Eveniment
Voucherele sociale de 250 de lei se vor putea folosi și pentru plata medicamentelor, nu doar a hranei. Inițiativă, la Senat
Românii vulnerabili ar putea primi o nouă mână de ajutor. Pensionarii și persoanele cu venituri mici care beneficiază de voucherele sociale în valoare de 250 de lei pentru asigurarea de alimente sau mese calde, o dată la două luni, ar putea cumpăra cu acestea și medicamente.
Un proiect pentru modificarea şi completarea OUG nr. 63/2022 a fost înregistrat miercuri, 8 februarie, la Senat. Propunerea legislativă inițiată de mai mulți parlamentari USR urmăreşte să completeze cadrul legal pentru acordarea voucherelor sociale.
Potrivit parlamentarilor, grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sănătate. Se dorește astfel extinderea beneficiilor, pentru plata medicamentelor prescrise de un medic. Mai exact, se vor putea acoperi coplățile pentru medicamentele compensate în procent mai mic de 100%.
În cazul medicamentelor care se eliberează cu prescripție medicală, din valoarea tichetelor se va putea achita doar valoarea necompensată.
Pentru medicamentele eliberate fără prescripție (OTG), din valoarea tichetelor se pot achita doar medicamentele prescrise de un medic.
„Propunerea de a permite achiziţionarea cu tichete sociale doar de medicamente în baza unei prescripţii medicale, inclusiv pentru cele care se pot achiziţiona în mod normal fără o astfel de prescripţie (OTC-uri), asigură că tichetele sociale vor fi utilizate în mod responsabil şi că beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru condiţiile lor de sănătate, concomitent cu evitarea riscului de creştere a consumului inutil de medicamente, unde România deja se află într-o situaţie critică”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.
Cine beneficiază de voucherele sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni
Potrivit OUG 63/2022, de tichetele sociale pentru alimente și mese calde pot beneficia:
- pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost.
De acest ajutor de 250 de lei beneficiază nu mai puțin de 2,5 milioane de români.
sursa: senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News