali ai scenei americane”, începând cu ora 17.00. Seara se încheie cu spectacolul în regia lui Mihai Măniuțiu, „Don Quijote”, care a fost conceput pe lectura extrem de proaspătă şi coerentă a histrionicei Ada Milea.
PROGRAMUL DE VINERI, LA FESTIVALUL DE TEATRU „POVEȘTI”:
ORA 10.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI ALBA IULIA
SCUFIȚA ROȘIE, TEATRUL „REGINA MARIA”, TRUPA ARCADIA, ORADEA
Spectacol pentru copii (50 min.)
Regia, scenariul, adaptarea: Maria Mierluţ
Scenografia, costumele: Oana Cernea
Coloana sonoră: Endre Sárossy
Distribuţia: Zentania Lupşe, Florian Silaghi, Bianca Priceputu, Andrei Fazecaş, Alex Pop, Ioana Dagău, Igor Lungu, Alex Pop, Rin Tripa, Ioana Dagău
Scufiţa Roşie? Iar? Da! Au răspuns acestei întrebări zeci de generaţii de peste trei sute de ani, ce au trecut de la apariţia formei scrise (1697) semnate de Charles Perrault. De ce n-aş răspunde şi eu, mai ales că, recunosc, nu e pentru prima dată… E cea mai cunoscută poveste din cultura lumii, a avut parte de diferite repovestiri şi rescrieri de către anonimi sau mari condeie, în diferite formule literare – basm, poem, roman, tragedie… Cum puteam ocoli această comoară? Fiecare generaţie trebuie să-l întâlnească pe lupul cel mare şi rău şi pe frumoasa şi naiva Scufiţă Roşie. Aşa că, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă pofteşte să vedeţi cea mai nouă variantă după Charles Perrault şi Fraţii Grimm, dedicată copiilor între 3 şi 11 ani.
ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR
FATA BABEI ŞI FATA MOŞNEAGULUI, TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET „COLIBRI”, CRAIOVA
Spectacol pentru copii (55 min.)
Regia: Todor Valov
Scenariul, adaptarea: Valentin Dobrescu, după / after Ion Creangă
Scenografia: Stefka Kyuvlieva
Coloana sonoră: Alin Macovei-Moraru
Distribuţia: Oana Stancu, Alis Ianoş, Rodica Prisăcaru, Ionica Dobrescu, Mugur Prisăcaru, Adriana Ioncu, Daniel Mirea
Spectacolul Fata babei şi fata moşneagului le reaminteşte copiilor minunata poveste a lui Ion Creangă despre cum să creşti frumos fiind bun, harnic şi ascultător. Cei mici sunt fascinaţi de păpuşile în mărime naturală și de decorurile inspirate din viaţa comunităţii rurale. Se bucură de întâlnirea cu fata blândă, cu suflet milostiv, care primește răsplată pentru faptele ei bune. Nu același lucru se întâmplă când în scenă apare fata babei, personajul căruia îi vine de hac propria-i răutate.
ORA 12.30, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)
CRISTINA PEPINO, SCENOGRAFIE, AUTOR: CRISTIAN PEPINO
LANSARE ALBUM, UNATC PRESS
Teatrul este întotdeauna la timpul prezent. Acelaşi spectacol este altul la fiecare reprezentaţie. Emoţiile, trăirile, spectatorii, spaţiile, energiile sunt de fiecare dată altele. Singura constantă vizuală rămâne scenografia. Această plastică în mişcare fixează amintirea unei poveşti spusă, trăită, construită, văzută pe scenă. Albumul de scenografie, conceput şi realizat de Cristian Pepino cu sprijinul UNATC Press, dedicat Cristinei Pepino, este un manual afectiv de creaţie şi devenire artistică al unuia dintre cei mai importanţi scenografi ai teatrului de animaţie din România. Inventivă, profundă şi minuţioasă în laboratorul său de alchimist al poveştilor vizuale, Cristina Pepino marchează fundamental evoluţia scenografiei româneşti, trecând de la „dulcele stil clasic” la noi sisteme, metode şi combinaţii care sunt preluate astăzi de generaţiile actuale de regizori, scenografi şi constructori de păpuşi. Cristian Pepino, profesorul, dramaturgul şi regizorul partener al Cristinei Pepino, aduce în acest album-document unul dintre cele mai importante momente ale istoriei teatrului de animaţie românesc – scenografiile Cristinei Pepino.
ARTIȘTI RADICALI AI SCENEI AMERICANE, CRITIC DE TEATRU – CRISTINA MODREANU
Conferință (45 min.)
Având mereu în centrul său întrebarea acută „ce înseamnă să fii contemporan astăzi?”, scena americană de avangardă, în special cea newyorkeză, se bazează în încercarea sa de a redefini rolul artei în societate, pe redescoperirea din perspective inedite a reperelor trecutului – un trecut din care s-au păstrat active unele dintre cele mai inventive personalități artistice – pe observarea critică a prezentului, dar și pe o curajoasă prefigurare a viitorului, în care sunt încorporate inovații din toate domeniile, în încercarea de imaginare a profilului reconfigurat al omului în epoca digitală. Conferința se bazează pe experiența americană a autoarei, care semnează și cartea Utopii preformative.
Cristina Modreanu este critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului. Este doctor în teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică şi autoare a cinci cărți despre teatrul românesc și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Este redactor-șef al revistei de artele spectacolului „Scena.ro”, pe care a co-fondat-o în 2008 și lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București. A susținut conferințe pe teme teatrale la Valladolid (2004), Berlin (2006), Stockholm (2007), Universitatea din Tel-Aviv (2011), Universitatea din Plymouth (2011), Universitatea California din San Diego (2012). A fost director artistic al Festivalului Național de Teatru (București) și al Festivalului Dramaturgiei Românești (Timișoara) și curator al secțiunii internaționale a Festivalului European al Spectacolului Fest-FDR (Timișoara). Cristina Modreanu este Fulbright Alumna și a fost visiting scholar al New York University, Tisch School of the Arts, Departamentul Performance Studies, 2011–2012.
ORA 18.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR
ASTĂ SEARĂ: LOLA BLAU, TEATRUL EVREIESC DE STAT, BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi (90 min.)
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Puiu Antemir
Costumele: Doina Levinza
Coloana sonoră / Compozitor: Georg Kreisler, interpret Tatiana Moroşanu
Distribuţia: Maia Morgenstern, la pian: Tatiana Moroşanu
Piesa austriacului Georg Kreisler este o tragicomedie plină de umor negru, căreia Maia Morgenstern îi redă întreaga strălucire. Spiritul caustic al versurilor şi tonul nostalgic al melodiilor creează, împreună, partitura perfectă pentru un regal actoricesc. Lola are destinul tipic al atâtor artişti de expresie germană, care au fost prinşi în cleştele războiului. Ea îşi începe la Viena cariera de cântăreaţă de cabaret, chiar în perioada anexării Austriei la Germania lui Hitler; se refugiază de nazişti în Elveţia, iar după ce este expulzată de acolo, emigrează în SUA, unde ajunge faimoasă. Tot acolo îşi pierde iluziile despre lume, dragoste, prietenie. După război se reîntoarce la Viena pentru a constata că oamenii s-au schimbat prea puţin… „Lola Blau este povestea unei neputinţe”, spunea Kreisler. Dar spectatorii vor părăsi teatrul măcar cu un refren al Lolei în gând. Poate acesta va fi chiar cel pe care Lola şi-l cânta sieşi: „Sus bărbia, zâmbeşte, asta-i viaţa!”
ORA 21.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR
DON QUIJOTE, TEATRUL NAŢIONAL TÂRGU MUREȘ, COMPANIA „LIVIU REBREANU”
Spectacol pentru tineri şi adulţi (70 min)
Regia: Mihai Măniuţiu
Scenariul, adaptarea: Ada Milea, Mihai Măniuţiu
Scenografia, costumele: Adrian Damian
Coloana sonoră: Ada Milea
Distribuţia: Csaba Ciugulitu, Luchian Pantea, Mihai Crăciun, Rareş Budileanu, Costin Gavază, Anca Loghin, Alexandra Ţifrea, Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Raisa Anè, Sergiu Marocico, Cristina Holtzli, Ciprian Mistreanu, Claudiu Banciu, Ştefan Mura, Cristina Iuşan
Orchestra: Zeno Apostolache – pian, acordeon, Cristian Tomşa – vioară, Rareş Budileanu / Costin Gavază – tobe, Claudiu Banciu – chitară
În acelaşi timp divertisment inteligent şi fantezie onirică, re-interpretare şi re-citire a unei cărţi care a făcut înconjurul lumii, impunând (cel puţin) două personaje emblematice care conţin în ele lumi întregi şi doze mereu variabile de realitate şi imaginaţie, de întâmplări închipuite suprapuse peste existenţe presupus reale, spectacolul conceput de Mihai Măniuţiu pe lectura extrem de proaspătă şi coerentă a histrionicei Ada Milea îşi construieşte propriul univers din muzică, imagine, semne şi idei, un univers care se prezintă rotund, atent şlefuit.
foto: crisana.ro, craiova.ro, blog.unatc.ro, paginademedia.ro, teatrunational.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News