Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, până la finalul lunii martie: cât mai ține vremea de iarnă, în prima lună de primăvară. Prognoza meteo

Publicat

Temperaturile mai cresc ușor, în această săptămână, dar se resimte în continuare mai degrabă vremea de început de iarnă, în prima lună de primăvară. Vor mai fi zile cu ninsori și minime negative.

Potrivit prognozemeteo.ro, prima lună de primăvară este cunoscută, din bătrâni, dar și climatologic, pentru alternanța pe care o oferă între zilele cu adevărat de primăvară, plăcute, calde, cu mult soare și zilele ce par de iarnă autentică, care nu mai vrea să plece de la noi.

Aceste schimbări și alternanțe apar din cauza modificărilor de circulație a aerului din zona noastră, dar și din cauza retragerii anticiclonului est-european spre estul extrem, ceea ce permite avansul spre regiunea noastră a aerului cald și umed dinspre Atlantic și Mediterana.

Prognoza meteo 14-31 martie – temperaturi

Vor fi valori termice cu abateri negative spre –2, –3 grade sub normalul perioadei, iar în sudul Munteniei, Dobrogea, chiar și spre –4, –5 grade sub normal.

Lucrurile revin la normalul primei luni de primăvară spre sfârșitul lui martie, când regimul termic va fi normal în aproape toată țara.

Ultimele zile ale lui martie aduc deja o încălzire semnificativă la nivelul întregii țări (abateri termice pozitive spre 2- 3 grade peste normal, cu excepția Transilvaniei unde rămânem cu valori apropiate de normalul perioadei.

Prognoza meteo 14-31 martie – precipitații

Veștile nu sunt deloc bune din punct de vedere al precipitațiilor, martie fiind o lună importantă pentru agricultori. Din păcate, deși primele 10 zile ale lunii au adus ceva ninsori slabe prin multe zone din țară, abia am strâns o cantitate de 8.9 l/mp, ceea ce plasează, cel puțin la acest moment, luna martie 2022 ca fiind cea mai secetoasă din 2000 până acum.

Iar situația nu se va schimba, întreaga lună martie urmând să fie deficitară la capitolul precipitații. Defalcat pe săptămâni, până pe 21 martie, cei de la ECMWF nu estimează că se vor acumula mai mult de 3 – 5 l/mp prin bună parte din țară, doar prin zonele montane și nordul Munteniei fiind posibile și cantități spre 7 – 10, 15 l/mp.

Ultima decadă a lui martie pare a fi, conform celor de la ECMWF, cea care să mai redreseze un pic lucrurile și să ajungem, la nivelul întregii țări, la cantități între 20 – 25 de l/mp, mai ridicate, spre 30, 40 de l/mp prin zonele montane, nordul Munteniei și al Olteniei, sudul Transilvaniei.

Din aceste cantități de precipitații, prin zonele montane vor fi și ninsori (spre 20 – 25 mm), dar și în restul țării mai putem vedea fulgi de nea pe tot parcursul lunii martie.

Prognoza meteo: săptămâna 14-20 martie – temperaturi

Săptămâna începe cu o nouă dimineață rece în toată țara, cu temperaturi minime care coboară spre –3, –5 grade în toată țara, în timp ce prin zonele montane vor fi –10, –12 grade.

Peste zi, în Banat vor fi maxime de 10 – 12 grade, în Oltenia și Crișana, Transilvania și Maramureș spre 7 – 9 grade, în timp ce în Moldova, Dobrogea, Muntenia vor fi valori spre 5 – 6 grade. La munte rămân valori de 0 – 2 grade, respectiv –1, –3 grade pe creste.

Și minimele zilei de marți păstrează aceleași valori și aceeași distribuție ca pe parcursul zilei de luni. Maximele continuă să crească, astfel că la nivelul întregii țări vor fi 9 – 11 grade, doar prin Transilvania și Maramureș urmând să fie maxime de 7 –8 grade. La munte vor fi 1-2 grade, respective 0…–2 grade pe creste.

Dimineața de miercuri vine cu o încălzire resimțită prin Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, unde sunt minime pozitive (1 – 3 grade). În restul țării vor fi valori negative (-1 spre –3 grade, cu –4, –5 grade la munte). Cel mai rece va fi tot pe crestele montane, –8, –9 grade.

Maximele marchează o scădere în Crișana, estul Banatului, sudul Olteniei (3 – 5 grade) iar prin SV Transilvaniei, nordul și centrul Olteniei răcirea este și mai puternică, cu maxime de doar 0 –2 grade, la fel ca în zonele montane (pe creste nu trece de –2, –3 grade). În Muntenia, vestul Banatului, Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei, Maramureș vor fi cele mai mari temperaturi ale zilei, de 8 – 10, 11 grade.

Începând cu ziua de joi, răcirea se resimte puternic la nivelul minimelor, care prin Moldova coboară spre –3, –5 grade, dar și prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Banatului, Dobrogea avem tot minime negative (-1, –2 grade). Sudul Munteniei, Oltenia și sudul Banatului sunt singurele regiuni care se vor bucura de minime pozitive (1-2 grade).

Maximele pleacă de la valori de –3, –5 grade în zonele montane, 2 – 4 grade prin Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei, în timp ce în restul zonelor vom avea valori maxime de la 8 spre 10, 11 grade.

Vineri deja dimineața devine rece și foarte rece în bună parte din țară, cu minime de –5, –6 grade prin Moldova, Dobrogea, vestul Munteniei, Transilvania, Maramureș, dar și în restul țării tot minime negative vom avea, de la –1 spre –3 grade. La munte va fi foarte rece, ger chiar, mercurul din termometre coboară sub –10, –12 grade.

Maximele din Moldova, Dobrogea cu greu trec de 0 grade, spre 1 – 3 grade, în timp ce prin Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș atinge 4 – 6 grade. Cel mai cald va fi tot în Banat și Crișana (8 – 10 grade).

Weekendul vine tot cu nopți reci și aproape geroase (prin Moldova minimele coboară iar spre –6, –8 grade), iar prin Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea se ating –4, –6 grade. Prin Oltenia, Banat, Crișana ne oprim la minime de –2, –3 grade. Maximele, în schimb, se vor situa, la nivelul întregii țări, la valori de 5 – 7 grade.

Prognoza meteo: săptămâna 14-20 martie – precipitații

Zilele de luni și marți sunt lipsite de șanse de precipitații, poate doar, izolat, pe parcursul nopții de duminică spre luni să fie ninsori slabe în zona Orientalilor.

Lucrurile se schimbă pe parcursul zilei de miercuri, când, dinspre NV, prin Crișana, pătrund ploile, care se extind rapid și cuprind Banatul, Crișana, apoi și prin Oltenia. După-amiaza și seara precipitațiile se extind și prin Muntenia, restul zonelor montane. Predomină ploile, dar, în zona Apusenilor, vestul Meridionalilor, apoi și în Oltenia, vestul Munteniei, zonele montane, sudul Transilvaniei vor fi condiții și de lapoviță și ninsori. Vor fi și cantități importante, între 10 și 20 de l/mp în Banat, Crișana, Oltenia, Apuseni, vestul Meridionalilor.

Joi vor fi ninsori prin zonele montane (7 – 10 l/mp) și ploi slabe în Banat. Pe parcursul zilei de vineri sunt condiții de ninsori în Dobrogea, Muntenia, zonele montane, la fel și sâmbătă, pentru ca duminică să fie o zi fără precipitații.

Va fi o săptămână în care precipitațiile se vor concentra pe vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, zonele montane, regiuni unde se vor acumula și 10 – 20 de l/mp.

În zonele montane dar și prin nordul Olteniei, izolat prin vestul Munteniei, din aceste precipitații o parte vor fi și ninsori (5 – 7 mm, iar prin zonele montane spre 10 – 15 mm).

Strat de zăpadă

Strat de zăpadă consistent rămâne tot în zonele montane, unde, mai ales pe creste, avem și peste 80 de cm, dar pe parcursul acestei săptămâni sunt condiții de un strat mic de zăpadă și prin nordul Olteniei dar și prin zonele submontane (1 –3, 4 cm). Pe parcursul zilei de miercuri avem șanse la o depunere de 1 – 2 cm de zăpadă și prin sudul Olteniei și vestul Munteniei.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele săptămâni

Prognoza meteo: săptămâna 14-20 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturi: maxime între 2 și 13 grade Celsius (va fi ușor mai cald în perioada 15-17 martie, apoi se răcește din nou)

Precipitații: ploi/ninsori în intervalul 16-19 martie

Prognoza meteo: săptămâna 21-27 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturi: maxime între 5 și 12 grade Celsius

Precipitații: ninsori în jurul datei de 25 martie (sud)

Prognoza meteo: săptămâna 28 martie – 3 aprilie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Temperaturi: maxime între 7 și 14 grade Celsius (mai cald în sud și vest)

Precipitații: ploi/ninsori în jurul datei de 28 martie și 1 aprilie

surse: Prognoze Meteo – Vremea în România, ANM

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax