Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România, în săptămâna 16- 22 septembrie 2024. Regiunile care vor fi afectate de Ciclonul Boris

Publicat

Vremea în România în săptămâna 16- 22 septembrie 2024: Cel puțin în primele două zile ale săptămânii, ciclonul Boris va continua să se manifeste în regiunea țării noastre, chiar dacă este în deplasare spre vest de noi și în disipare.

Potrivit prognozemeteo.ro, ploile își vor mai face apariția prin multe zone, iar cele mai afectate regiuni vor fi, din păcate, tot estul țării, mai ales Moldova și Dobrogea

YouTube video

Vremea în România, în săptămâna 16- 22 septembrie 2024: Context sinoptic

– Primele două zile ale săptămânii care urmează ne păstrează încă sub influența contextului sinoptic apropiat de ceea ce am avut în săptămâna precedentă, când țara noastră a avut de-a face cu un regim de blocaj ce a ținut țintuit deasupra țării noastre un ciclon (cu centrul baric Boris) care a adus inundații devastatoare prin multe zone ale țării noastre, dar și în Europa.

Așadar, luni și marți, încă mai avem deasupra țării noastre un regim de presiune scăzută și nucleul ciclonului Boris.

Nucleul rece din altitudine va fi și el disclocat, cu deplasare spre SV, iar din punct de vedere al fronturilor atmosferice, un front cald se va transforma în frontoliză caldă, astfel că semnalul încetării precipitațiilor este cert.

Citește și VREMEA în Alba, în săptămâna 16-22 septembrie: Se mai încălzește, câteva averse. Prognoza meteo pe zile în localități din județ

Totuși, dorsala anticiclonului Est European va reuși să îl împingă la sud de noi și până miercuri acesta se va disipa.

Astfel că, pentru restul săptămânii, vom intra sub un regim anticiclonic, de presiune ridicată și, deci, de vreme mai stabilă.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, urmează o săptămână în care, la nivelul țării noastre, nu vom avea discrepanțe majore la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Astfel aerul polar maritim cald (PPmc) va domina peisajul termic de la noi, dar fără a aduce valori de temperatură peste ceea ce ar trebui să fie normalul perioadei.

Vremea în România, în săptămâna 16- 22 septembrie 2024: Temperaturi minime

– Noaptea de duminică spre luni aduce valori minime de temperatură cuprinse între 9 – 11, 12 grade în cea mai mare parte a țării.

Excepție vor face Moldova, nordul Dobrogei, unde putem ajunge la 14 – 16 grade, dar și crestele montane, unde putem coborî spre pragul de 0 grade.

Marți, Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia vor avea temperaturi minime cuprinse între 7 – 9, 10 grade, în timp ce Muntenia, Maramureșul, nordul Crișanei urcă spre 12 – 13 grade.

Din nou, cel mai cald va fi în Moldova și nordul Dobrogei, cu valori de 14 – 16 grade.

Cele mai ridicate temperaturi minime pentru miercuri le vom avea, de data aceasta, pe Muntenia și Dobrogea, cu 16 – 18 grade, în timp ce restul țării se ”mulțumește” cu 12 – 14 grade. La munte vor fi minime de 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Joi, prin Transilvania, Maramureș, dealurile Munteniei vor fi minime cuprinse între 10 – 12 grade, cu 7 – 9 grade la munte (1- 3 grade pe creste).

Restul țării rămâne la valori de 14 – 16 grade.

Aceleași valori minime (12 – 14, 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte) și aceeași distribuție a lor pe regiuni se va păstra și pentru intervalul vineri – duminică.

Vremea în România, în săptămâna 16- 22 septembrie 2024: Temperaturi maxime

Ziua de luni aduce temperaturi maxime plecând de la valori de 12 – 14 grade pe zonele montane (cu 6 – 8 grade pe creste), 17 – 19 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei și Transilvania dar și prin vestul Olteniei, respectiv 20 – 22, 23 de grade în restul zonelor.

Marți vorbim de maxime de la 20 – 22, 23 de grade, cu valori chiar de vară (24 – 25 de grade) prin Muntenia, Dobrogea și estul Moldovei. La munte vor fi 12 – 14 grade.

Miercuri deja încălzirea este evidentă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 23 spre 25, 26 de grade, cu 15 – 17 grade la munte (pe creste 9 – 11 grade).

Iar această vreme caldă, cu aceeași distribuție a valorilor de temperatură (22 – 24, 25 de grade) se va păstra până la finalul săptămânii, la nivelul întregii țări.

Vremea în România, în săptămâna 16- 22 septembrie 2024: Precipitații

– Va fi o săptămână în care vom avea parte de precipitații. Zilele cele mai importante din acest punct de vedere vor fi luni și marți.

Benzile de precipitații ale ciclonului Boris rămân concentrate pe Moldova, Banat, Crișana și Oltenia iar spre luni dimineața se mută de pe Moldova pe vestul țării și pe Maramureș.

Pe tot parcursul zilei de luni vom avea condiții de ploaie și prin Transilvania și zonele montane.

Cele mai importante cantități de precipitații se vor concentra pe centrul și nordul Moldovei (20 – 30, izolat 40 de l), Maramureș (15 – 20 de l/mp), Banat și sudul Crișanei (10 – 15 l/mp).

Marți, condiții de ploi avem prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, Muntenia iar după amiaza și seara și prin Crișana și Dobrogea (aici sunt condiții chiar și de fenomene convective, mai ales descărcări electrice).

Nordul Dobrogei și sudul Moldovei vor fi regiunile care vor putea acumula și cele mai mari cantități (10 – 15 l/mp).

Citește și Prognoza meteo iarna 2024-2025. Ce este Vortexul Polar și cum va influența vremea în sezonul rece care urmează

Noaptea de marți spre miercuri aduce ploi prin Muntenia (inclusiv în zona Bucureștiului).

Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii vor fi condiții de averse de ploaie prin vestul, centrul, nordul și SV țării, ploi care vor fi însoțite și de fenomene convective (în special descărcări electrice).

Odată cu orele serii de miercuri și pe parcursul primei părți a zilei de joi un nou front de precipitații pătrunde prin Moldova și Dobrogea, front de precipitații care va uda și Transilvania și Muntenia în a doua parte a zilei. În Moldova și nordul Dobrogei se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Prima parte a zilei de vineri mai aduce ploi prin vestul Munteniei și Oltenia iar după amiaza și prin Meridionali și Banat. Punctiform, mai ales prin sudul Olteniei, se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Weekendul ne aduce o pauză de la precipitații.

Risc major de precipitații abundente în Moldova și Dobrogea

Din păcate, previziunile modelului european (ECMWF) menționează încă un risc major pentru regiunea Moldovei și a Dobrogei.

În aceste zone, cantitățile totale așteptate să cadă în această săptămână pot ajunge la 40 – 50 de l/mp.

În condițiile cantităților mari deja căzute în zona Moldovei, riscul de viituri și inundații este major.

Pentru restul țării, cantitățile de precipitații vor fi destul de modeste, poate doar prin zona Apusenilor să ne mai apropiem de un 7 – 10 l/mp.

Prognoza meteo este oferită de Pronozemeteo.ro și Patreon.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate