Actualitate
Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, sărbătorită de creștini în 9 decembrie
Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul creștin ortodox pe data de 9 decembrie a fiecărui an.
Amintim că Sfântul Ioachim era din seminția lui Iuda și descendent al Regelui David, potrivit creștinortodox.ro.
Citește și: Calendar Ortodox DECEMBRIE 2023: Toate sărbătorile creștine din ultima lună a anului
Ana era fiica preotului Matan, aparținând seminției lui Levi. Aceasta s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, iar la bătrânețe, ea a dat naștere Maicii Domnului.
Cei doi trăiau o viață curată înaintea lui Dumnezeu și, cu fiecare praznic, împărțeau două părți din câștigul lor pentru a ajuta pe cei sărmani și pentru a oferi lui Dumnezeu.
Conform Sinaxarului, într-o zi, când erau în vârstă, Sfântul Ioachim și Sfânta Ana au ajuns la Ierusalim pentru a aduce jertfe Domnului.
Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim, spunând: „De ce aduci darul înaintea mea? Nu știi că ești considerat nedemn să aduci daruri cu noi, deoarece nu ai lăsat urmaș în Israel?”.
După această mustrare, Ioachim, simțindu-se rușinat și defăimat, nu s-a mai întors acasă, ci a mers în pustie și s-a rugat lui Dumnezeu să-i dăruiască rod pântecelui Anei.
De asemenea, Ana a înălțat neîncetat rugăciuni către Dumnezeu.
Ca răspuns la aceste rugăciuni, Dumnezeu a trimis îngerul Său și le-a vestit nașterea Maicii Domnului, care a fost menită să aducă mântuirea omenirii.
Astfel, Sfinții Ioachim și Ana nu au avut copii până la vârsta bătrâneții, când Arhanghelul Gavriil a coborât la fiecare dintre ei, vestindu-le bucuria concepției Fecioarei Maria.
Din iubire pentru oameni, Dumnezeu a făcut roditor pântecul sterp al Anei, care, la timpul cuvenit, a născut un prunc de sex feminin, pe Sfânta Fecioară Maria.
Diferența fundamentală între concepția Sfintei Fecioare Maria și cea a lui Hristos
O interpretare greșită a acestui eveniment minunat a condus la apariția, în cadrul Bisericii Romano-Catolice, a inovației mariologice cunoscute sub numele de „imaculata concepție”, propusă în scrisurile lui Paschasius Radbert.
Conform dogmei „imaculatei concepții”, Maica Domnului ar fi fost ferită de păcatul strămoșesc, fiind născută într-un mod asemănător cu Mântuitorul, prin intervenția Sfântului Duh, și nu prin unire trupească.
Diferența fundamentală între concepția Sfintei Fecioare Maria și cea a lui Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, este subliniată în Sinaxar:
„Sfânta Fecioară Maria a fost concepută din făgăduință, dar prin unire și sămânța bărbătească.
Doar Domnul nostru Iisus Hristos a fost conceput fără unire și fără sămânța bărbătească și s-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înțelegere, așa cum doar El știe; fiind Dumnezeu desăvârșit, a luat un trup desăvârșit.”
Zile cu dezlegare rămase din Postul Crăciunului
- Sâmbătă, 9 decembrie- Dezlegare la pește,
- Duminică, 10 decembrie- Dezlegare la pește, în Postul Crăciunului,
- Marți, 12 decembrie- Dezlegare la pește,
- Sâmbătă, 16 decembrie- Dezlegare la pește,
- Duminică, 17 decembrie- Dezlegare la pește,
- Luni, 18 decembrie- Dezlegare la pește.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News