Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vizele pentru SUA ar putea fi eliminate în 2024. Ministrul de Interne, explicații despre cum poate fi scăzută rata de refuz

Publicat

România vrea să își îmbunătățească rata de refuz a vizelor în Statele Unite, care în prezent este de 10%, și își propune ca în doi ani să o reducă la 3%, pentru a putea intra în programul Visa Waiver din 2024.

România are nevoie de o campanie de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme, a declarat luni ministrul de Interne, Lucian Bode.

Lucian Bode s-a întors recent dintr-o vizită în Statele Unite, unde a discutat cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și despre eliminarea vizelor pentru SUA.

România îndeplinește toate criteriile de intrare în program, dar are o rată de refuz a vizelor mult prea mare, a spus acesta la Digi24.

În ceea ce privește rata de refuz a vizelor, există și situații care, spune ministrul Lucian Bode, chiar și oficialului american i s-au părut a fi „în neregulă”.

De exemplu, românii care depun cerere de viză, dar apoi, dintr-un motiv sau altul, renunță la continuarea procesării ei, sunt luați în calcul la statistica pentru „vize refuzate”.

De asemenea, și în cazul românilor cu dublă cetățenie lucrurile ar putea fi puse pe un făgaș mai aproape de realitate, potrivit ministrului Bode.

Discuțiile purtate de ministrul de Interne cu oficialul american  au vizat solicitarea ca partenerii americani să pună la dispoziție o analiză detaliată a motivelor de refuz pentru ca să se facă o statistică.

Potrivit ministrului Bode, 10 la sută dintre românii care aplică pentru pentru viză sunt refuzați.

Campanii de informare pentru optimizarea ratei de acceptare a vizelor SUA

„Eu cred că România are obligația să vină să spună – deci, încă o dată, acest dosar este dosarul MAE, este un dosar gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, trebuie să spunem foarte clar acest lucru.

Dar eu cred că avem obligația să venim să spunem ca Guvern, spre exemplu, în ansamblu, pentru că este o prioritate a Guvernului României: în următorii 2-3 ani de zile  România își propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligația.

Cum? Venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme”, spune Lucian Bode.

Ministrul de Interne se  declară încrezător că, în următorii doi-trei ani, România și-ar putea îmbunătăți rata de refuz a vizelor și ar putea fi primită în programul Visa Waiver.

„Ne încadrăm în acest procent de 3 la sută în următorii 2-3 ani de zile și putem să avem certitudinea că, spre exemplu, din 2024 intrăm în această galerie a țărilor – cele 40 astăzi – ai căror cetățeni nu mai au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite.

Acesta este planul. Eu o să-l prezint ministrului afacerilor externe”, a declarat Lucian Bode în interviul pentru Digi24.

Ce este Visa Waiver

Potrivit Ambasadei SUA în România, cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, în acest moment.

Pentru cetăţenii care sunt eligibili pentru programul Visa Waiver este obligatorie înregistrarea prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), înainte de a începe călătoria către SUA. Persoanele care nu au obţinut aprobarea prin sistemul ESTA nu vor fi îmbarcate de nicio companie aeriană către SUA.

Cei care doresc să se înregistreze pentru sistemul ESTA, o pot face prin intermediul portalului ESTA.

Începând cu data de 8 septembrie 2010, cetăţenii ţărilor participante la programul Visa Waiver trebuie să achite o taxă de 14$ în momentul completării formularului ESTA.

În majoritatea cazurilor, sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver:

  • Cerere aprobată (Authorization Approved) – Călătoria este autorizată.
  • Călătoria neautorizată (Travel Not Autorized) – Trebuie să solicitaţi o viză temporară de la Ambasadă/Consulat înainte de începe călătoria
  • În aşteptare (Authorization Pending) – Trebuie să verificaţi portalul ESTA în decurs de 72 de ore pentru răspunsul final.

Dacă ESTA este aprobată înseamnă că:

  • Este valabilă timp de doi ani sau până la expirarea paşaportului, în cazul în care nu este revocată.
  • Este valabilă pentru călătorii multiple.
  • Nu reprezintă o garanţie a intrării în SUA. ESTA aprobată vă permite să vă îmbarcaţi către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, CBP (Customs and Border Patrol) va decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.

Americanii susțin eliminarea vizelor pentru români

Potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii martie, americanii susțin eliminarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA pentru cel mult 90 de zile.

53% dintre cetăţenii Statelor Unite şi-ar dori să ne primească la ei în ţară, fără viză.

Doar 21% se opun, în timp ce un sfert din cei intervievaţi n-au o opinie.

Asta arată că americanii au o părere bună despre aliații lor strategici și nu ne văd că pe o sursă de imigrație ilegală, potrivit Pro Tv.

sursa: Digi24.ro, site Ambasada SUA în România,  Pro Tv, sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement