Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare, într-o nouă finanțare. Controverse în jurul măsurii

Publicat

Vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei. Măsura este deja controversată: șeful Asociației Prosumatorilor spune că aceste panouri reprezintă o tehnologie învechită. 

În octombrie începe încă un program prin care statul decontează sisteme de panouri fotovoltaice şi baterii de stocare, transmite TVR.

Beneficiarii ar urma să primească vouchere de câte 5.000 de euro, bani din PNRR. În această perioadă se înscriu în program instalatorii, iar din 24 octombrie pot depune documentele persoanele vulnerabile.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se ocupă de programul prin care pot fi obținute vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice şi sisteme de stocare a energiei.

Pentru anumite clădiri pot fi chiar chiar 10.000 de euro, adică două vouchere, unul pentru panouri, altul pentru baterii.

Citește și: Suspiciuni la Casa Verde 2024. S-ar fi folosit programe speciale pentru înscrierea rapidă: 1.100 de dosare în 40 de secunde

Programul are două etape, iar prima etapă două componente. Într-o primă fază vor putea solicita finanţare doar consumatorii vulnerabili, care nu deţin nici panouri fotovoltaice, nici baterii de stocare.

În a doua fază a primei etape se vor putea înscrie cei care deţin sisteme de panouri fotovoltaice şi vor sisteme de stocare, adică baterii. Pentru aceste două categorii programul începe pe 24 octombrie.

Trecem la etapa a doua. Este rezervată populaţiei generale, persoane fizice care nu au nici panouri, nici baterii. Cererile acestora vor putea fi preluate în primăvara anului 2025, data exactă urmează să fie anunţată ulterior de autorităţi.

Vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice: controverse

Bugetul programului depăşeşte 610 milioane de euro, pentru 122.000 de vouchere. Banii sunt din PNRR, potrivit ghidului de finanţare. Instalatorii critică însă condiţiile din ghid.

Persoanele fizice vulnerabile au de realizat foarte multe documente care sunt imposibil de realizat în acest interval de timp până în 24 octombrie când se deschide sesiunea de finanţare, consideră un instalator cu care au discutat jurnaliștii TVR.

Să poţi găsi aceste persoane vulnerabile care au şi domiciliul acolo, la care şi locuinţa să fie intabulată şi taxele şi impozitele plătite este imposibil.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor din România spun că ar fi nevoie de clarificări și contestă cerinţele tehnice pentru unele panouri şi baterii.

Dan Pîrșan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor din România: Aceste panouri reprezintă o tehnologie învechită, nu mai există fabrici în această lume care să producă panouri de 250 W putere, 300, 350. Panourile moderne, pe tehnologie modernă sunt de la 400, 450 W în sus.

Deci asta ar fi prima problemă, legată de panourile fotovoltaice. Revin bateriile acceptate (pe bază de n.red.) plumb, acid. Adică o tehnologie veche, o tehnologie pe care nu am vrea să o vedem în casele românilor. Există litiu fier fostat, există litiu ion.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate