Actualitate
Ziua Forțelor Terestre. Ministrul Apărării: ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale militarilor noştri
Ziua Forţelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei. În acest an potrivit orânduielilor bisericii ortodoxe Sfântul Ghheorghe este pomenit în a doua zi de Paști, pe 25 aprilie.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul.
Vezi și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui
A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre.
Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete.
Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică, potrivit www.crestinortodox.ro.
Forțele Terestre ale României, componentă importantă a sistemului național de apărare
Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului naţional de apărare a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care se regăsesc şi în prezent în componenţa sa: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit volumului „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).
Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860.
Cu prilejul Zilei Forţelor Terestre, se organizează manifestări în toate garnizoanele din ţară, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare, potrivit www.forter.ro.
Mesajul ministrului Apărării de Ziua Forțelor Terestre
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, urând militarilor şi personalului civil din cadrul acestei categorii de forţe, în activitate, în rezervă sau retragere, sănătate şi succes în îndeplinirea tuturor misiunilor, precum şi „La mulţi ani” tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
„Îl pomenim astăzi, în cea de a doua zi a Sfintelor Sărbători Pascale, după rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.
În calendarul tradiţiilor noastre militare, acest mare sfânt creştin este patronul spiritual al Forţelor Terestre Române, ca o recunoaştere a dăruirii, curajului şi devotamentului ostaşilor care au activat, în trecut, sau încadrează, în prezent, unităţile acestei importante categorii de forţe a armatei noastre.
Gândurile mele se îndreaptă, în această zi, în primul rând către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, de-a lungul vremurilor, ştiuţi sau neştiuţi”, se arată în mesajul ministrului Apărării, postat pe pagina de Facebook a MApN.
Cu o istorie bogată, plină de momente luminoase, dar şi de grele încercări, trecute, cu sacrificii şi suferinţe, dar şi cu mândrie şi glorie, în marile bătălii în care au fost angrenate de la crearea Armatei României, Forţele Terestre Române se află, din nou, în faţa unei perioade pline de provocări, în care securitatea regiunii este puternic încercată de un conflict declanşat în Ucraina vecină, precizează, în mesaj, Vasile Dîncu.
„Căliţi în multiplele misiuni internaţionale, executate în ultimele trei decenii în teatrele de operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE pe mai multe continente – în Europa, în Balcanii de Vest, în Asia, unde au luptat în Irak şi Afganistan, în Africa – în multiple misiuni de menţinere a păcii, precum şi în alte misiuni sau exerciţii multinaţionale de amploare desfăşurate peste hotare sau acasă, alături de forţele celor mai avansate armate ale lumii, militarii Forţelor Terestre Române, de la ostaşi la generali, au demonstrat zi de zi, prin rezultatele lor, că sunt cea mai de preţ resursă a acestei categorii de forţe şi că merită renumele de desăvârşiţi profesionişti pe care şi l-au clădit”, subliniază ministrul Apărării.
Potrivit acestuia, prin alocarea, începând cu anul viitor, a două procente şi jumătate din PIB pentru apărare, va exista posibilitatea de accelerare a importantelor programe de modernizare şi înzestrare esenţiale pentru adaptarea Forţelor Terestre şi a tuturor categoriilor de forţe ale Armatei României la realităţile actualului mediu de securitate.
„În acelaşi timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale militarilor noştri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili ai ministerului nostru, precum şi ale familiilor lor.
Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Am făcut din aceasta prioritatea majoră a mandatului meu de ministru şi suntem mai aproape cu fiecare zi de atingerea acestui deziderat”, afirmă ministrul Apărării.
sursa: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News