Connect with us
Publicitate

Actualitate

Vom şti de unde provine laptele cumpărat din magazine şi ce conţine acesta. Precizări mai clare pe etichete produselor

lapte

Publicat

lapteUn proiect de lege care se află la Camera Deputaților prevede obligaţia ca pe eticheta laptelui proaspăt şi produselor lactate să fie trecut conţinutul de lapte praf sau dacă produsul este de import. Se propune ca producătorii să scrie pe etichetă clar din ce ţară provine laptele folosit.

În prezent, pe etichetele produselor este trecut doar producătorul, nu și țara de proveniență a materiei prime.

„Vorbim de produs natural românesc, care conţine în totalitate lapte ca materie primă. Dacă bagi înlocuitori lapte praf, nu mai poţi vorbi de produs natural şi vorbeşti de produs românesc făcut în totalitate cu lapte din România şi va scrie pe etichetă. Dacă are lapte din afară nu va mai scrie produs românesc”, a declarat președintele Comisiei de Agricultură, Nini Săpunaru.

O statistică a Consiliului Concurenţei care arată că 63% din laptele pentru consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene (UE) şi 1% din statele din afara UE.

Din cele 4,5 milioane de tone de lapte produse anual în România, doar 880.000 de tone ajung în fabricile din țară. Diferența o reprezintă laptele obținut în micile gospodării, unde există doar două sau trei vaci și care nu mai ajunge pe piață.

În condiţiile în care preţul laptelui creşte de patru ori de la poarta fermei până pe masa consumatorului, tot mai mulţi crescători de bovine se plâng că afacerea lor este tot mai puţin rentabilă. Procesatorii cumpără un litru de lapte la poarta fermei la un preţ mediu de un leu. În fabrică se adaugă costul de procesare, ambalajul şi analizele. Pe rafturile hipermarketurilor, acelaşi litru de lapte, ajunge la un preţ de patru lei. Magazinele includ în preţ TVA şi alte costuri de promovare, explică reprezentanţii patronatului din industrie.

În prezent, laptele de import ajuns pe piața din România provine, în special, din Polonia sau Ungaria.

Proiectul discutat în Camera Deputaţilor ar urma să fie avizat în următoarea lună, după stabilirea sancţiunilor.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate