Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită în fiecare an pe 20 martie. Top: Cele mai fericite țări din lume

ziua internațională a fericirii

Publicat

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită în fiecare an pe 20 martie. A fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012, prin rezoluția sa 66/281, recunoscând fericirea și bunăstarea ca obiective universale și aspirații ale omenirii.

Această zi are ca scop promovarea fericirii și bunăstării în toate țările lumii.

Istoria acestei zile este strâns legată de Bhutan, o țară mică din Asia, care a introdus conceptul de „Fericire Internă Brută” (FIB) în loc de Produsul Intern Brut (PIB) ca indicator al progresului său.

Aceasta a inspirat discuții la nivel global despre modul în care bunăstarea și fericirea ar trebui să fie măsurate și priorizate în politicile publice.

Ziua Internațională a Fericirii încurajează guvernele, organizațiile neguvernamentale și indivizii să promoveze acțiuni care contribuie la fericirea și bunăstarea oamenilor, inclusiv prin politici și programe sociale, educație, sănătate mentală și inițiative comunitare.

Această zi oferă, de asemenea, o oportunitate de a reflecta asupra factorilor care contribuie la fericirea individuală și colectivă, cum ar fi relațiile sociale, sănătatea mentală, satisfacția la locul de muncă și echilibrul dintre viața personală și profesională.

Este un moment în care oamenii sunt încurajați să împărtășească bucuria și să cultive un mediu de înțelegere și sprijin reciproc.

Ziua Internațională a Fericirii: Cele mai fericite națiuni

Determinarea celor mai fericite națiuni din lume poate fi subiectivă și poate varia în funcție de criteriile utilizate pentru a măsura fericirea.

Cu toate acestea, există mai multe rapoarte și indice care încearcă să evalueze nivelul de fericire la nivel mondial, folosind diferite seturi de indicatori.

Unul dintre cele mai cunoscute este „Raportul Mondial al Fericirii” (World Happiness Report), care este publicat anual de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), un program al Națiunilor Unite.

În 2021, conform Raportului Mondial al Fericirii, cele mai fericite 10 națiuni din lume au fost:

  • Finlanda
  • Islanda
  • Danemarca
  • Elveția
  • Olanda (Țările de Jos)
  • Suedia
  • Germania
  • Norvegia
  • Noua Zeelandă
  • Austria

România se află pe locul 47, în clasament.

Acest raport clasifică țările pe baza unor factori precum PIB-ul per capita, speranța de viață sănătoasă, sprijinul social, libertatea de a face alegeri de viață, generozitatea și percepția de corupție.

În general, țările nordice, cum ar fi Finlanda, Danemarca, Norvegia și Islanda, sunt adesea recunoscute ca fiind printre cele mai fericite națiuni din lume, conform diferitelor rapoarte despre fericire.

Aceste țări sunt apreciate pentru sistemul lor puternic de asistență socială, egalitatea de gen, încrederea în instituțiile publice și calitatea vieții ridicate.

Cu toate acestea, este important să reținem că conceptul de fericire poate fi interpretat diferit în funcție de cultură și context, iar prioritățile și valori ale unei națiuni pot influența modul în care fericirea este percepută și măsurată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate