Connect with us

Eveniment

Ziua Aviației Române: Povestea aviatorului Mircea Domşa, veteranul de război din Alba. Prizonier mulți ani în lagarul din Belgia

Publicat

Ziua Aviației Române este sărbătorită în fiecare an, în data de 20 iulie. Data este aleasă pentru a fi în legătură cu sărbătoarea religioasă dedicată, Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.

Cu cazia acestei zile festive, Petruța Pop, coordonatoarea Cercului Militar din Alba Iulia, a prezentat pe scurt povestea veteranului de război, din Alba, Mircea Domșa, care s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, în 2018.

”Comparativ cu alți veterani de război care au luptat pe front, pe Mircea Domşa războiul îl prinde în Germania, unde a fost trimis de Școala de Aviație Regală „Mircea Cantacuzino”, alături de mai mulți studenți din București, la specializare în aviație.

La începutul războiului, el avea peste 200 de ore de zbor. A fost luat prizonier și a stat mai mulți ani în lagărul din Belgia. Întors în țară, a fost bănuit de regimul comunist toată viața că e spion, încât se temea să spună cum a fost în Germania.

Carieră militară nici nu s-a mai pus problema să mai facă. Viața și-a petrecut-o la Cricău, lucrând în învățământ toată viața, un timp secretar și apoi învățător, într-un cătun al comunei.

Ultimii ani de viață i-a petrecut în anonimat și discreție. Citea foarte mult. Modesta lui casă era burdușită cu multe cărți. A plecat din această lume cu un dor profund: un ultim zbor cu avionul”, a notat Petruța Pop.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene

Aviația militară română a luat naștere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu și realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, se arată în volumul ”Calendarul Tradițiilor Militare” (2010). Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetați primii ofițeri ca piloți, iar în 1912 s-a creat prima școală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

În 1915, a luat ființă Corpul de Aviație, aviația devenind astfel armă de sine stătătoare, iar în 1917, a fost înființată Direcția Aeronauticii din Marele Cartier General român. Tot în 1915, a apărut insigna de aviator român. Pentru ofițeri, insigna era din metal de culoare argintie și se purta pe piept în partea stângă, iar pentru subofițeri se confecționa din mătase de aceeași culoare și se purta pe mâneca stângă. Un an mai târziu, în 1916, s-a înființat artileria antiaeriană română.

Corpul de artilerie antiaeriană se afla în subordinea Cetății București și consta în special din cadre și trupă de artilerie de fortificații, având tunuri adaptate pentru trageri antiaeriene de către coloneii Burileanu și Negrei.

sursă foto, text: Cercul Militar Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.